Miksi uudet autot ”pilataan” valtavilla renkailla

Nuoruudessani 70- ja 80-luvuilla 14-tuuman rengaskoko oli varattu isommille autoille ja 15-tuumaisia oli lähinnä amerikkalaisvalmisteisissa autoissa, eikä kaikissa niissäkään. Autojen ns. elopaino oli luokkaa 700-1200kg, eikä niissä ollut juurikaan äänieristeitä. Varsinkaan japsituotteissa. Tästä huolimatta ne eivät olleet korvakuulolta erityisen meluisia tai uraherkkiä, vaikka tuolloinen tekniikka nyt oli mitä oli.

Nyt uusien autojen rengaskoot  alkavat 17-tuumasta ja kokoja riittää aina 21-tuumaisiin saakka, siis ihan perheautoiksi luokiteltavissa autoissa. Rengassettien hinnat ovat myös kokoja vastaavat.

Luen ahkerasti autolehtiä, jotta tietotaito pysyy yllä. Ajamaanhan uusimmilla autoilla ei normipalkoilla pääse kuin koeajamalla tai vuokraamalla sellaisen tai istumalla taksin kyytiin.

Yhä useammin TM tai Tuulilasi moittivat rengasmelua muuten hiljaisessa autossa. Miltei auto kuin auto on nykyisin äänieristetty niin hyvin, etteivät moottorin, voimansiirron tai ilmavirran aiheuttamat äänet korostu. Autoasiantuntijat ovatkin todenneet, että jos auto jollain pilataan, niin ylikokoisilla renkailla. Espanjan tai Italian silestone-pintaisilla teillä autot kulkevat yleensä kuin sukkasillaan, mutta Suomeen tuotuna ne kohisevat karkealla asfaltilla ja vaeltavat urissa. Onhan se loogista, että paksuvallinen matalaprofiilirengas, jolla on leveyttäkin miehen hartioiden verran, on meluisampi kuin kapeampi ja hakeutuu mieluusti uriin, joita Suomen tiestössä riittää.

Uraherkkyys vähentää ajomukavuutta siinä missä renkaiden yletön kohina.

Rengasmelussa on toki se hyvä puoli, että jalkaisin tai polkupyörällä liikkuva kuulee sähköauton lähestymisen, jos ei muusta niin renkaiden aiheuttamasta melusta.

Useissa uusissa ajoneuvoissa sisämelu ylittää moottoritienopeuksia lähestyttäessä 70 dB äänenpaineen, mitä pidetäänkin meluisan auton rajana. Kun voimalinja on pitkälti sähköinen, melu tulee käytännössä vain renkaista.

Naapurin Teslan rengassetti on kuin kuorma-autosta, ainoana erona renkaiden koko on 255/40R20. No, ei hänellä parku siitä pääse, että renkaat tulisi jossain vaiheessa uusia asennettuna hintaan 1000 euroa setti.

Minulla kyllä pääsisi, kun jo 205/55-16 renkaat tuntuvat kalliilta.

 

kosonenjuhapekka
Sitoutumaton Helsinki

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu