Miten hallitus aikoo varmistaa uusien panssariajoneuvojen ympäristöystävällisyyden

Puolustusvoimat ilmoittaa uusista miljardien kustannusluokan suunnitelmistaan uudistaa maavoimien kuljetuskalusto yhdellä massiivisella Ryyd-loikalla. Voitaisiin jopa sanoa, että Suomen valtion puolustusmenot alkavat olla hiljalleen kohdillaan, jos ja kun hankitaan uudet ilmavoimien hävittäjät, laivaston korvetit ja maavoimien panssariajoneuvot. Kustannusarvio näille yhteensä n. 14 miljardia.

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000008221560.html?utm_medium=promobox&utm_campaign=hs_tf&utm_source=is.fi&utm_content=promobox

Mutta asiaan

Suunnitelman mukaan panssariajoneuvoja hankitaan Suomeen yhteensä toista tuhatta, jos lasketaan mukaan sekä pyörä- että telakalusto. Näiden ympäristövaikutus tulee olemaan merkittävä. Odotankin ympäristöministerin sekä vihreät rp:n kannanottoa uushankintoihin.

Kuinka suuri osuus kalustosta tulee olemaan puhtaasti sähkökäyttöistä ja kuinka paljon niiden valmistuksessa tulisi käyttää sekä uusiutuvia että kierrätysmateriaaleja? Litium-akkujen sijoittamisen pitäisi olla erityisen helppoa 6 x 6 alustalla toimivaan panssariajoneuvoon, jossa kantavuus on taatusti riittävä ja valmistaja tulisikin velvoittaa ottamaan tämä vaihtoehto huomioon tarvittaessa jopa kuljetuskapasiteettia rajoittamalla. Minimivaatimuksena tulisikin pitää moottoreiden käytön osalta hybridivoimanlähteitä ja erityisesti Nesteen MyDieselin käyttömahdollisuutta. Kori ja runkorakenteissa tulisi vaatia luonnomateriaalien käyttämistä sekä vesiohenteisia maaleja.  Myös vaunujen a-tarvikkeiden tulisi olla lyijyvapaita ja ruudin savutonta.

Hankinnassa tulisi ottaa huomioon EU:n tiukat normit päästöjen osalta. Emmehän me halua leimaantua luonnon tuhoajiksi. Emmehän?

Uskoisin, että maastonvihreällä tekniikalla varustettujen miehistönkuljetusvaunujen markkinoilla olisi valtava myyntipotentiaali aina Yhdysvaltoja myöten.

 

 

 

 

 

terv. Keijo Kaarisateen kummin kaima

+9
kosonenjuhapekka
Sitoutumaton Helsinki

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu