Miten monitoimihävittäjiin on varaa?

Hullutus ja eduskunta tekevät päätöksen uusista monitoimihävittäjistä tänä vuonna. Lopulliset tarjouspyynnöt lähtevät valmistajille vielä talven 2021 aikana. Talouselämä-lehti arvioi artikkelissaan, että kauppa kustantaa valtiolle kokonaisuutena jopa 20 miljardia euroa.

”Puolustusministeriön strategisten hankkeiden ohjelmajohtaja Lauri Purasen mukaan HX-hankinnan kokonaishinta koostuu kymmenen miljardin euron hankinnasta, 250 miljoonan euron vuosittaisista käyttökustannuksista ja elinkaaripäivityksiin varatuista, normaaliin puolustusbudjettiin sisältyvästä kahdesta miljardista eurosta vuoden 2021 hintatasossa. Yhteenlaskettuna oltaisiin siis noin 20 miljardin hintaluokassa.”

https://www.talouselama.fi/uutiset/hx-hankkeen-kokonaishinnaksi-tulossa-20-miljardia-hankintakulut-vain-puolet-hinnasta/73ac0a7b-51c9-43aa-a503-2e63519e4cfe

Kauppasumma arveluttaa, koska Suomessa on 500 000 ihmistä vailla työtä ja valtio on sitoutumassa erilaisiin EU:n velkahimmeleihin miljardiluokan kustannuksin. Menoja ja maksettavaa siis riittää, eikä valtion tulokehitys (verokertymä) näytä kovinkaan hyvältä. Korona ei ota hellittääkseen ja pahimmassa skenaariossa panostukset rokotteisiin ovat turhia, jolloin talouden kriisi vain syvenee.

Koronatilanteen jatkuessa samanlaisena riski sisäisen turvallisuuden heikkenemiseen lisääntyy, jolloin myös poliisin määrärahoihin pitäisi löytää jostain rutkasti lisää. Sisäministeriö ei voi enää muutoinkaan säästää enempää. Se tie on kuljettu loppuun.

Hävittäjät varmuudella hankitaan, mutta minkä muun kustannuksella?

Eihän pörriäisillä ole kohta enää mitään suojattavaa Suomen kuihtuessa hiljalleen taloudelliseksi periferiaksi ja EU:n luonnonsuojelualueeksi.

kosonenjuhapekka
Sitoutumaton Helsinki

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu