Mikä Helsingin tietöissä mättää

Helsinki on sulutettuna jokaisesta ilmansuunnasta samanaikaisten tietyömaiden katkaistessa liikenteen ympäri kaupunkia. Yhteistä näille tietyömaille on se, että työt etenevät hyvin hitaasti tai eivät etene ensinkään. Haitta liikenteelle on pahimmillaan todella suuri.

Vantaan Sanomat paljastivat yhden syyn sille, miksi työt seisovat tietyömailla.

Kysymys on osin siitä, että urakoitsijat haalivat enemmän töitä kuin mitä ehtivät tai pystyvät hoitamaan. Koska firman pitää tuottaakin jotain, henkilökuntaa ei palkata riittävästi tekemään voitettuja urakkakilpailutuksia, vaan tehtäviä priorisoidaan ja käytännössä tehdään kun ehditään työntekijöiden siirtyessä työmaalta toiselle. Sinänsä loogista.  Ongelma poistuisi, jos urakkasopimuksissa vaadittaisiin tiukkoja aikatauluja. Nythän ne ovat malliin: ”valmistuu 2025.”

Toki halvimmat firmat säästävät kaikessa mahdollisessa muutenkin, joten sekin lienee yksi syy, miksi työt eivät etene. Yhden keskeisen työntekijän sairastuminen saattaa pysäyttää koko työmaan, kun tiukaksi kilpailtu hinta ei mahdollista korvaavan työntekijän palkkaamista.

Toinen asia mikä tietyömailla mättää, on alihankintaketjun toimivuus. Työmaa saattaa seistä ihan vain siksi, ettei esim. tarvittavia betonirakenteita saada valimolta aikataulun puitteissa tai työkoneen rikkoutuessa uutta ei saada paikalle viikkoon pariin.

Joskus ollaan niin tiukoilla, että urakoitsija menee konkurssiin kesken kaiken, jolloin työmaa jää tietysti muiden harteille.

Työt pitäisi teettää, kuten asfalttifirmat tekevät. Hommia painetaan tauotta niin kauan, kunnes työ valmistuu pl. väyläviraston työmaat, joissa noudatetaan virka-aikaa. Niissä koneet pysähtyvät ja hanskat heilahtavat naulaan heti klo 16.00.

kosonenjuhapekka
Sitoutumaton Helsinki

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu