Mikä merkitys Kiirunan alueen maametallilöydöllä on Euroopalle

Muun muassa Iltalehti kirjoittaa suuresta harvinaisten maametallien löydöksestä Ruotsin Kiirunassa.

Harvinaisia maametalleja ja niiden yhdisteitä käytetään pääasiassa katalyytteina, lasin ja keramiikan valmistukseen ja nyttemmin enenevissä määrin myös elektroniikkateollisuudessa ja akkuklusterissa. maametallit ovat tärkeitä erilaisten näyttöjen valmistusprosesseissa ja niitä sisältävistä seoksista valmistetaan suprajohteita ja voimakkaita magneetteja.

Arvioitu käyttö vuonna 2018 Yhdysvalloissa jakautui seuraavasti: katalyytit 60 %, keramiikan ja lasin valmistus 15 %, metallurgiset sovellukset ja metalliseokset 10 %, hioma-aineena 10 % ja muihin tarkoituksiin 5 %. Muu tarkoitus on lähinnä sotilas- ja avaruusteknisiin sovelluksiin.

Vaikka löydöstä on pidettävä jopa maailmanlaajuisesti suurena, niin maametallien louhimisen aloittamiseen kulunee aikaa vielä vuosikausia, joten Kiina saa vielä tovin jatkaa maametallien tuotannon monopoliasemassa.

Aftonbladet on kirjoittanut toisella kotimaisella asiasta laajemman uutisen.

Eräänä ongelmana lienee se, että löydös on tehty Kiirunassa, jonka maaperä on jo täynnä onkaloita jopa siinä määrin, että itse kaupunkia on jouduttu osittain siirtämään romahdus- ja vajoamavaaran johdosta. Lisäksi maametallit erotellaan muusta maa-aineksesta neste-nesteuuttomenetelmällä.

Neste-nesteuutossa tarvitaan yleensä runsaasti orgaanisia liuottimia, joka saanee luonnonsuojelijat takajaloilleen malliin Talvivaara.

Joka tapauksessa Kiirunan löydös on merkittävin kaivosalalla vuosikymmeniin ja voi tulevaisuudessa vaikuttaa hyvinkin paljon eurooppalaisen teollisuuden kilpailukykyyn.

kosonenjuhapekka
Sitoutumaton Helsinki

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu