Miksi lehdistö spekuloi Vornasen aseluvilla

Vanha aselaki oli hyvinkin joviaali. Luvallisen ampuma-aseen ostamiseen riitti hyvämaineisuus kansalaisena. MItään muuta ei käytännössä tarvittu. Ei tarvinnut kuulua ampumaseuraan sen enempää kuin osoittaa harrastaneisuuttaan. Perusteeksi lupahakemukseen riitti ampumaharrastus ampumaradalla. Sillä perusteella olen itsekin aikoinaan ostanut kaikenlaista aina 22 cal. 357 magnumiin saakka ja näiden lisäksi joukon eri tyyppisiä kivääreitä. Uzi ja H&K MP-5 jäivät rahapulassa ostamatta, mutta niitä oli tuttavapiirissä, jotteivat ihan oudoiksi nekään jääneet.

Vanhan aselain aikaan taskuaseen sai suhteellisen helposti. Riitti, että työskenteli ammatissa, jossa saattoi joutua väkivallan kohteeksi. Taskuaseita oli ennen vanhaan erityisesti taksikuskeilla. Ampuma-aseen käyttäjäkoulutuksen saaneilla vartijoilla oli tykit mukana täysin avoimesti vartioimisliikkeen rinnakkaisluvilla.  Elettiin vielä aikaa, jolloin poliisien virkavarustus häpesi ampumaradoilla siviilien vehkeille. Poliiseilla oli sivuaseena yleisimmin FN 7.65 kaliiberin taskupistoolit. Onnekkaimmat saivat sentään käyttöönsä S&W revolverin. Nyt tilanne on muuttunut siltä osin, että poliisilla on parasta mitä rahalla saa vs. käytettävyys virkatehtävissä.

Vornanen on hyvinkin saattanut saada wanhaan hyvään aikaan luvan, joka oikeuttaa kantamaan asetta mukana 24/7. Miksi siis spekuloida sillä, että nykyisin ei saisi. Ampuma-aselakia muutettaessa on prinsiippinä ollut se, että lainmuutoksen johdosta vanhoilla ehdoilla hankitut luvat eivät muutu.

Vaikka Vornanen ei olisi rikkonut lakia pitäessään asetta mukanaan, hän rikkoi lakia sitä käyttäessään. Aseiden käyttäminen vaatii aina harkintaa kaikissa olosuhteissa ja Vornasen harkintakyky petti.

Yleisesti ottaen kirjoituksissa paistaa jälleen kerran foblofobia. Pienen, mutta erittäin kovaäänisen vähemmistön pysyvä tahtotila on riisua koko Suomen kansa henkilökohtaisista aseista. Ja media komppaa.

Jos ampujana olisi ollut Matti Meikäläinen, palstatilaa ei olisi juurikaan herunut. Todennäköisesti suuri yleisö ei koskaan edes saisi tietää tapahtuneesta.

Yhden laukauksen hinta tulee olemaan ampujalleen kova. Antakaa siis Vornasen jo olla rauhassa. Asia on kaluttu jo loppuun.

kosonenjuhapekka
Sitoutumaton Helsinki

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu