Mitä asuminen oikeasti maksaa
Loimalla 65km Turusta ja vajaat sata Tampereelta reilunkokoinen yksiö kerrostalossa maksaa keskimäärin 25 000 euroa. Helsingissa saa maksaa pienemmästä koirankopista seitsemän kertaa enemmän.
Sama hintasuhde on missä tahansa pikkukaupungissa esim. Kotkassa. Pikkukaupungeista löytyvät kaikki samat palvelut kuin isommistakin.
Tämä lienee asumisen oikea hintataso. Kaikki ylimenevä on ansiotonta arvonnousua.
No täällä saa pienen kaksion alta kymppitonnin. Toki remonttia yleensä vaatii, mutta halvalla saa oman, jos haluaa.
Syykin on päivänselvää, asuntoja on aivan liikaa vähenevään väkilukuun nähden ja esim. perintönä tulleesta asunnosta halutaan eroon hinnalla millä hyvänsä, kun vuokratulojenkaan varaan ei voi laskea.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri noin homma toimii. Työpaikka taitaa olla se määräävä asia asunnon hankinnassa. Kun työpaikat häviävät, niin häviävät ne asukkaatkin. Luulisi isompien kaupunkien pienehköjen eläkkeiden eläkeläisten huomanneen tilaisuutensa, jos palvelut ovat riittävät pienillä paikkakunnilla. Ilmeisesti ne eivät kuitenkaan ole, kun väkeä ei noihin siirry. Tosin paikkakunta ei varmasti halua profiloitua eläkeläiskaupungiksi jo kasvavien hoitokulujen takia.
Ilmoita asiaton viesti
Paiskasit J-P tuhannen taalan ongelman tiskiin. Ilmeisesti itse asut pääkaupunkiseudulla ja maksat asumisestasi iloisesti tuon ”iloisen pääkaupunkilisän”. Tuskinpa voisit asua ennen eläkeikää pikkupaikkakunnalla? Entäs sitten?
Jos eläkkeelle siirtyvällä, pääkaupunkiseudulla asunnon omistavalla on oma elämä, asenteet ja arvot kohdillaan, parisuhde kunnossa ja viihtyy luonnossa, niin mikä on myydessä ”arvoasunto” pääkaupunkiseudulta ja muuttaa 25 tonnin hyvään kolmioon pienellä, ehkä vanhalla kotipaikkakunnalla. Siellä on sekin hyvä puoli, että paikallisessa ”essonbaarissa” voi tavata äijäringissä ja puhua ilman woke- ja cancel-rajoitteita – ihan vaan mitä mieleen tulee. Se jos mikä on terapeuttista.
Mutta entäs sitten kun tuo ”essonbaarin” pikkupaikkakunta autioituu. Kerrostalot jäävät metsän keskelle tyhjilleen. Tuostahan oli Hesarissa hyvä juttu ”Hiipuvat lähiöt” (8/9) Savonlinnan autioituvista lähiöistä.
Vaan jos nauttii asumisesta pienellä ja halvalla paikkakunnalla, niin tuollaisen halvan asunnonhan voi luovuttaa ilomielin luonnon kiertoon osana elämään kuuluvia kustannuksia. Pahempaakin ihmiselle tapahtuu.
Ilmoita asiaton viesti
Iso varjopuoli että pikkukaupungin äijäkööriin tahtoo vaan kyllästyä aika pian jos niitä hengenheimolaisia ei sitten oikein löydykään. Alussa asiat saattavat lutviintua hyvinkin.
Eri asia tietysti jos olet kotoisin ja asunut parikymppiseksi tuollaisella paikkakunnalla niin silloin takaisinpaluu voi olla hyvääkin. Sekin yksilöllistä koska tunnen tapauksia jotka eivät halua pienempään miljööseen sitten millään enää eläkkeelläkään.
Ilmoita asiaton viesti
”Iso varjopuoli että pikkukaupungin äijäkööriin tahtoo vaan kyllästyä aika pian jos niitä hengenheimolaisia ei sitten oikein löydykään. Alussa asiat saattavat lutviintua hyvinkin.”
Asia on pitkälle noin. Tahdon vaan tietyistä syistä romantisoida noita ”essobaarien” köörejä – niistä ei jää jälkiä nettiin, kuten tästäkin mielipiteestäni jää.
”Eri asia tietysti jos olet kotoisin ja asunut parikymppiseksi tuollaisella paikkakunnalla niin silloin takaisinpaluu voi olla hyvääkin. Sekin yksilöllistä koska tunnen tapauksia jotka eivät halua pienempään miljööseen sitten millään enää eläkkeelläkään.”
Joskus, kun olen ajellut pieniä sorateitä ja ohittanut sinällään aivan elävän yksinäisen talon, tulee mieleen millä mentaliteetilla voi viihtyä talossa kaukana naapureista. Siihen oppii vain kuin kaamokseen – sukupolvia kärsimällä. Toki jotkut, usein luovat nuoret, voivat yrittää ja viihtyäkin – kunhan ahdistuksen kohotessa voivat palata kaupungin sykkeeseen – siihen perittyyn tai isän ostamaan kaksioon.
Ilmoita asiaton viesti
Älä nyt, moni kyllä haluaa asua niin, ettei naapuria ole näköetäisyydellä. Ja maalla sellaiseen on mahdollisuus, jopa halvalla. Ongelma lienee enemmänkin se, että ne työt ovat yhä enemmän isommilla paikkakunnilla ja työmatkat sitten turhan pitkiä ja vielä palvelut omassa kunnassa liki olemattomat.
Ilmoita asiaton viesti
Näköyhteyttä ei tarvitse välttämättä olla. Mutta maaseudulla lienee siitä huolimatta aika mahdotonta asua anonyymina. Tietysti se on harvaan asutulla seudulla hyvinkin järkevää että naapurit tuntevat sinut.
Mutta kaupungin vilskeeseen voi hävitä täysin ja olla täysin tuntematon. Sekin välillä hyvää.
Ilmoita asiaton viesti
No tietysti noinkin. Maalla tietysti tunnetaan naapurin asiat paremmin kuin omat, mutta kyllä minä ainakin pidän siitä, että liikkuessa kotikulmilla tunnen vastaantulijat ja kaikki yleensä tervehtivät. Omassa rauhassa saa kuitenkin halutessaan olla.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan asumisessa muitakin kustannuksia kuin asunto-osakkeen hankintahinta. Pakosti asunto-osakkeessa on yhtiövastike ja myös mahdollinen korjausvastike. Lisäksi erillinen vesimaksu, sähkölasku ja vakuutusmaksu. Asumisen kuukausikustannusta ei voi pienessäkään asunnossa juuri alle 300 euron viedä.
Ilmoita asiaton viesti
Pikkukaupungin hyviä puolia ovat juuri jo esilletuodut: Edulliset asunnot, eläköityvät asukkaat, kohtuullisen hyvät palvelut.
Vaimoni on lähihoitaja vanhusten hoivakodeissa, jolloin työ ja vapaus valita työnantaja ovat erinomaiset. Itselläni, eläkeläisenä on runsaasti ikäistäni seuraa ja keskustelukumppaneita. Varttuneelle väelle on runsas tarjonta monenlaisia aktiviteetteja.
Eläköityvällä paikkakunnalla on hyvät puolensa.
Ilmoita asiaton viesti
Sen aikaa kun on. Jos kyseisellä paikkakunnalla ei ole verotuloja, olot muuttuvat dramaattisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Palvelut lähtevät, niin julkiselta kuin yksityiseltä puolelta väkiluvun laskiessa. Eläkeläiset eivät tuo kovin paljon verotuloja.
Vaikkapa Varkaus eli meikäläisen lähin kaupunki on hyvä esimerkki. Aika montaa tuotetta/palvelua on pakko hakea Kuopiosta.
Ilmoita asiaton viesti
Luotan täysin Valtion apuun ja omiin säästöihini. Ainahan kunta voi vuokrata maataan Aurinko- ja Tuulivoimaloille.
Lisäksi vanhenevat eläkeläiset tarvitsevat paljon uusia hoivapaikkoja ja hoitajia. Näin verotulot kasvavat itsestään virkailijoiden ja hoiajien määrän lisääntyessä.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan sillä; olen toki huomannut ja tyytyväinen olen.
Tämmöisellä pakkakunnalla eläminen on mielestäni mukavaa.
Nytkin tätä tätä kirjoitellessa 2.kerroksessa, ikkunakulmauksessa sen kyllä ihan huomaa.
En nyt ihan heti uloskaan kaipaa; viileää mutta muuten kaunis ilma.
Ilmoita asiaton viesti
Avuttomat kaupunkilaiset saavatkin maksaa näin talous on aina toiminut,rassaa luteet.
Ilmoita asiaton viesti
On turha puhua ansiottomasta arvonnoususta. Kyse on markkinoista eli siitä mihin hintaan mikin menee kaupaksi. Hinnat ovat aina oikeita toteutuneissa kaupoissa. Ihmiset haluavat oikeasti asua mieluummin niissä paikoissa, joissa hinnat ovat korkeat. Jos näin ei olisi asian laita, hinnat alenisivat.
Ilmoita asiaton viesti
Näin se menee, onhan täällä pk seudullakin halpoja alueita ja siellähän asustaa lähes kaikki muiden piikkiin 🥳
Ilmoita asiaton viesti