Mitä meille ei kerrota Afganistanin tilanteesta?

YLE:n artikkelissa Abdul itkee, koska hän ei pääse Suomeen.

https://yle.fi/uutiset/3-12057098

Abdul sai tulkkina ollessaan Suomen valtion maksamana palkkana 10 euroa päivässä maassa ja aikana, jossa pääasiassa maataloudessa työskentelevän afganistanilaisen keskipalkka oli ehkä kymmenen dollaria kuukaudessa. Abdul oli siis hyväosainen, koska hän oli käynyt ilmeisestikin kansainvälistä koulua ja osasi englantia, mikä tarkoittaa, että myös hänen vanhempansa olivat varakkaita. Jos verrataan Abdulin ansioita vaikkapa afganistanilaisen poliisin palkkaan, mikä on v. 2021 n. 80 dollaria kuukaudessa, niin Abdul on saanut elää 2000-luvun alkuvuosina varsin varakasta elämää. Abdulin saama korvaus vastasi hyvinkin korkea-arvoisen valtion virkamiehen virallista palkkaa. Epävirallisesti virkamiesten palkat olivatkin sitten jo eri sfääreissä, josta syystä taliban on suosittu mm. Afganistanin maaseudulla. Taliban on luvannut mm. tuhota Afganistania jäytävän korruption.

https://fi.freejournal.org/828594/1/afganistanin-poliisi.html

Mihin Abdul hukkasi varallisuutensa, jota ei Afganistanin mittapuun mukaan voi pitää vähäisenä? Hänellä olisi ollut varaa lähteä Afganistanista omilla varoillaan, mutta ilmeisesti elämä valtaapitävien hännystelijänä oli liian mukavaa.

YLE on uutisoinut Afganistanin taisteluista:

”Afganistanin armeijan ja poliisin taistelutahto äärijärjestö Talibania vastaan on osoittautunut heikoksi. Taliban on saanut hylätyistä tukikohdista haltuunsa runsaasti nykyaikaisia taisteluajoneuvoja ja muuta aseistusta. Afganistanin hallituksen joukot ovat tehneet vastarintaa Talibanille useissa kaupungeissa – mutta yhtä lailla monin paikoin ne ovat antautuneet taistelutta tai lyhyen taistelun jälkeen. Usein antautuminen on neuvoteltu heimovanhimpien välityksellä. Antautumissopimusten ja paikallisten heimovanhimpien yksi tavoite on saattanut olla estää suuret taistelutuhot paikkakunnalla. Yhdysvaltain ilmavoimat on viikkojen ajan tehnyt ilmaiskuja(siirryt toiseen palveluun) Afganistanin joukkojen tueksi. Niissä on käytetty niin aseistettuja drooneja kuin raskaita B-52 pommittajia ja kaikkea siltä väliltä. Iskuja on tehty lentotukialuksilta ja Qatarissa olevasta lentotukikohdasta käsin. Taliban käyttää siviiliasumuksia suojanaan, ja hallitus tekee ilmaiskuja välittämättä siviiliuhreista, sanoo Helmandin maakunnasta oleva kansanedustaja Nasima Niazi uutistoimisto AP:lle.

Afganistanin armeija näyttää joka tapauksessa lakanneen olemasta suurissa osissa maata. Suomalaistutkija Antti Parosen mukaan korruptio ja huono hallinto ovat syöneet sen taistelutahtoa. Uutistoimisto AP:n haastattelema amerikkalaistutkija Bill Roggio sanoo, että se, mitä Afganistanin armeijasta on jäljellä, keskitetään pääkaupungin Kabulin puolustukseen.”

https://yle.fi/uutiset/3-12057413

Ollaan talibanista mitä mieltä tahansa, niin tosiseikasto viittaa siihen, että afganistanilaiset haluavat mieluummin talibanin hallinnon kuin nykyisen vallassa olevan hallinnon. Tämä ilmenee mm. siitä, että poliisit ja armeija luovuttavat aseensa pääasiassa taistelutta. Yhdysvaltain biljoonan dollarin arvoinen panostus ”demokratiaan” upposi kuin kivi Kankkulan kaivoon.

Jotenkin voisin mielessäni kuvitella, että vähintään puolet poliisista ja armeijasta ovat tosiasiassa talibaneja. Niin nopeaa ja leppoisaa on talibanin voittokulku ollut.

Tarjoamalla turvapaikan Afganistanin nykyisen hallinnon kätyreille länsimaat varmistavat sen, ettei Afganistanin poliittinen tilanne vakiinnu vielä vuosikymmeniin.

+22
kosonenjuhapekka
Sitoutumaton Helsinki

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu