Mihin perustuu YLE:n väite siitä, että GPS:n ongelmat tai häirintä voisivat katkaista mm. sähkönsiirron
Kyseinen väite ilmenee YLE:n uutisessa Data paljastaa, miten lentokoneita häirittiin päivien ajan Suomessa.
Suora lainaus artikkelista: ”GPS-signaali tukee yhteiskunnan toiminnan kannalta välttämätöntä infrastruktuuria. Käytännössä häirintä vaikuttaa muun muassa siihen, että lentäjät voivat lentää harhaan (riidaton mahdollisuus), veneilijät ajaa karille (omaa tyhmyyttä) ja tilisiirrot epäonnistua sekä sähkönsiirto loppua. (perusteet?)”
Mikä GPS on? Siihen saa kansantajuisimman vastauksen Wikipediasta.
GPS on puhtaasti Yhdysvaltain puolustusvoimien hallinnoima satelliittipohjainen järjestelmä, joka alkaa olla teknisesti käyttöikänsä loppuvaiheessa vanhimpien toimivien GPS-satelliittien ollessa jo vuosikymmenien ikäisiä.
Yksinomaan Yhdysvallat voivat määritellä GPS:n tarkkuuden ja käyttämisen. Se voidaan tarvittaessa jopa sulkea siviilien käytöstä. Normaaliolosuhteissa järjestelmän nykyinen tarkkuus on metrejä, mutta esim. kriisitilanteissa se voi olla siviileille kilometrejä. Persianlahden sodan aikaan GPS-suunnistukseen luottaneet eivät välttämättä perille löytäneet.
Tästä syystä sekä Venäjä että EU ovat luoneet omat vastineet USA:n GPS:lle. Venäläisillä on GLONASS ja EU:lla Galileo paikannussatelliitit.
Mutta jos palataan vielä GPS systeemiin, ihmettelen, miten GPS:n kaatuminen tai sulkeminen tai edes häiritseminen voisi vaikuttaa lankoja pitkin kulkevaan sähköön tai internetiin?
Ihmettelen myös lentäjien äkillistä suunnistustaidon katoamista. (Tässä lienee syytä huomauttaa samalla, etteivät koneet suunnista pelkän GPS:n varassa) Nykyisin likimain kaikki suunnistus- ja paikannuslaitteet kytkeytyvät automaattisesti kaikkiin taivaalla killuviin paikannussatelliitteihin, ainakin ohjekirjojen mukaan. Niissä mainitaan GPS, Glonass ja Galileo-järjestelmät.
Oliko YLE:n artikkeli loppujen lopuksi vain klikkiotsikko ja lukijoiden tarpeetonta pelottelua?
Galileosta:
”Rajoitettu viranomaispalvelu (Public Regulated Service – PRS)
Rajoitettu palvelu PRS muistuttaa eniten GPS:n sotilassignaalia. Palvelun käyttö on luvanvaraista ja signaalit vahvasti salattuja. PRS on tarkoitettu ensisijaisesti viranomaiskäyttöön, kuten esimerkiksi poliisi- ja pelastustoimelle, mutta myös yhteiskunnalle kriittiseen käyttöön, kuten sähköverkkoihin ja pankkiliikenteeseen liittyvään käyttöön.
PRS-käyttäjien auktorisointia hoitaa jokaisessa jäsenmaassa oma CPA (Competent PRS Authority). Suomessa CPA:na toimii Traficomin Kyberturvallisuuskeskus. CPA hallinnoi myös salausavaimien jakelun. PRS-signaalit lähetetään E1- ja E6-taajuudella. Ne tarjoavat parempaa suojaa lähinnä tahallisia hyökkäyksiä vastaan, joissa satelliittisignaaleja pyritään häiritsemään tai jopa korvaamaan virheellisillä signaaleilla eli harhauttamaan. ” (MML)
Ilmoita asiaton viesti
Löytyy aika nopeasti kun kokeilee etsiä tietoa.
