Miten kommentoivat sotahullut, kun Suomen valtion puolustusbudjetti tosiasiassa pienenee.

Suomen puolustusbudjetti oli vuonna 2023 6,1 miljardia ja tänä vuonna se on vain 6 miljardia.

Vaikka summat ovat sinänsä suuria, leijonanosa budjetista kuluu palkkoihin ja puolustusvoimien kiinteisiin kustannuksiin. Puolustusbudjettia leikkaa myös Ukrainan tuki, eli käytännössä joudutaan korvaamaan pois annettua entistä kalliimmalla uudella. Budjetissa on korvamerkittynä erikseen 30 miljoonaa Ukrainan tykistöammusten eurooppalaiseen yhteishankintaan. Pakko muuten kysyä, miltä eturyhmältä kolmekymmentä miljoonaa leikattiin pois? Vammaisilta ja vanhuksilta, vaiko lapsilta?

Uudet NATO-kustannukset leikkaavat yllättävän suuren osan ja vielä enemmän leikkaa varautuminen F-35 hävittäjien hankintaan liittyviin mahdollisiin valuuttakurssitappioihin varautuminen. Taalan kallistuminen tarkoittaisi melkoista säästökuuria jollekin muulle puolustushallinnon segmentille.

Koska pakolliset kulut kasvavat nopeammin kuin budjetti, puolustusvoimat joutuu edelleen ankarasti pohtimaan, mihin rajattuja varojaan pystyy käyttämään. Reserviläisten koulutus ei siis tule lisääntymään entisestään, hyvä jos pysyy nykyisellä tasollaan. Maavoimat saa jatkossakin pärjätä sillä, mitä se on onnistunut saamaan, koska munat on nyt sijoitettu ilmavoimien ja laivaston koreihin vähintään seuraavaksi kymmeneksi vuodeksi. Loppu käytetään ilmatorjunnan kyvykkyyden näennäiseen parannukseen. Uusilla israelilaisohjuksilla voidaan torjua yksi Ukrainan sodassa tyypillinen ohjus- ja dronehyökkäys.

Sotalaivojen tilauksia ei voida enää perua, koska se olisi lamassa kärvistelevälle telakka- ja alihankintateollisuudelle kuolinisku.

Ukrainan opit muuttavat puolustusvoimien doktriinia hyvin hitaasti, koska valtiolle hintavat hankintapäätökset mm. torjuntahävittäjien ja laivaston uusien taistelualusten osalta on tehty jo aikaa ennen Ukrainan sotaa. Järkevää olisi lisätä liikkuvan tykistön määrää ja panostaa ilma- ja panssarintorjuntaan. Varsinkin toimivan ilmatorjunnan rooli on ollut merkittävä nykyaikaisissa sodissa. Edes Yhdysvaltain armeija ei ole toimintakykyinen, jos sen alueellinen ilmaherruus voidaan eliminoida.

Nyt pitäisi panostaa enemmän maavoimiin, mutta siihen ei ole osoittaa varoja. Valtiolla ei ole taloudellista liikkumavaraa puolustuskulujen kasvattamiseen ulkomaisen velan ollessa jo lähellä EU:n määrittelemään kipurajaa.  Menoreikiä on muutoinkin jo liikaa ja tosiasiassa myös puolustuskuluista pitäisi pystyä leikkaamaan, jotta valtion budjetti saataisiin edes vähemmän alijäämäiseksi.

Maailmanpoliittisen tilanteen ollessa mitä on, leikkaukset kohdistetaan sitten kotimaiseen kurjalistoon. Syökööt leivoksia nälkäänsä.

kosonenjuhapekka
Sitoutumaton Helsinki

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu