Mikä mahtaa olla Suezin kanavan tukkimisen perimmäinen tarkoitus?
Päivälehdet ja merenkulun asiantuntijat ovat päivitelleet Ever Given konttilaivan kiemuroita punaisella merellä ennen haaksirikkoa. Laiva on kiemurrellut avovesiosuudella kokoonsa nähden merkillisesti ja jotkut ovat jo nähneet GPS-reitittimen piirtävän merikartalle fallos-symbolin. (Olisiko sittenkin keskisormi)
Kaiken omituiseksi luonnehdittavan manööveritoiminnan jälkeen laiva sitten ajautui Suezin kanavan rantapenkereeseen ja kääntyi poikittain estäen kanavan liikenteen täydellisesti.
Jos otetaan huomioon laivan liikkeet ennen kapeaan Suezin kanavaan ajamista, niin rantautumista on pidettävä tahallisena. Jos laivassa oli ohjausvika, niin tahallisuuden aste ei ole sen vähäisempi, kuin jos laiva olisi ajettu kanavan penkereeseen tarkoituksellisesti.
Maailmankaupan tappioiksi kuvataan jopa 9 miljardia dollaria päivältä.
On siinä laivan kapteenilla meriselittämistä.
Milloinkohan terroristit keksivät, että länsimaat saa polvilleen, kun upottaa Suezin kanavaan riittävän ison laivan?
Tulipa mieleen: Kauan sitten olin Siikajoen rannalla Mankilan lavalla tansseissa. Joen takaa ajelee naapurin poika mopolla umpikännissä, tie ei tahdo riittää. Mutta kun hän pääsi sillalle, ajoi suoraan yhtä lankkua pitkin koko sillan toiselle rannalle johon sitten kuukahti.
Ilmoita asiaton viesti
Naapurin poika olisi kannattanut pestata Ever Givenin ruorimieheksi.
Ilmoita asiaton viesti
Laiva lienee jo taas matkalla Rotterdamiin kuitenkin. Jospa kapteeni on ollut kännissä.
Ilmoita asiaton viesti
Rotterdamiinhan se on koko ajan ollut matkalla, mutta ainakin AIS:n mukaan oli vielä minuutti sitten paikoillaan samassa kohtaa kuin edelliset kolme päivää.
Ilmoita asiaton viesti
Bloomberg aviisi tietää kertoa että Ever Given saattaa irrota vasta ensi keskiviikkona.
Ilmoita asiaton viesti
Kun (ja jos) ilmasto lämpenee, Pohjoisen Jäämeren reitti Kiinasta ja Japanista Eurooppaan, esim Rotterdamiin, lienee lyhyempi ja halvempi kuin Suezin kautta. Uusi silkkitie …
Ilmoita asiaton viesti
” – Suezin kanavalle on tarpeellista kehittää vaihtoehtoisia reittejä laivarahtikuljetusten riskien minimoimiseksi. Koillisväylän merkitys tulee kasvamaan niin lyhyellä kuin pitkällä tähtäimellä, kertoi Venäjän arktisen yhteistyön diplomaatti Nikolai Korchunov uutistoimisto Interfaxille.
Matkan Koillisväylän kautta Aasian satamiin arvoidaan olevan 15 päivää lyhyempi kuin Suezin kautta.
Ilmoita asiaton viesti
Oli syy mikä tahansa, maailmankauppa on aika herkästi haavoittuva. Yksi henkilö tai tuulenpuuska voi lähes pysäyttää sen, koska tahansa.
Ilmoita asiaton viesti
”Yksi henkilö tai tuulenpuuska…” – taikka molemmat yhdessä:
https://media.gq.com/photos/5ac68bdf0995d03672949444/3:4/w_590,h_787,c_limit/trump-hair.jpg
Ilmoita asiaton viesti
Onpas vahva tukka! Toisin kuin nykyisellä 😙
Ilmoita asiaton viesti
Perimmäinen tarkoitus?
Kova tuuli ja kiire. Siinäpä ne.
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoinen skenaario. Yhdysvaltain Välimeren laivasto eli ns. 6. laivasto on jumissa Välimerellä, eikä sillä ole pääsyä Punaisen meren kautta Persianlahdelle, jos siellä sattuu ja tapahtuu.
Ilmoita asiaton viesti
Heh heh, ne pojat kyllä tarvittaessa tulee ja ….siirtää paatin pois.
Ilmoita asiaton viesti
Ensin pitää siirtää muutama kymmenen lentotukialuksen kokoista rahtilaivaa pois edestä.
Ilmoita asiaton viesti
noh noh, Nimitz-luokan lentotukialus ole kuin hieman pienempi, google kertoi.
Ilmoita asiaton viesti
Tuota kanavan aukaisemista on varmasti useammassakin sotapelissä treenattu…
Ilmoita asiaton viesti
Raatteen tien merellinen versio:
https://is.mediadelivery.fi/img/468/d48b209d7fdc4b4cb238bb835281048c.jpg
Ilmoita asiaton viesti
Avomerimutkittelu on ehkä ollut jonkun satunnaisen hakkerijoukon testi, toimiiko kauko-ohjaus. Sitten vaan laiva poikittain kanaaliin, kun ei muutakaan keksitty.
Ilmoita asiaton viesti
Minä vähän luulen, että Ever Given on kohta Never Forgiven.
Ilmoita asiaton viesti
Heikot on turvajärjestelyt, jos ei ole mietitty mitään kohtuullisen nopeaa menettelyä, jolla saadaan reitti selväksi jos sinne juuttuu laiva.
Ilmoita asiaton viesti
Opiskeluaikanani vuonna 1975 Suezin kanava avautui oltuaan suljettuna kahdeksan vuotta.
Ilmoita asiaton viesti
Maailmankaupan haavoittuvuus Suezin kanavan osalta on jo pitkään ollut tiedossa. Tästä syystä Israelissa on harkittu oman Suezin kanavan rakentamista Ashkelonista Eilatiin, jolla helpotettaisiin Egyptin omistaman kanavan kapasiteettia ja ehkä nopeutettaisiin liikennettä. Kanava kulkisi ensin Jordanin uomaa pitkin 80 km ja kääntyisi sieltä länteen. Se olisi 100 km pitempi kuin Suezin kanava, joka on 193 km:n pituinen.
Egyptissä on puolestaan ollut vireillä rinnakkaisen Suezin kanaalin rakentaminen kustannuksiltaan $8,4 miljardia, Red-Med kanaali olisi paljon kalliimpi. Nykyisin Suezia käyttää 20 000 laivaa vuodessa tuoden Egyptille $5,5 miljardia tuloja. (Tästä enemmän https://arielfi.wordpress.com/2015/03/10/red-med-kanaali/ )
Kun Red-Med kanaalia pidetään melko utooppisena hankkeena on ns. Trans-Israel (tai Red-Med raidelinkki) hankkeen suunnitteluun jo uhrattu kymmeniä miljoonia dollareita. Raide yhdistäisi Eilatin Punaiselta mereltä Ashdodiin Välimerellä. Kiinalaishanke “Belt and Road Initiative” (BRI) vahvistaa toteutuessaan Lähi-idän asemaa kriittisenä idän ja lännen välisen kauppareitin solmukohtana mahdollistaen Kiinan yhdistämisen Eurooppaan Lähi-idän kautta. (Lisää mm
https://arielfi.wordpress.com/2016/12/29/red-med-raidehanke-harkinnassa/ ). Tämä raidelinkki on ollut nyt runsaan vuoden jäissä.
Ilmoita asiaton viesti
Viimeistään nyt se haavoittuvuus tuli konkreettisesti esille. Katsoin nuo antamasi linkit, eli asiaa on pohdittu ja varmasti nyt tulee lisävauhtia toisellekin reitille.
Ilmoita asiaton viesti
Seuraamukset Suezin kanavan tukkeutumisesta saattavat olla merkittävät mm. öljyn hintaan. Ainakaan ei ole laskemaan päin.
Perimmäistä tarkoitusta pohtiessa, katseet voi kääntää suuntaan, jossa tietyt tahot halutessaan ovat halunneet sabotoida joko kokonaista kansainvälisen kaupan alaa tai joitakin toimialoja, joille halutaan tuottaa kilpailullista vahinkoa.
Koronan takia lentorahtiliikenne supistui viime keväänä siinä määrin, että logistiikkafirmat ovat joutuneet siirtämään kuljetuksia laivoille.
Mahtoikohan tuolloin tulla mieleen, miten myös laivarahtiliikenteelle saattaa seurata nykyisenlainen pysähtyminen.
Olkoonpa kyseessä tietoinen sabotaasi, laivan ohjauksessa tapahtunut virhe, kapteenin juopumus tai muu syy, niin seuraukset ovat jo nyt katastrofaaliset.
Koska kyseessä on force major -tilanne, niin kuinkahan vakuutusyhtiöt tähän joutuvat vastaamaan. Todennäköisesti yrityksillä on vastavakuutuksia havereiden varalle.
Pakko myös mainita ne 20 karjavaunua, joissa eläimet kuolevat janoon ja nälkään. Tavarat saadaan ennemmin tai myöhemmin tilaajille perille ’hengissä’, mutta eläinten kuljetuksesta seuraa vakava eläinsuojelullinen tragedia, mikäli kuljetusviiveisiin ei ole varauduttu.
Ilmoita asiaton viesti
Kommentoin tätä artikkelia tuoreeltaan, mutta kommenttini katosi. Suez ja Panaman kanava ovat pullonkauloja ja riskikeskittymiä maailmankaupassa. Koillisväylä on ihan oikeasti vaihtoehto Suezin kanavalle, vaikka Putinkin sanoo niin. Koillisväylän riskit ovat erilaiset, kuin Suezilla. Ne liittyvät maailmanpolitiikkaan ja ne riskit on hallittavissa maailmanpolitiikalla: yhteinen kaupallinen etu on ennenkin pitänyt mölyt mahassa, varsinkin siinä vaiheessa, kun mölystä syntyy uhka suurellekin menetykselle. Koillisväylään voidaan sitoa sekä Suomen että EU:n kannalta merkittäviä kaksiteräisiä miekkoja: kaukoidän ja läntisen pohjois-amerikan kaupan hiiljalanjälki pienenee, Kiinaan ja Japaniin noin tuprutellaan noin 15 vuorokautta lyhyemmässä aikataulussa. Talvipurjehduskausi alkoi tänä vuonna helmikuussa (ydinkäyttöisten hiilijalanjäljettömien jäänmurtajien avustuksella) ja päättynee marraskuussa. Toisaalta Venäjän elämän ja kuoleman kysymys on kulutustavaroiden tuonti: ne tulevat paljon halvemmalla Koillisväylää pitkin, kuin Suezin kanavan kautta. Ongelmana on kuitenkin paluukyyti, koska konttilaiva ei ole merikelpoinen ilman jäykistäviä kontteja.
Kaikki edellä kerrottu pätee kaikkiin Tyynen Meren valtioihin yhteiskuntajärjestelömästä riippumatta. Siksi tässä onkin hyvä tilaisuus ryhtyä liennyttämään tämän hetken maailmanpoliittista tilannetta hakemalla yhteistä nimittäjää ilmastonmuutoksen torjunnasta. Kun startup tapahtuu päästöjen vähentämisen merkeissä, taloudelliset intressit hoitavat loput: kukaan ei ole kiinnostunut tuprutella eri puolilla maailmaa ilman taloudellista vastinetta. On vain huolehdittava intressien tasapainosta väylän käyttöönotossa: jos jollakin eivät hyödyt ja hyötyjen menettämisen uhka ole tasapainossa, väylän rauhaa rakentava vaikutus vaarantuu.
Keski-Euroopassa suuri ilmastouhka on dieselkäyttöiset rekat. Ne kuskaavat pääasiassa kulutustavarakontteja Rotterdamista Venäjälle. Tämä on merkittävä liikkeelle paneva voima Parikkalan rajanylityspaikan avaamiselle: Parikkala on siinä logistisessa polttopisteessä, josta koko väylän mahdollistava paluukyyti voidaan järjestää, Parikkalasta pääsee tärkeimpiin jäämeren satamiin Elisenvaarasta teräspyörin, ilman rajantakaista terminaalia kumipyörin ja proomulla Lahdenpohjasta jopa 5000 tn kerralla.
Ja onhan minullakin omakin intressi: kun saadaan venäläiset rekat pois jaloista, voin paahtaa Via Balticaa pitkin Berliiniin todella nopeasti.
Ilmoita asiaton viesti
Oppitunti – ja kenties siihen perustuva manööveri – siitä että strateginen kohta on strateginen kohta
Ilmoita asiaton viesti
Kyllähän kun noita videoita katsoo, niin fallos-symbooli niissä näkyy. https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/c935c877-17e5-479d-b91f-8a662e7212f3
Sinänsä siinä ei tarvitse mitään salaliittoteorioita olla, eli se voi olla kapteenin turhautuminen odottelusta, joten hän on tietoisesti kertonut mielipiteensä.
Mikä tästä tapauksesta tulee itselle mieleen on, että korvaava lähireitti on saatava mahdollisimman pian alulle alueella ja tämä tapaus antoi lisäpontta siihen.
Onko muuten tietoa, että kuinka kauan alus odotteli redillä ennen kanavaan menoa?
Ilmoita asiaton viesti
Mietin tuota kuviota, joka näyttää fallokselta, että onko sittenkin aluksen ohjausjärjestelmä pettänyt ja se on lähtenyt omille teilleen, kunnes törmäsi kanavan hiekkavalliin.
Ihmettelenkin, miksi tiedotusvälineissä ei ole puhuttu lainkaan ohjaamon henkilökunnan kanssa käydyistä ’kuulusteluista’. Ovatko kenties niin tulenarkoja, että pitää vaieta, kunnes ehditään kehittämään sopiva peitetarina? Nyt mennään arvailujen varassa.
Ilmoita asiaton viesti
Tuolta sivustolta pitäisi löytyä aluksen liikkeet ja aikajanat. Nyt näyttää vielä olevan kanavassa. https://www.vesselfinder.com/?imo=9811000
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos linkistä!
Tavaraliikenteen toimivuus liittyy myös läheisiini, joten on hyvä tietää, missä mennään.
Ilmoita asiaton viesti
Suezin kanavaan jumittuneen laivan syy, ei välttämättä johtunut tuulista.
Vähitellen tietoa alkaa tihkua, kuten tavallista.
Ilmoita asiaton viesti
No tuolla operaatiolla voisi vaikka pyrkiä nostamaan öljyn hintaa Euroopan ja USAn markkinoilla. Ilmeisesti laivaa ei ole kaapattu vaan kyse voi olla sabotaasista.
Ilmoita asiaton viesti