”Toisaalta on arvioitu, että 6 – 7 prosenttia koko EU:n bruttokansantuotteesta on täysin riippuvainen satelliittinavigoinnista, sisältäen myös siitä kriittisesti riippuvaiset sovellusalat kuten energia-, tietoliikenne- ja rahoitusmaailman palvelut ajanmääritystarpeineen.”
https://www.maanmittauslaitos.fi/tutkimus/teematietoa/paikannusjarjestelma-galileo
Ilmoita asiaton viesti
”Satelliittipaikannusjärjestelmien tuottamasta sijainti- ja aikatiedosta on tullut merkittävä osa yhteiskunnan arkea. Monet digitaalisen yhteiskunnan toiminnot lakkaavat tai toimivat puutteellisesti ilman erittäin tarkkaa satelliiteista saatavaa tietoa. Esimerkiksi sähköverkot, pankkipalvelut ja tietoliikenneverkot tarvitsevat toimiakseen tarkkaa sijainti- tai aikatietoa.” (Valtioneuvosto)
Näyttää että kyseessä on sekä aika- että paikkatieto mitä nuo palvelut tarvitsevat.
Ilmoita asiaton viesti
Herrojen kaivamia tietoja voisi pitää sellaisina ilmeisinä vastauksina, jollaisen antaisin omalle kuusivuotiaalle pojalleni, mutta eihän yhteiskunnalle kriittisin toiminta voi olla pelkästään USA:n satelliittien varassa?
Vai voiko?
Jos näin olisi, niin jenkkien menettäessä satelliitin, pari tai heikentäessä siviilisignaalia, pankkisiirtoni herra Möttöselle ohjautusikin Kohvakan tilille eikä Olkiluodon tuottama sähkö löytäisi enää tietään pääkaupunkiseudulle, vaan harhautuisi jossain linjojen risteyksessä Rovaniemelle.
Ilmoita asiaton viesti
Epäilemättä voit antaa vastauksia kuusivuotiaalle pojallesi, mutta täällä sinun täytyy kysellä muilta. Vastaus miksi sähköverkot ja tietoliikenne tarvitsee GPS-signaalia on tuolla jo kerrottu. Synkronoinnin vuoksi joka saadaan tuosta GPS:n aikatiedosta.
Eiköhän nuo järjestelmät mene vain vikatilaan, jos ne eivät saa tarvitsemaansa tietoa.
Ilmoita asiaton viesti
Herran blogi näyttää olevan yritys nälviä YLEä ja keskeinen argumentti on oman tiedon puute. En lähtisi siltä pohjalta selventäviä vastauksia moittimaan.
”Herrojen kaivamia tietoja voisi pitää sellaisina ilmeisinä vastauksina, jollaisen antaisin omalle kuusivuotiaalle pojalleni, mutta eihän yhteiskunnalle kriittisin toiminta voi olla pelkästään USA:n satelliittien varassa?”
Kuusivuotias poikasi varmaan hoksaisi, ettei niin olekaan. Linkissä puhutaan kaikista satellittijärjestelmistä.
”Jos näin olisi, niin jenkkien menettäessä satelliitin, pari tai heikentäessä siviilisignaalia, pankkisiirtoni herra Möttöselle ohjautusikin Kohvakan tilille eikä Olkiluodon tuottama sähkö löytäisi enää tietään pääkaupunkiseudulle, vaan harhautuisi jossain linjojen risteyksessä Rovaniemelle.”
Näin kuusivuotias ehkä asian ymmärtää. Jos aidosti kiinnostaa niin lukemaan vaan.
”The value of time synchronization is best seen by understanding that the power grid is a
single, complex and interconnected system. What happens in one part of the grid affects operation
elsewhere. Understanding, and possibly controlling, these interactions requires a means to
compare what is happening at one place and time with that happening at other places and times.
Precise time and high-speed communications in the substation are the enabling technologies
which make this practical.”
https://www.arbiter.com/files/product-attachments/TimeInThePowerIndustry.pdf
Ilmoita asiaton viesti
Artikkelista käy ilmi Savonlinnan automatisoitu lennonjohto, joka käyttää gps:sää. Paikkatietojen hyödyntämistä sähkönsiirrossa ei artikkelissa tosiaan avata sen enempää.
Ilmoita asiaton viesti
Mihin mahdetaan sähköverkkojen hallinnassa tarvita satelliittipaikannusta? Jos verkkoon on asennettu tiettyihin kohtiin paikantimia vaikka kohteiden löytämiseksi vikatilanteissa, niin toki paikannuksen häirintä voi hankaloittaa vian löytämistä.
Toki sähköverkoissa on ollut pitkään erilaisia järjestelmiä vikojen paikallistamiseen ilman satelliitteja.
Voidaanko saada jotain apua paikannuksesta vaikka loistehon kompensointiin? Kompensointiasemien sijainnit tiedetään tarkkaan eivätkä ne mihinkään siirry, joten kaukaa haetulta tuntuu hyöty siinäkin asiassa.
Ilmoita asiaton viesti
Neljässä kommentissa on jo asiaa valotettu. GPS on sekä aika- että paikkatietoa ja verkot tarvitsevat aikatietoa synkronointiin.
Ilmoita asiaton viesti
Aikatietoa on taatusti saatavilla muutenkin eikä olisi ollut tarvetta siirtyä häirinnälle herkkään systeemiin.
Ilmoita asiaton viesti
Tiesitkö, että ilman toimivaa paikannusta emme tiedä, paljonko kello tarkalleen on?
https://www.valtiolla.fi/tarkka-aika-tarvitsee-tarkkaa-paikannusta/
Ilmoita asiaton viesti
Toki tiedän, että informaatio kulkee korkeintaan valon nopeudella. Sähköverkon laitteiden paikat ovat kyllä tarkkaan tiedossa.
Opiskeluaikana rakensin aikamerkkivastaanottimen Metsähovin tutkimusasemalle.
Ilmoita asiaton viesti
Sähköverkkojen haasteet lienevät erittäin tarkan aikatiedon toimittaminen maantieteellisesti etäisissä toiminnoissa. Atomikelloilla varustetut satelliitit ovat olleet siihen varmaankin halpa ja tehokas ratkaisu.
Ilmoita asiaton viesti
Lienee selvä asia että GPS aikasignaalillaan tavoittaa toimilaitteen heti kun taas valokuituverkonkin kautta valvontalaitteet tahdistuvat sarjamuotoisesti eli elektoniikasta ja ohjelmistoviiveistä aiheutuvat viiveet moninkertaistuvat.
”Mihin perustuu YLE:n väite siitä, että GPS:n ongelmat tai häirintä voisivat katkaista mm. sähkönsiirron”
Kenties siihen, että kun GPS signaali myöhästyy, niin sähköverkkon toimilaiteet asettavat itsensä suojaustilaan – mitä toimintoja tuossa sitten onkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Veikkaan, vaikka en kylläkään varmasti tiedä, että tietoliikennesatelliiteilla on oma GPS-satelliittien synkronointijärjestelmästä erillinen synkronointijärjestelmänsä. GPS-satelliitit kiertävät maapalloa mutta tietoliikennesatelliitit ovat geostationäärisellä radalla eli pysyvät maahan nähden paikoillaan. GPS-signaalien häirinnän ei luulisi vaikuttavan tietoliikenneyhteyksiin millään tavalla. Olin kerran kuuntelemassa esitelmää Suomen sähköverkon turvallisuudesta ja silloin alan proffa väitti, ettei verkkoa saada kaadettua millään tavalla, koska se on eristetty Internetistä. Uskokoon ken tahtoo, eihän tarvita kuin yksi operaattori, joka katselee työkoneellaan netistä vaikkapa pornovideoita.
Mitä tulee itse GPS-häirintään, niin sen suorittaminen joko yksinkertaisesti signaalihäirinnällä tai hienostuneemmin vääristämällä kulkuaikatietoa ei ole mitenkään monimutkaista. Järjestelmähän on kehitetty sotilaallisiin tarkoituksiin, joten on luonnollista, että sen häirintään ja torjumiseen on kehitetty myös laitteistoa. Todennäköisesti häirintä tulee vain Natoon liittymisen myötä lisääntymään, joten on aivan turha nillittää.
Ilmoita asiaton viesti
Ompas kommenteissa aika paljon sontaa…
Lentoliikenne pärjää mainiosti ilman GPS:ää, sillä navigointijärjestelmiä on monta päällekkäin ja kaikki toimivat itsenäisesti. VOR toimii kaikesta huolimatta, kuten kompassikin. ILS ei tarvitse GPS signaalia. Inertia-suunistus ei välitä pätkääkään, kompassista tai VORista.
Jos GPS-signaali katoaa, niin eivät ne lentokoneet jää laskeutumatta EFHK:lle, vaan tulevat normaaliin laskuun.
Ilmailussa on pääsääntönä se, että turvallisuus on kaiken edellä, jolloin häiriötilanteissa saatetaan keskeyttää laskeutuminen määräasemalle ja valita toinen.
Jokainen ymmärtää kyllä sen, että taustalla tapahtuu paljon mitä yleisö ja toimittajat eivät tiedä tai ymmärrä.
Jos ukrainassa soditaan, niin on aivan luonnollista, että GPS-signaalin kadotessa ei laskeuduta itä-rajan vieressä olevalle kentälle (kapteeni päättää viime kädessä). Aiheeseen saattaa liittyä myös suosituksia toiminta tavoista.
Sähköverkot eivät tarvitse GPS-signaalia, sillä yksikertainen TXCO-oskillaattorillakin toimiva kello on riittävän tarkka mutta sillä vielä tarkemmalla signaalilla voidaan nopeuttaa ihan hitusen sykronoitumista toimivaan verkon osaan, mutta TXCO on kuitenkin aina varalla.
Lisäksi sähköverkko itsessään on synkronoitu niin kauan kuin piuhat ovat yhteydessä toisiinsa (tahtikoneet). Senkin jälkeen irronnut osuus osaa synkronoitua liityvään osaan ihan ilman GPS-signaalia.
Ainoa missä GPS-signaali auttaa todella paljon, on mobiiliverkot (=matkapuhelin), koska tarkan aikatiedon avulla tukiasemien väliset vaihdot ovat häiriöttömempiä tekniikasta riippuen (2G/3G/4G/5G). Noista 2G pärjää ilman ongelmia solujen vaihdoissa ja 5G on kaikkein hankalin tuossa maksimi datanopeudella. Mutta jos maksiminopeutta ei anneta tai sitä rajoitetaan, niin siitäkin selvitään.
Mutta kyllähän monessa systeemissä helposti saatava tarkka aika on hyväksi ja navigoinnissa se on koko navigoinnin A ja Å.
Se, miksi venäläisillä on glonass, on se, etteivät venäläiset hallitse GPS järjestelmää ja pitihän neuvostoliiton näyttää kykynsä.
Galileo taas on vuosikymmeniä uudempi järjestelmä ja kehittyneempi, kuin GPS ja pirusti tarkempi. Sen täysi satelliitti konstellaatio ei ole vielä täysimääräinen, johtuen siitä, etteivät EU-maat ole päässeet täyteen sopuun kuka maksaa mitäkin.
Kiinalaisten Beidou on glonassin vastine, mutta glonassia kehittyneempi ja kiinalaisten hallinnassa.
Globaali GPS-signaalin puuttuminen voi häiritä pörssikauppaa, mutta sähköverkot ja monet muutkin systeemit toimivat täysin normaalisti ilman GPS-signaalia.
Mutta globaalisti GPS-signaalin häirintä on käytännössä mahdotonta, korkeintaan hyvin alueellista ja sen vaikutukset myöskin paikallisia.
Ainoa tapa estää satelliitti-paikannusjärjestelmiä toimimasta, on tuhota kaikki järjestelmän satelliitit.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmoita asiaton viesti
No joo… tuskinpa maan meno tai maailman meno siihen kaatuu, että GPS, GLONASS, Galileo tai Beidou kaatuvat yhdessä tai erikseen. Aloitusjutussa kai arvioitiin Ylen uutista asiasta. Valitettavan usein uutisiin, olivat sitten sähköisen median tai painetun median uutisia, liittyy epävarmuustekijöitä, jotka liittyvät toimittajan tekemisiin, ei niinkään organisaation tekemisiin. On hyvä muistaa, että toimittajien ammattitaito ei tarkoita kaikkien maailman asioiden edes pinnallista saati sitten syvällistä ymmärtämistä. Tällöin toimittajat ovat ns. asiantuntijoiden tiedon varassa. Tiedon oikeellisuus riippuu silloin asiantuntijuuden tasosta ja toimittajan kyvystä kertoa asiasta. Usein käy niin, että toimittaja ymmärtää väärin tai jopa kuulee väärin. Jutun luettaminen haastateltavalla ennen julkaisua lienee oleellista. Muistuu mieleeni juttu, jossa kerrottiin kasvisöljyjen käsittelystä margariinien valmistuksessa. Juoksevan öljyn saamiseksi leivälle levitettäväksi käytettiin ennen ns. kovettamista, josta nykyään on luovuttu. Nykyään käytetään ns. vaihtoesteröintiä, jossa rasvamolekyylin glyseroliin liittyneitä rasvahappoja ”vaihdetaan” paremmin margariinikäyttöön sopiviksi. Toimittaja oli kuullut sanan väärin ja jutussa puhuttiin vaahtoesteröinnistä. Eli kun syömme rypsiöljymargariinia, niin emme oikeasti syökään rypsiöljyä vaan vaihtoesteröityä rypsiöljyä. Mutta sitä ei lue paketin kyljessä.
Ilmoita asiaton viesti