Miksi Vastaamosta tuli hallitusasia?

Ainakin YLE uutisoi siitä, että ministeri Ohisalo on kutsunut hallituksen avainministerit koolle Vastaamon tietovuotoasiaan liittyen.

https://yle.fi/uutiset/3-11612258

Vastaamon tietovuoto koskettaa muutamaa sataa tai korkeintaan muutamaa tuhatta suomalaista, jotka ovat saaneet terapiapalveluita kyseiseltä yritykseltä. Kyseessä on onnistunut tietomurto, jonka kaltaisia tuhannet hakkerit tekevät ympäri maailman kuukausittain. Yleensä tietomurrot ovat pienimuotoisia ja osuvat yhteen ainoaan tietokoneeseen. Joskus tosin kolahtaa jackpot ja murtaja saa saaliikseen ”ison kalan.”

Vastaamon taakkana tapahtuman taustalla ovat ilmeisen vakavasti laiminlyödyt tietoturvaseikat ja jossain vaiheessa kysytäänkin, mikä on Vastaamon vastuu tietomurron onnistumisen kannalta vai olisiko mukana jopa yrityksen sisäpiiriä. En jaksa uskoa, etteikö Vastaamolla olisi ollut netin ja servereiden välistä palomuuria ja vahvoja servereiden salasanoja, mutta kaikki on mahdollista. Sanotaanhan kansan suussa, että psykiatrit ovat monasti asiakkaitaan hullumpia.

Tietomurtoon liittyvät asiat ovat kuitenkin puhtaasti poliisi-, eivät niinkään hallitusasioita. Toki hallitusta tai valtion turvallisuutta koskevissa asioissa myös muut turvallisuuspalvelut astuvat nopeasti mukaan kuvioihin.

Kuten jo aiemmassa Kimmo Hoikkalan blogissa tuli esille, nobodyjen terveystiedot eivät kiinnosta ketään muuta kuin heitä itseään. Veikkaan, että kovinkaan moni ei lataa koneelleen TOR-verkkoon pääsemiseksi appseja vain päästäkseen lukemaan näitä ”julkistettuja” terveystietoja. Tästä huolimatta media oikein lietsoo Vastaamo-hysteriaa ja ihmiset huutavat ”Anjaa apuun” hädässään.

Ohisalon yllättävä mielenkiinto tietomurtoa kohtaan herättää väkisinkin kysymyksen siitä, kuinka monen entisen tai nykyisen avainministerin potilaskertomuksia Vastaamon arkistoista mahtaa löytyä?

Tekijä jäänee kiinni tai vähintäänkin hänen sijaintipaikkansa saataneen selville. TOR-verkko tai darknet eivät ole niin salattuja, kuin monet luulevat. Poliisi ja tulli ovat kyenneet selvittämään lukuisia TOR-verkossa tapahtuneita huumausaine- ja doping-rikoksia. Heillä on myös tarvittaessa apunaan FBI:n valtavin voimavaroin toimiva organisaatio sekä Europol. Kansainvälistä virka-apua on saatavilla ja uskoisin, että sitä myös kysytään.

Viranomaisten lisäksi tekijän jäljillä on myös suuri joukko vapaaehtoisia hakkereita, jotka haluavat kunniaa tekijän paljastamisesta.

kosonenjuhapekka

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu