Mitä saa miljardilla?

Sillä on saatu koulutettua mm. parin pataljoonan verran reserviläisiä sodan kaltaisissa olosuhteissa. Eli ei vähä mitään.

Se ei silti tarkoita, että osa Afganistanissa palvelleista tietäisi sodasta siltikään yhtään mitään. Suurin osa siellä jossain palvelleista ei ole tainnut nähdä oikeaa talibania ainakaan elävänä.

Olin aikoinani Libanonissa rauhaa turvaamassa. Se oli aikaa, jolloin Suomi ei ollut sotivana osapuolena eikä kukaan puhunut ääneen, että Suomi tai rauhanturvaajat jollain tavalla osallistuisivat sotatoimenpiteisiin esim. Israelin tai USA:n rinnalla. Suomalaiset eivät käyttäneet juurikaan voimaa eikä sitä myöskään esitetty.

Vaikkei oltu sodassa, niin siitä huolimatta rauhanturvaajia kohti ammuttiin ja sirpalesuojassa istuttiin harva se päivä.

Emme kai silti oppineet sotimisesta yhtään mitään.

Siihen aikaan rauhanturvaajien suurin motivaatiotekijä oli ostaa verovapaa auto. Se edellytti vuoden oleskelua ulkomailla. Silloinen vuosipalkka riitti uuden M-B 200D:n ostamiseen. Ansiot tuplaantuivat, kun mersun myi kahden vuoden karenssin jälkeen.

Mikä lie ollut Afganistanissa sotineiden suomalaisten motiivi lähteä sotaan, kun autoa sieltä ei ole voinut hankkia? Päivärahat olivat toki kovat, eli 82 euroa puhtaana käteen per vrk. Eli kaksi ja puoli tonnia kuussa nettona pelkkinä päivärahoina ja siihen tehtävänmukainen palkka päälle (alkaen 2500 euroa). Eikä mahdollisuutta tuhlata palkkaansa.

Tiedän töiden kautta pari ISAF-komennuksella ollutta, jotka ostivat ansioillaan sijoitusasunnot.

Suomalaisena upseerina Afganistan-operaatiossa on helposti tienannut 100 000 euroa vuoden aikana. Jotkut ovat olleet useammallakin komennuksella.

Niettä sitä sillä miljardilla saa.

+6
kosonenjuhapekka
Sitoutumaton Helsinki

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu