Mihin perustuu YLE:n väite siitä, että GPS:n ongelmat tai häirintä voisivat katkaista mm. sähkönsiirron

Kyseinen väite ilmenee YLE:n uutisessa Data paljastaa, miten lentokoneita häirittiin päivien ajan Suomessa.

Suora lainaus artikkelista: ”GPS-signaali tukee yhteiskunnan toiminnan kannalta välttämätöntä infrastruktuuria. Käytännössä häirintä vaikuttaa muun muassa siihen, että lentäjät voivat lentää harhaan (riidaton mahdollisuus), veneilijät ajaa karille (omaa tyhmyyttä) ja tilisiirrot epäonnistua sekä sähkönsiirto loppua. (perusteet?)”

Mikä GPS on? Siihen saa kansantajuisimman vastauksen Wikipediasta.

GPS on puhtaasti Yhdysvaltain puolustusvoimien hallinnoima satelliittipohjainen järjestelmä, joka alkaa olla teknisesti käyttöikänsä loppuvaiheessa vanhimpien toimivien GPS-satelliittien ollessa jo vuosikymmenien ikäisiä.

Yksinomaan Yhdysvallat voivat määritellä GPS:n tarkkuuden ja käyttämisen. Se voidaan tarvittaessa jopa sulkea siviilien käytöstä. Normaaliolosuhteissa järjestelmän nykyinen tarkkuus on metrejä, mutta esim. kriisitilanteissa se voi olla siviileille kilometrejä. Persianlahden sodan aikaan GPS-suunnistukseen luottaneet eivät välttämättä perille löytäneet.

Tästä syystä sekä Venäjä että EU ovat luoneet omat vastineet USA:n GPS:lle. Venäläisillä on GLONASS ja EU:lla Galileo paikannussatelliitit.

Mutta jos palataan vielä GPS systeemiin, ihmettelen, miten GPS:n kaatuminen tai sulkeminen tai edes häiritseminen voisi vaikuttaa lankoja pitkin kulkevaan sähköön tai internetiin?

Ihmettelen myös lentäjien äkillistä suunnistustaidon katoamista. (Tässä lienee syytä huomauttaa samalla, etteivät koneet suunnista pelkän GPS:n varassa)  Nykyisin likimain kaikki suunnistus- ja paikannuslaitteet kytkeytyvät automaattisesti kaikkiin taivaalla killuviin paikannussatelliitteihin, ainakin ohjekirjojen mukaan. Niissä mainitaan GPS, Glonass ja Galileo-järjestelmät.

Oliko YLE:n artikkeli loppujen lopuksi vain klikkiotsikko ja lukijoiden tarpeetonta pelottelua?

kosonenjuhapekka
Sitoutumaton Helsinki

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu