Miten yhdessä vuorossa työskentely voi olla yritykselle kannattavaa

Autokorjaamo on auki vain 8-17 välillä, remonttimiehet saapuvat paikalle jämptisti klo 08 ja häipyvät klo 16, tietyömaa seisoo tyhjillään käytännössä iltapäivästä seuraavaan aamuun. Poliisin rikostutkinta tekee lähestulkoon pelkkää virka-aikaa.

Samaan aikaan lähes kaikki kaupat tekevät laajennettua aukioloaikaa osan ollessa auki 24/7.

Mietin, miten voi olla kannattavaa seisottaa tiloja tyhjillään ja kalliita koneita ja laitteita käyttämättöminä noin 16h vuorokaudesta? Viikonloput toki ymmärtää, koska harva firma on halukas maksamaan tuplapalkkaa ilman mahdollisuutta tuplalaskutukseen.

Kauppojen sunnuntaiset ja yön aukiolotunnit maksamme tuotteiden hinnoissa, jotka Euroopan mittapuun mukaan eivät ole edullisia.

Eilisen pääuutisena oli uuden litiumin jalostuslaitoksen valmistuminen Kokkolaan. Jalostus alkaa vuonna 2025, vaikka tuotteita menisi kaupaksi jo nyt. Kysyntä on valtavaa.

Kysyn, miksi tehdasta ei rakenneta kolmessa vuorossa, jotta se saataisiin valmiiksi mahdollisimman nopeasti. Rauta on taottava silloin kun se on kuumaa.

Olisiko esim. kahteen vuoroon siirtyminen yrityksille taloudellisesti järkevämpää, jos iltalisät poistettaisiin vai eikö töitä muka riitä?

Monet palvelut ovat tavoitettavissa lähinnä vain sellaisina aikoina, jolloin työtä tekevien on mahdollisimman hankalaa käyttää niitä.

Maailma on täynnä ihmisiä, jotka a) olisivat valmiita tekemään töitä ajoittain myös 16-24 välillä ja b) ihmisiä, jotka tarvitsevat palveluita myös ilta-aikaan sekä c) odottavat, että asiat valmistuisivat tai palveluja saisi nopeammin.

edit: Tiedän Helsingissä yhden autokorjaamon, jossa työt jatkuvat usein klo 16 jälkeenkin, vaikka firma menee virallisesti kiinni klo 16.00 ainakin kyltin mukaan. Firmaa pyörittävät maahanmuuttajataustaiset henkilöt ja ilta-ajan asiakaskuntakin vaikuttaisi olevan lähinnä maahanmuuttajia. Firman toimintaa on helppo seurata kuntosalini ikkunasta. Eilenkin ovet sulkeutuivat vasta sen jälkeen, kun itse lähdin salilta ilta kahdeksan tietävillä. Kovasti pojat siellä hitsasivat jotain välkkeestä päätellen.

Onkohan kyseessä ns. harmaa talous?

 

kosonenjuhapekka
Sitoutumaton Helsinki

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu