Miten toimiva armeija menestyy sodassa parhaiten
Sotahistoria tuntee suuria menestystarinoita sekä traagisia romahduksia.
Millainen toiminta ajaa armeijakunnan, divisioonan, rykmentin tms. voittoon tai tappioon?
Ajatus tuli mieleeni kun kuuntelin kertomusta Viaporin (Suomenlinna) antautumisesta. Vähäisten taisteluiden jälkeen 1808 linnoituksen komendantti C. O. Cronstedt päätti antautua, mutta antautumisen syyt jäivät ikuiseksi mysteeriksi. Suomenlinna oli silloisen Euroopan kaiketi vahvimmin varustettu linnoitus, jonka rannoille oli mahdotonta päästä silloisilla purjealuksilla ja jossa oli 6000 miestä ja n. 600 tykkiä. Eli valloittamaton linnake vallattiin ilman tarvetta vallata sitä pelkän valtaamisella uhkaamisen avulla. Siihen riitti yksi ”luuseri” komentoketjun yläpäässä.
Olisiko näin, että mitä keskusjohtoisemmin armeija toimii, sen jäykemmäksi operatiivinen toiminta muuttuu ja samoin tein riskit operaatioiden onnistumisesta kasvavat. Tällöin kelvoton johtaja saattaa pilata hyvänkin ja taistelukelpoisen armeijan tai yksikön.
Suomen armeija on ehkä paras esimerkki armeijasta, jossa hajautettu johtojärjestelmä toimii ehkä parhaiten maailmassa. Tällä menetelmällä on myös saavutettu aikoinaan suuria voittoja. Divisioonien komentajat vetävät päälinjat operatiivisessa suunnittelussa. Esikuntaupseerit täsmentävät määräykset toteuttamiskelvollisiksi. Määräykset laitetaan käytäntöön pataljoonatasolla, mutta vielä pataljoonatasolla määräyksiä voidaan hienosäätää, kunhan päätavoite ja siihen liittyvä käsky pysyvät mielessä. Vielä komppaniatasolla määräyksen suuntaviivoista voidaan jossain määrin joustaa komppanianpäällikön päätöksellä ilman sotaoikeuden välitöntä vaaraa, mikäli tavoite saavutetaan. Kun vielä muistetaan se, että Suomen armeijassa jopa komppanian kokoista yksikköä voi käytännössä johtaa jopa aliupseeri, niin pakka on kasassa.
Talvisodan nopeasti muuttuvissa tilanteissa ei ollut mitenkään tavatonta, että komppaniaa tai käytännössä sen rippeitä saattoi hetken aikaa todellakin johtaa vaikkapa alikersantti kaikkien upseereiden kaaduttua tai menetettyä muuten taistelukykynsä. Yksikkö ei kuitenkaan menettänyt toimintakykyään. Näin voitiin taistella menestyksekkäästi sekä paperilla että käytännössä huomattavasti voimakkaampaa vihollista vastaan. Suomen armeijassa upseerit ja aliupseerit myös tuntevat yleensä alaisensa ja heidän erityispiirteensä. Tämä mahdollistaa yksittäisen taistelijan sijoittamisen hänelle sopivimpaan tehtävään. Samalla periaatteella toimii mm. Israelin armeija.
Tämä on merkittävä ero vaikkapa silloisen Neuvostoliiton armeijan yksittäisen joukko-osaston toimintakykyyn sen menettäessä komentavat upseerinsa. Yleensä yksikkö joko hajosi pitkin maita ja mantuja tai sitten se antautui.
Tämä lienee edelleen modernin Venäjän armeijan kompastuskivenä. Ei niinkään se, että joukot hajoaisivat tai antautuisivat, vaan se, että keskusjohtoinen armeija ei kykene toimimaan oma-aloitteisesti, mikäli komentoketju jossain välissä katkeaa. Tähän viittaa vahvasti venäläiskenraalien läsnäolo etulinjassa. Heidän on jatkuvalla syötöllä potkittava esikuntaupseereita perseelle ja tämä perseelle potkiminen jatkuu alakerroksiin aina miehistötasolle saakka.
Venäjän armeijaa kuvastanee hyvin kuva puupyramidista, jossa on lintuja useilla oksilla.
Ylempänä olevat linnut näkevät alaspäin katsoessaan pelkkää linnunpaskaa ja kun alaoksien linnut katsovat ylöspäin, ne näkevät pelkkiä persereikiä.
”… linnoituksen komendantti C. O. Cronstedt päätti antautua…”
– Samantyyppistä sotahistoriaa tekivät n. 130 vuotta myöhemmin saksalaiset, jotka upottivat oman taistelulaivansa Admiral Graf Speen. Taistelu loppui, kun sen piti alkaa – höh!
Ilmoita asiaton viesti
Britithän saivat heidät uskomaan, että ylivoimainen laivasto-osasto odottaa.
Ilmoita asiaton viesti
C. O. Cronstedt teki viisaan päätöksen jonka ansiosta ruotsalaiset hävisivät, mutta suomalaiset voittivat, eli hyvä diili suomalaisille.
Ilmoita asiaton viesti
Kauan sitten oli Human Relations -lehdessä (sosiaalipsykologinen tiedelehti) juttu ”miksi Himalajan mustana maanantaina huipputiimit menehtyivät”.
Silloin noussut myrsky lakaisi parissa kolmessa retkuessa kaikki hengiltä. Maailmanluokan vuorikiipeilijät menehtyivät.
Vastaus: Huipputiimeissä oli eriytynyt työnjako ja sosiaalisten paineiden kyllästämä ”upseerikunta”. Maine ja halu täyttää tehtävä (huippu) nousi liian kovaksi.
– Riski tiedostettiin, mutta otettiin siltin.
Lisäksi jutussa pohdiin tiimien korvautuvuutta. Eriytynyt tiimityöskentely toimii rutiinissa hyvin, maailman muuttuessa nopeasti toiseksi (sotatanner/Himalaja jne…) käy eriytynyt työnjako turvallisuusriskiksi.
Pohdinta:
Absoluuttinen tavoitteen tavoittelu on toisinaan tie kuolemaan.
Samoin tiimien sisäinen ja tiimien välinen eriytyminen on ääriolosuhteissa todella vaarallinen tekijä.
***
Pitkien pyörävaellusten kaverina allekirjoitan täysin tuon ajatuksen ”lukkiutuneen päämäärätavoittelun vaaroista”. Reissuilla ei ole tarkoitus taistella maailmaa vastaan saati mitata omaa kuntoisuuttaan.
– Kaikki energia ja huomio pitää kiinnittää siihen, että elää matkallaan täysin aistein. Herkkä havainto, paljon pohtimista… ja kyky luovuttaa sekä vaihtaa päämäärä toiseksi jos maisema muuttuu liian vaaralliseksi.
Liikaa ei myöskään voi tähdentää sitä, että joka päivä pitäisi jäädä voimaa varastoon. Äärirajoille ajettu tai niiden ylitse mennyt ihminen on aina turvallisuusriski itselleen.
– ja sodassa kai kaikille läheisilleen.
Tällaisia päätelmiä on tehnyt Human Relations lehden ja kokemusten avulla hän, jonka intiaaninimi kääntyy suomeksi ja venäjäksi ”hän joka kulkee kaukopartioiden edellä”. 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Juttu oli muistaakseni Human Relation -lehden 2006 numerossa. Siitä vain etsimään. Oli vuoden tiedejulkaisu ja sai siitä ao. lehden palkinnon.
– Sinänsä tulokset sosiaalipsykologista peruskauraa. Harvemmin sellaisten pitävyyttä ajan hammas koettelee.
Erirtyistä ao. tutkimuksessa oli tietyllä tavalla ex-post facto -tyyppisesti viritetty koeasetelma. Ilman tuota virittelyä ei artikkelikaan olisi ollut kummoinen.
Ps. Korostan vielä, että lukkiintunut tavoite on keskimäärin merkki tuhon tiestä. Väite on arkikokemuksen vastainen, mutta olkoot niin. Blogisti kuitenkin viittasi armeijoiden työnjaossa samaan suuntaan, joten sinne siis viestinä.
Ilmoita asiaton viesti
”… kaikki hengiltä. Maailmanluokan vuorikiipeilijät menehtyivät.”
– Tuollaista ei pitäisi tapahtua eikä uskoisi tapahtuvan, mutta niin vain kävi. Entäs tämä:
https://fi.wikipedia.org/wiki/Air_Francen_lento_447
Jakso ”onnettomuuden syyt” ja varsinkin sen ensimmäinen tekstikappale ovat hämmästyttävää luettavaa. Satoja ihmisiä Atlantin yllä nykyaikaisessa matkustajalentokoneessa, mutta ohjaamossa on miehitys, joka ei ymmärrä mitä tapahtuu. Murheellista!
Ilmoita asiaton viesti
Asenne ratkaisee. Toki aseilla on jotain merkitystä. Elokuva Zulu antaa tästä karun esimerkin.
Afgaaneilla (pastuilla) ei ole asenneongelmia. Myös japanilaiset näyttivät esimerkkiä WW2 miten taistellaan ilman asenneongelmia.
WW2 monet eurooppalaiset ovat olleet hyvin haluttomia taistelemaan. Ruotsalaiset välttivät taistelun lipevyydellä ja taisipa heiltä kieletkin hieman ruskehtua.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjän suuret upseeritappiot viittaavat blogistin kertomaan. Kenraalit kantavat vastuuta lähes etulinjassa, kun kukaan ei uskalla tehdä muuta kuin vain sen mitä on käsketty.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkä Suomen sotahistorian häpeällisin taistelu on Viipurin menetys 1944.
Viipuri on suomalainen kaupunki, mutta toki kuuluu nykyään Venäjän federaatiolle.
Ilmoita asiaton viesti
Lopullisen voiton saa se jolla on enemmän sotilaita ja antaa riittävä aseistus (perinteinenkin) sotilailleen. Tosin Israelin armeija IDF on kehittänyt tuohon poikkeuksia.
Ilmoita asiaton viesti
Viimeaikoina olen lukenut useamman prof. Martti Turtolan kirjoittaman elämäkerran Suomen armeijan upseereista. (eilen sain loppuun kirjan Einar Vihmasta)
Täytyy sanoa että arvostukseni näitä miehiä kohtaan on noussut suunnattomasti. On aivan varma, että ilman erinomaisen korkeatasoista sotilasjohtoa, huippumodernia hyvinvointivaltiota nimeltä Suomi ei olisi olemassa.
Kiitos naille miehille — ja tietysti koko armeijalle!
Ilmoita asiaton viesti
Vaikka blogi käsittelee sotilaallista työorientaatiota, ei voi välttää assosioimasta kysymystä päivänkohtaiseen Fortum-Uniper -duodraamaan. Myytiin tuottopotentiaalista massaa, tuli rahaa joka poltteli hyppysissä. Ylimmän johdon toiminta keskittyi haromaan maailmalta riittävän isoa ostokohdetta. Ainahan ostettavaa piisaa, mutta minkälaatuista ja miten tarkoituksenmukaista, – ja ennenkaikkea miten riskaabelein haruksin varustettua? Aivan kuin epävakaassa tilassa armeijan komentaja määrättäisiin: Hyökkää! Käsky ilman orgaanista perustaa. Siis takapuoli edellä puuhun.
Se on ehkäpä todennäköisin tapa kärsiä tappioita.
Ilmoita asiaton viesti