Miksi myyttiä Suomen armeijan erinomaisuudesta pidetään niin voimallisesti yllä

Iltasanomien mukaan arvostettu brittilehti ylistää Suomen maanpuolustusta ”suomalaiset ovat uskomattoman hyviä.”

”Briteissä esimerkiksi kansakunnan valmiudesta on nostettu Suomi ja etenkin asevelvollisuus ja sen seurauksena vahva reservi. Suomalaiset ovat uskomattoman hyviä siviili- ja sotilaallisessa valmiudessa. Ajattelutapa, jossa todella mietitään ja valmistaudutaan myös sotaan on jotain, mitä haluamme kaikkien liittolaistemme ajattelevan tarkemmin, sanoo korkea Nato-lähde brittilehti Sunday Timesille. Toimittaja muun muassa jututti vappua juhlineita nuoria aikuisia Helsingin Senaatintorilla. Times huomauttaa, että vaikka Venäjän uhka ei olekaan päällimmäisenä nuorten mielessä, niin se on koko ajan taustalla. Jos jotain tapahtuu Venäjän kanssa, niin sitten tapahtuu. Silloin täytyy olla valmis lähtemään. Suomella on varsin hyvä armeija ja olemme hyvissä käsissä, kertovat parikymppiset, varusmiespalveluksensa suorittaneet suomalaismiehet brittilehdelle.”

On erikoista, että vappuna on löytynyt Suomesta kaksi haastattelukuntoista nuorta miestä, jotka vielä kykenevät ottamaan kantaa maanpuolustukseen englannin kielellä.

Suomen armeijan nykyinen puolustuskyky on pelkkä myytti, kunnes toisin todistetaan.

a) Varusmiespalveluksensa aloittava ikäluokka on nykyisin fyysisesti heikkotasoisempaa kuin 1900-luvulla.

b) Järkyttävä määrä reservi-ikäisistä miehistä on käytännössä palveluskyvyttömiä mielenterveyteen, päihteisiin ja huumausaineiden käyttämiseen liittyvistä syistä. Huomattavasti suurempi joukko reserviläisiä on varattu yhteiskunnan tärkeiden toimintojen ylläpitämiseen kuin vielä 1940 luvulla tarvittiin. Nämä kaikki ovat pois sota-ajan vahvuudesta.

c) Reservin pystyyn nostamista ei ole käytännössä kokeiltu koskaan sotavuosien jälkeen. Oletettavaa on, ettei homma toimi kuin Trömsössä, varsinkaan, jos joukkojen kokoamisessa ja varustamisessa tulee kiire. Valtaosaa reserviläisistä ei ole koulutettu kertausharjoituksin kertaakaan sitten varusmiespalveluksen tai ryynäämässä on käyty ”suurella motivaatiolla” kertaalleen. Taidot saattavat olla valtaosalla hakusessa ja aikaa joudutaan käyttämään perusasioiden uudelleen kouluttamiseen, kun edes puolijoukkuetelttaa ei saada pystyyn ilman ponnisteluja. Enää ei voida puhua edes saman pitäjän miehistä, jotka ovat toisilleen tuttuja, kuten vielä 40-luvulla. Monet eksyvät jo omassa kotikaupungissaan, eivätkä ole käyneet metsässä sitten intin.

d) Suomen armeijan tehokkuus perustuu paperi- ja pöytäsotaharjoituksiin, joissa vihollinen aina lyödään verissä päin takaisin. Harjoituksissa ei koskaan oteta huomioon entäs sitten ja paska osuu tuulettimeen vaihtoehtoja eikä valtaviin miehistötappioihin varauduta edes paperilla.

e) Suomen armeija käy edelleen sotaa vanhoilla doktriineilla, joita on jo valtava kiire uudistaa. ”Taikaviitalla” ei enää mennä kuuhun.

f) Jo korona-aikainen maskikatastrofi osoitti, että huoltovalmiudessa on puutteita. Nyt lasketaan liikaa sen varaan, että kyllä NATO auttaa ehtymättömistä varastoistaan. Ne ehtymättömät varastot ovat nekin olleet myytti. Ukrainassa ammuttiin muun Euroopan tykistöammukset taivaan tuuliin alle vuodessa. Länsi-Euroopassa ei ole riittävästi kuin nurmiporia ja hävittäjiä. Kaikki muu loppui jo heti kättelyssä, kun varastoja tyhjennettiin Ukrainaan. Varsinkin Saksan sotilaallinen voima on maan bruttokansantuotteeseen ja väkiväärään nähden suorastaan naurettavalla tasolla. Näin kävi, kun tahtotilana oli, ettei rautasaapas enää koskaan kolise Saksan rajojen ulkopuolella. Iäkkäät latvialaiset eivät katso hyvällä Wehrmachtin taisteluprikaatin ilmestymistä maahan, olkoonkin, että tulevat puolustamaan Latviaa Venäjän uhalta. Muistot saksalaisista sotilaista eivät ole mieltä ylentäviä.

g) Sotilaat tarvitsevat kotirintaman tukea. Nyt on nähtävissä se, että ”kotirintama” on tuhottavissa muutamalla täsmäohjuksella, joilla tuhotaan energian ja lämmöntuotanto. Kaupungistuneilla nykysuomalaisilla ei ole minkäänlaisia selviytymisen edellytyksiä sähkön- ja vedentuotannon katketessa.

h) Valmiusprikaatit ja erikoisjoukot eivät ole yhtä kuin reservi eikä niiden suorituskykyä pidä verrata keskenään. Kuitenkin Suomen puolustuskykyä esitellään ulkomaille nimenmaisesti valmiusprikaatien ja erikoisjoukkojen kautta.

Toki suomalainen reservi on omaa luokkaansa muiden maiden sotilaallisiin reserveihin verrattuna, koska muualla Euroopassa ei ole juurikaan pakollista armeijaa eikä sitä myöten koulutettua reserviäkään.

kosonenjuhapekka
Sitoutumaton Helsinki

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu