Miksi demokraattien vaalivoitot USA:ssa saivat maailman sodan kynnykselle?

Pax Trump kesti neljä vuotta. Tämän aikaa Obaman aikakaudella alkanut Ukrainan kriisi säilyi asemasotavaiheessa. Bidenin voitettua vaalit tilanne on jälleen eskaloitumassa jopa suursodan vaaraksi.

Mitä Pax Trump käytännössä tarkoitti? Se tarkoitti sitä, ettei Yhdysvallat aloittanut Trumpin aikakaudella sotaa missään päin maailmaa ja nekin kriisit, joissa Yhdysvallat oli aktiivisesti mukana, olivat ns. jäätyneessä tilassa. Voisiko jopa sanoa, että Yhdysvallat ei sen lisäksi, ettei aloittanut sotia sen enempää myöskään provosoinut sellaisia. trump jopa veti ulkomailla olevia joukkojaan takaisin Yhdysvaltoihin mm. Irakista.

Toki Yhdysvallat piti maailmalla puolensa ja osoitti sen, ettei hiirten pidä hyppiä pöydälle, vaikka kissa ei siellä makaisikaan. Tämän osoittavat mm. Wagnerin venäläispalkkasotilaiden saama selkäsauna Syyriassa, samoin varoittava ohjusisku Syyriaan ja Iranin vallankumouskaartin johtajan salamurha.

Syystä tai toisesta heti Bidenin vaalivoiton jälkeen sotilaalliset kriisit ovat nousseet korostetusti pinnalle.

Ei nyt kuitenkaan vielä hirtetä Bideniä. Biden on ilmoittanut, että Afganistanin sota saa lopultakin loppua ja Yhdysvaltain joukot vetäytyvät sieltä vuoden 2021 loppuun mennessä. Eihän sekään sota maksanut Yhdysvaltain veronmaksajille kuin vaatimattomat biljoona dollaria ja pari tuhatta täysin tarpeettomasti menehtynyttä sotilasta.

Jos jotain muutakin hyvää, niin myös suomalaiset sotilaat kotiutetaan sieltä jostain. Valtio säästää näin ollen miljoonia kankkulan kaivoon heitettyjä euroja. Nekin rahat voidaan sijoittaa pariin JASSM-risteilyohjukseen.

Jos nyt ei Trumpia kaipaisikaan, niin useimmat varmastikin kaipaavat sitä sodista vapaata aikaa, jolloin Trump oli Yhdysvaltain presidenttinä. Tämähän ei siis tarkoita sitä, etteikö Trump olisi pelannut samaa likaista peliä, johon jokainen USA:n presidentti on vuorollaan joutunut, eli määrännyt erilaisia vallankumoushankkeita ja salamurhia, mutta laajassa mittakaavassa Trumpin aika jää historiaan rauhan aikakautena.

Nobelin arvoinen mies?

+5
kosonenjuhapekka
Sitoutumaton Helsinki

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu