Miten kävisi sotateollisuuden, jos me kaikki rakastaisimme rauhaa

Sotateollisuus sivuhaaroineen työllistää käsittämättömän määrän ihmisiä ympäri maailman.

Presidentti Bill Clintonin työministerinä toiminut Robet Reich laski aikoinaan  1,4 miljoonan amerikkalaisen olevan tuolloin asepalveluksessa ja 1,6 miljoonan amerikkalaisen työskentelevän sotateollisuudessa. Kansalliskaartissa (USA:n reservi) oli yli 800 000 amerikkalaista. Monille kansalliskaartissa toimiminen on kokopäivätyötä.

Samankaltaisia lukuja voidaan osoittaa, toki suhteutettuna väkilukuun, vaikkapa Venäjältä tai Kiinasta ja jopa piskuisesta Suomesta. Ei niin vähäväkistä valtiota, jossa ei armeija kukoistaisi tavalla tai toisella. USA on toki tässä asiassa numeraalisesti suvereeni ykkönen.

Sotateollisuus tarjoaa siis valtavalle määrälle ihmisiä ansaintamahdollisuuden joko olemalla osa sotateollisuutta tai omistamalla sitä osakeomistusten kautta.

Mitä jos Venäjä muuttuisikin Suomen kaltaiseksi rauhaa rakastavaksi ja demokraattiseksi valtioksi, jolla ei olisi jatkossa ydinaseita ja sen valtionpäämiehet suorastaan huokuisivat hyväntahtoisuutta?

Mitä tapahtuisi sille hyvinvoinnille, jota ase- ja sotateollisuus tuottaa ympäri maailman? Kompensoituisiko se pahoinvointi, jota ase- ja sotateollisuus tuottaa ympäri maailman?

Mihin sijoitettaisiin miljoonat sotilaat tai aseteollisuuden ja turvallisuuden parissa työskentelevät ihmiset, sekä oligarkit, joiden omaisuus riippuu siitä, että jossain päin maailmaa soditaan?

Maailmassa on aivan liikaa ihmisiä, joiden elanto riippuu täydellisesti siitä sodan ja rauhantilan välisestä epätasapainosta, joka aiheuttaa turvallisuusvajeen.

Näin ollen saamme nauttia liki katkeamatta sodasta aina jossain päin maailmaa. Jos sellaista ei syty itsestään, sellainen sytytetään.

Syy on pragmaattinen; liian monet ihmiset tarvitsevat sotaa elääkseen.

 

kosonenjuhapekka
Sitoutumaton Helsinki

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu