Mikä siinä sairaanhoitajien palkassa mättää

Helsingin Sanomat on haastatellut sairaanhoitaja Tuija Järvistä hänen kotonaan Porvoossa, jossa Järvinen asustelee näyttävässä kahdessa tasossa olevassa asunnossa, josta hän maksaa vuokraa 1300 euroa kuussa.

Tuija Järvisen peruspalkka 21 vuoden työkokemuksella, ennen opintovapaata, oli 2 705 euroa bruttona. Huomioikaa tässä siis, että kyseessä on artikkelin mukaan peruspalkka, eivät kokonaisansiot.

https://www.hs.fi/kaupunki/art-2000008732390.html

Tätä peruspalkkaa voisi verrata esim. poliisin peruspalkkaan.

Poliisin on saadakseen samaa peruspalkkaa kuin Järvinen oltava esimiesasemassa ja saatava vähintään ylikonstaapelitason palkkaa. (Oltava 04.05 tai 08.05-enemmän)

https://www.spjl.fi/files/3825/Poliisitoimen_peruspalkkataulukko_1.5.2021_ja_1.6.2021.pdf

Entäpä palomiesten palkat, katsokaa itse, jos ette usko. Palomiehillä sama juttu. On oltava esimies, jotta saisi samaa peruspalkkaa kuin sairaanhoitaja Järvinen.

Palkkataulukko Nettiin.xlsx (spal.fi)

YLE kertoi 2018, että rajavartijan palkka on tehtävästä riippuen 2000-2500 euroa/kk

https://yle.fi/uutiset/3-10027023

Nämä ovat siis miesvaltaisia aloja, joissa palkan pitäisi olla parempi kuin naisvaltaisella hoitoalalla.

Pitäisikö poliisien, palomiesten ja rajavartijoiden mennä lakkoon, jotta huono alojen peruspalkka saataisiin hilattua korkeammaksi vai pitäisikö sairaanhoitajien keskustella mieluummin palkanmuodostukseen kuuluvista lisistä ja niiden korottamisesta, eli yövuorojen ja viikonloppujen paremmasta arvottamisesta?

Niillähän poliisit, palomiehet, rajavartijat, jotka tässä vertailun vuoksi esimerkkeinä, elävät! Eivät pelkällä peruspalkalla. Sillä jäisi Volvo ostamatta.

Valtaosassa ammatteja Suomessa peruspalkka jää alle 3000 euron kuukaudessa, tämä on fakta. Joten peruspalkan osalta sairaanhoitajat eivät ole mitenkään syvässä palkkakuopassa.

Ongelma on jossain muualla, kuten esim. matalissa kokemuslisissä tai heikoissa ilta, yö ja viikonlopun korotuksissa.

PS. https://www.pam.fi/tyo/palkkataulukot.html

Oheisessa linkissä laajaa vertailua eri ammattien peruspalkkoihin.

 

 

 

+2
kosonenjuhapekka
Sitoutumaton Helsinki

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu