Mikä ei saata olla oikeus ja kohtuus-ei saata olla lakikaan.
Näin sanotaan aivan uuden ajan alusta peräisin olevissa tuomarinohjeissa, jotka löytyvät Suomen laki -teoksen alkulehdiltä.
Ne bis in idem on latinankielinen fraasi ja oikeusperiaate, joka tarkoittaa ”ei kahdesti samassa (asiassa)”.
Ajokorttilaissa on muutama kummallisuus, jotka eivät noudata kumpaakaan periaatetta.
Syyllistyttäessä liikennerikokseen on seuraamuksena yleensä sakko. Vakavammissa tapauksissa seuraa myös ajokieltoa. Tieliikennelain uudistamisen yhteydessä ajokieltoja pidennettiin reilusti. Nyt viikon tai kuukauden ajokiellon sijasta puhutaan jo useammasta kuukaudesta tai jopa vuodesta.
Ajokorttilain 67§ mukaan poliisi voi, jollei yleinen etu muuta vaadi, määrätä 64 §:n 1 momentissa tarkoitetusta teosta ajokiellon ehdollisena, jos ajo-oikeus on ajokieltoon määrättävälle ammatin takia välttämätön tai jos siihen on muu erityisen painava syy eikä teosta ole aiheutunut vaaraa toisten turvallisuudelle.
64.1§:n mukaan poliisin on määrättävä moottorikäyttöisen ajoneuvon kuljettaja ajokieltoon, jos tämän on todettu syyllistyneen rikoslain 23 luvun 2 §:ssä tarkoitettuun törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen, 3 §:ssä tarkoitettuun rattijuopumukseen tai 4 §:ssä tarkoitettuun törkeään rattijuopumukseen.
Eli rekkakuski, taksikuski tai Woltin lähetti saa ajaa ehdollisesti, vaikka olisi syyllistynyt törkeään liikennerikokseen.
Sen sijaan jos syyllistyy vakavaan piittamattomuuteen liikenneturvallisuutta kohtaan, ei ehdollista ajokieltoa tunneta. Vakava piittaamattomuus liikenneturvallisuutta kohtaan on hieman ongelmallinen, koska sen osalta viranomaisella melkoisen laaja harkintavalta, mikä on vakavaa piittaamattomuutta. Vakavaksi piittaamattomuudeksi asia tulkitaan suoraan, mikäli päiväsakkojen määrä ylittää tietyn rajan.
Miten vakavaan piittaamattomuuteen voi syyllistyä? Esim. ajamalla satasen rajoitusalueella 119km/h, mikä itsessään olisi pelkkä liikennevirhe ja siten vähäisenä pidettävä teko. Mutta jos jääkin huomaamatta, että rajoitus muuttuu 80km/h nopeudeksi, jolloin rajoituksen ylitys onkin jo 39km/h, niin teko tulkitaan piittaamattomuutena, jolloin seurauksena on vähintään 10 viikkoa ajokieltoa ja tietysti sakkoja perisuomaiseen tyyliin niin, että tuntuu.
Tämän kaltaisessa tilanteessa vahingolle tulee pahimmillaan kohtuuttomat seuraukset. Et voi saada ehdollista ajokieltoa, koska ajokorttilaista on jätetty joko tahallaan tai vahingossa pois vakava piittaamattomuus liikenneturvallisuutta kohtaan ehdollista ajokieltoa harkittaessa.
Voit siis ajaa 200km/h 50km/h rajoitusalueella tai ajaa tolkuttomassa kännissä tai huumepäissäsi ja saada ehdollisen ajo-oikeuden, jos tarvitset korttia ehdottomasti elämistä varten ja olematta kuitenkaan täysi kriminaali.
Et kuitenkaan saa samaa oikeutta, jos ajat 39km/h ylinopeudella tyhjällä tiellä omistamallasi autolla selvin päin ja yksin, vaarantamatta tosiasiassa kenenkään turvallisuutta. Tai ohitat vastaavissa olosuhteissa stop-merkin pysähtymättä.
Jokainen voi laskea, paljonko ylimääräisiä kustannuksia pahimmillaan koituu siitä, että on ajokiellossa 10 viikkoa tai ylikin ja tarvitsee työssään ajokorttia. Olet siis joko työtön tai lomautettu ajokiellon ajan. Rangaistuksesta voi muodostua jopa kohtuuton.
Miten se otsikko menikään?
Nykyään, kun tienvarsilla on pelkkiä peltipoliiseja, ei poliisin harkintaa enää voi käyttää, kun ylinopeustilanteissa on vain syyllinen paikalla.
Itse ajoin taannoin Porista Raumalle ja suureksi yllätyksekseni yksi kamera välähti. Oletin rajoituksen olleen 80 km/h ja mielestäni ajoin hiukan sen alle ja niin ajoinkin, poliisin mukaan 79 km/h.
Palatessani takaisin, yritin katsoa, missä tämä tapahtui ja tilanne oli tällainen.
Kyseinen kamera oli tosiaan 60:n rajoitusalueella, kun parisataa metriä sitä ennen rajoitus oli tipahtanut 80:stä kuuteenkymppiin. Jostain syystä n. 100 m ennen rajoituksen laskua oli 80:n merkki, vaikka rajoitus ei muuttunut miksikään ja sitten 100 m:n jälkeen se 60:n merkki, jota en havainnut ollenkaan.
Syynä oli tihkusade ja runsas raskas liikenne, mikä nosti vettä tien pinnasta reippaasti.
Ylitys oli siis 19 km/h ja selvisin rikesakolla, mutta jos poliisi olisi ollut paikalla, olisin hyvinkin vonut päästä ilman sakkoa olosuhteet huomioon ottaen.
Kotikuntani laitoksella asiaan ei voinut enää mitenkään vaikuttaa, eikä ollut intoa lähteä rikesakkoa oikeudessa poistamaan. Sen tietää, miten siinä olisi käynyt.
Ilmoita asiaton viesti
Kaahareitten selitykset on sitä ihan samaa kuin juopoilla. Lasketaan promilleja, litroja, päiviä, kilometrejä, sakkoja, nopeuksia.
Eikö ne autot jo osaa mennä sallittua nopeutta tai ainakin kertoa siitä. Miten vaikeaa voi olla.
Ilmoita asiaton viesti
Kohtuus kaikessa, pullo päivässä. Muuten olen sitä mieltä, että tuo Ruotsin vallan ajalta juontava otsikko kävi vanhanaikaiseksi jo 1800-luvulla, jolloin Marx totesi, että valtio on valtaa pitävän yhteiskuntaluokan työkalu.
Ilmoita asiaton viesti