Milloin Suomessa kokeillaan oikeasti, onnistuuko reservin liikekannallepano kuin Trömsössa
Talk Helsinki tilaisuudessa on keskusteltu Suomea koskevista uhkatekijöistä. Tilaisuudessa mukana olevan Jukka Savolaisen mukaan suomalaisesta yhteiskunnasta yritetään tiedustella kohteita, joihin voisi iskeä. ”Se mikä ei näy, on luotu kyky sammuttaa meidän kriittisiä järjestelmiä niin Suomessa kuin laajemmin Euroopassa. Niillä voidaan saavuttaa sellainen vaikutus halutulla hetkellä, että päätöksentekokyky tai jopa kyky mobilisoida sotaväkeä tilapäisesti lamaantuu. Niihin on valmistauduttu.”
Jukka Savolainen on verkostojohtaja Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskuksessa.
Se mikä mietityttää, on Savolaisen mielipide valmistautumisesta. Olen asiasta eri mieltä. Suomalainen yhteiskunta on äärimmäisen haavoittuva mitään vakavampaa hybridi- tai fyysistä uhkaa vastaan. Vastuun sisäisestä turvallisuudesta kantaa poliisi, joka painii paraikaa vakavissa talousongelmissa ja jonka varustus ja keskimääräinen ammattitaito ei riitä ”pienten vihreiden miesten” kohtaamiseen.
Miten lasten päivähoito järjestyy, jos ihmisiä joudutaan mobilisoimaan?
Miten mobilisointi onnistuu, jos sähköt katkeavat valtakunnallisesti?
Miten mikään onnistuu, jos internet ja sähköinen rahaliikenne saadaan lamautettua?
Reservin kutsumista, kokoamista ja varustamista ei ole harjoiteltu sitten 40-luvun. Näinköhän sekään onnistuisi kuin Trömsössa, jos mm. edellä mainitut asiat painaisivat päälle?
Jälkikirjoitus: Kertausharjoitus ei ole sama asia kuin liikekannallepano. Kertausharjoituskutsu tulee hyvissä ajoin ja siihen ehtii valmistautua ja porukat ovat pieniä. Silti määrätty ajankohta ei kaikille sovi syystä tai toisesta. Liikekannallepanokutsun tullessa veikkaisin, ettei kaikkia edes tavoitettaisi, kun ovat jo hyvää vauhtia matkalla Ruotsiin.
Kosonen esittää äärimmäisen tärkeitä kysymyksiä. Vastaavaa on jo nähty huoltovarmuuden suhteen. Mihin tahansa kysymykseen tuli aina vastaus: näitä asioita hoitaa huoltovarmuuskeskus. Sitten tuli korona, jota voidaan pitää vain minikriisinä todelliseen kriisiin verrattuna ja miten kävi. Huoltovarmuuskeskus meni sekaisin ja toimitusjohtaja jouduttiin vaihtamaan. En ole varma, onko vieläkään opittu.
Ilmoita asiaton viesti
Epäilen että Kosonen urkii tärkeitä tietoja liikekannalle panosta muutakin kuin omasta uteliaisuudesta.
Ilmoita asiaton viesti
Sotatilaa ei voida harjoitella niin kuin Pohjois-Koreassa, jossa joka tuvan seinällä on kaiutin, joka kutsuu kansan kadulle. Eikä sillä, että kokoontuisimme linja-autoasemalle ole mitään merkitystä kuin niille, joilla on tekemisen puutetta. On tässä ollut pari viikkoa olympialaiset, jotka ovat koonneet 4,3 miljoonaa katsojaa niin eivät liikekannallepanot kovinkaan kiinnosta.
Ilmoita asiaton viesti
Viimeksi olin kertausharjoituksissa noin 10 vuotta sitten ja silloin harjoittelimme liikekannallepanon toteuttamista. Älä huoli, kaikkeen on varauduttu.
Ilmoita asiaton viesti
No huh, onpa hyvä.
Ilmoita asiaton viesti
Syytä varautua, koska Aleksanteri Stubb leikkii täällä Yhdysvaltain presidenttiä, niin on ajan kysymys, milloin Putin ottaa esiin kärpäslätkän ja silloin meillä on jo kiire.
Ilmoita asiaton viesti
Kiire,minne?.
Äitini,84 kysyy minulta usein.
Muistaa kun on lähteny evakkoon Posion Hyväniemestä.
Ilmoita asiaton viesti
Mahdollisesti hautaan.
Ilmoita asiaton viesti
Huoltovarmuus?.
Torniosta alkaa maayhteys Ruotsiin muutaman sillan kautta.
Joku pellolainen yritys kertoi tekevänsä kennoja tarhamehiläisille.(sataman lakot)
Rekkaan ja Ruotsiin.
Eipä muuta kun pajaa pystyyn Torniosta ylöspäin.Junalla tavara kulkee..
Ilmoita asiaton viesti
Myös liikekannallepanon aikana voi ilmoittautua sivariin. Silloin perustetaan vakaumuksen tutkintalautakunta, joka päättää sinne pääsemisestä. Ymmärtääkseni riittää, että ilmoittaa aluetoimistoon siirtyvänsä sivariin.
Ilmoita asiaton viesti
Myös reservistä voi pyytää siirtoa sodanajan joukkoihin. Niihin mahtuu vain 280 000, joten esikunnassa kannattaa käydä hyvissä ajoin, jotta tosipaikan tullen ei joudu odottamaan.
Ilmoita asiaton viesti
Liikekannallepano on sellainen toimi, että tuskin sitä ihan vain harjoituksen vuoksi vedetään. Riskit kaikenlaiseen väärinymmärtykseen ym. ovat suuret.
Toiseksi, luulen Kososen hyvin tietävän, että liikekannallepano on kovankin tilanteen edessäkin asteittainen toimi. Ensin kutsutaan ne, joilla on tuore sijoitus ensilinjan joukoissa. Ja myöhemmin sitten niitä, joille pitää antaa melko perusteellista koulutusta. Toisin sanoen yhteiskunta ei ole välittömästi lamaantumassa.
Ilmoita asiaton viesti
Ihan mielenkiinnosta kysyn, jotta mistä palvelukseen kutsuttavat reserviläiset tietävät, minne pitää mennä? Tuleeko jokaiselle kirje kotiin? Siinä tapauksessa lkp ei vaikuta kovin nopealta toimenpiteeltä.
Ilmoita asiaton viesti
Suurin ongelma tulee nähdäkseni olemaan siinä, että liikekannallepanokäskyä ei anneta ajoissa, vaan vasta sitten kun ammutaan.
Vihollinen yrittää myös tuhota liikekannallepanovarastoja ensitoimenpiteinään.
Virossa järjestetään joka vuosi pikakertausharjoituksia. Ei tule etukäteen käskyä, vaan käsky on ilmoittautua perustamispaikassa HETI. Siellä se on jo tuttua, joten toimii melkoisen hyvin.
Ilmoita asiaton viesti
Osa joukoista on ns sopimussotilaita jotka lähtevät sotaan jo ennen liikekannallepanoa. Liikekannallepannut sotilaat varustetaan ja lähetetään valmiiksi joukkoosastoksi varustettuna reserviläisten toimesta. Meillä on varastojen ovien avainten paikat tiedossa ja varustamistilat varattu.
Kantahenkilökuntaa ei tässä vaiheesa enää tarvita.
Ilmoita asiaton viesti
Kuinka suuri osuus virolaisista on käynyt armeijan?
Ilmoita asiaton viesti
Ei sillä ole mitään merkitystä. Viro on fiksusti ulkoistanut puolustuksensa Natolle vähän samaan tapaan kun se on ulkoistanut veronmaksunsa EU:lle.
Sotilasneuvonantajana on joku suomalainen reservin ylimatruusi.
Ilmoita asiaton viesti
Viro lainaa rahaa, koska valtiontalous on kuralla ja sinne on tulossa virolaisten ”sotaveroksi” kutsuma turvallisuusvero (”julgeolekumaks”) eli kaikille 2 prosentin veronkorotus. Jopa autovero on tulossa.
Ei mene hyvin sielläkään.
Ilmoita asiaton viesti
Olet väärässä!
Liikekannallepanoa on harjoiteltu jo 80- luvulta. Olen sellaiseen harjoitukseen itse osallistunut. Siinä harjoituksessa kutsuttiin ja otettiin vastaan 180 palvelukseen astuvaa, miehiä sekä naisia.
Reservistä kutsuttu ja opetettu ryhmä hoiti itsenäisesti koko prosessin, junasasemalta valmiiksi komppaniaksi, puettuna ja aseistettuna, varustettuna Sotaan omilla ajoneuvoillaan.
Mielenkiintoinen kokemus kaikkiaan.
Ilmoita asiaton viesti
Juhani, 80-luvusta on jo karkeasti 40 vuotta.
Valitettavasti Halosen kausina ajettiin Suomen maavoimien puolustusvalmius perusteellisesti alas. Varuskunnista tuli puhtaasti koulutuskeskuksia – ilman puolustusvalmiustehtäviä. Samalla hävitettiin valtavia määriä käyttökelpoista puolustusmateriaalia.
No, Halosen kausien jälkeen on toki rakennettu uudelleen puolustusvalmiutta ja puolustuskykyä – mm. perustamalla pienehköjä valmiusjoukkoja. Suunta on nykyisin oikea, mutta puolustuskyvyn rakentaminen on hidasta. Maavoimien puolustusvalmius on melko heikolla tasolla yllätyshyökkäyksen varalta – esimerkiksi viikonloppuisin, juhlapyhinä ja ikäluokan vaihtuessa.
Mielestäni Suomeen pitää perustaa uudelleen Suojeluskunnat Puolustusvoimain komentajan alaiseksi puolustushaaraksi.
Ilmoita asiaton viesti
Sinänsä yllätyshyökkäyksen mahdollisuus on pieni, Naton jäsenenä Suomen pitäisi myös saada paremmin tiedustelutietoja kuin aiemmin. Toki jokin tietyn kohteen haltuunotto ( eli ihan oikeasti erikoisoperaatio) voisi tapahtua yllättäen, mutta ei esim. maahyökkäys.
Ilmoita asiaton viesti
Tiedustelutietoja voi hyvinkin olla, mutta uskotaanko niitä on jo ihan eri asia:
– Juuri ennen Talvisotaa Suomen poliitikkojen mielestä Venäjä ei hyökkää, mutta hyökkäsi silti 30.11.1939;
– 8.6.1941 oli kyllä tiedustelutietoja, että Venäjä ryhmittää joukkoja hyökkäykseen, mutta hyökkäykseen ei uskottu, eikä mitään tehty, sitten 9.6.1941 paukkui ihan perusteellisesti ja 10.6.1941 läpimurto Valkeasaaressa oli tosiasia:
https://jput.fi/Lapimurto_Valkeasaaressa.htm
– Georgiassa ei uskottu 7.8.2008 Venäjän hyökkäävän, joten ei käsketty liikekannallepanoa, mutta jo yöllä paukkui;
– 23.2.2022 oli selvät merkit Venäjän suurhyökkäyksestä Ukrainaan, mutta Zelenski ei uskonut Venäjän hyökkäävän, joten liikekannallepanoa ei käsketty, 24.2.2022 hyökkäys oli tosiasia.
Ilmoita asiaton viesti
Miten hyvin tiedustelu oli selvillä Kurskin tapahtumista? lehtien tietojen sekä hevosmiesten tietotoimiston mukaan Kurskin tapahtumat olivat yllätys.
Lisää nykytapahtumista ja Venäjän hyökkäyksistä kirjassa; Operatio Tulikettu. Kirjoittaja Helena Immonen. Kirjassan kaikki henkilöt ovat todellsa kuten tapahtumatkin.
Helena Immonen (s. 1986) on turvallisuuspolitiikkaan perehtynyt journalismin ja viestinnän ammattilainen, sissiradisti ja reservinupseeri.
Ilmoita asiaton viesti
Asun Trömsön vieressä ja pitää nyt opastaa elsinkiläistä blogistia siitä, ettei
Strömsön kirjoittaminen mennyt, niin kuin Strömsössä.
Ilmoita asiaton viesti
Muuten hyvä, mutta poista tuo häiritsevä pilkku mennyt-sanan jälkeen.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä huumori sinulla. Eihän tuollaista vakavissaan. Eihän?
Meidän molempien saivartelu edistäneen kuitenkin liikekannallepannon nopeaaa toteuttamista kriisin iskiessä Suomeen. Eikös?
Ilmoita asiaton viesti