Natsia voi nimittää natsiksi

Natsia voi nimittää natsiksi silloin, kun tämä julkisesti julistautuu kansallissosialistisen aatteen kannattajaksi esim. nyttemmin lakkautetun PVL:n riveissä.

Natsi-nimitys tuli alunperin saksan kielestä lauselyhennelmästä Nazi, Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei. Puoluetta pidettiin äärioikeistolaisena, vaikka puolueen nimi kansallissosialistinen Saksan työväenpuolue viittaa sosialistisiin juuriin. Äärioikeistoleima lienee seurausta sille, että natsit tappelivat verissäpäin vallasta Saksan kommunistien kanssa.

Toimittaja Johanna Vehkoo tuomittiin sekä alioikeudessa että hovioikeudessa sakkoihin Junes Lokan kunnian loukkaamisesta nimitettyään poliitikko Junes Lokkaa natsipelleksi. Junes Lokka ei ole julistanut itse itseään natsiksi eikä hänellä ole julkisia liittymiä pohjoismaisiin äärioikeisto- tai natsijärjestöihin. Vaikka Lokka on julkisuudessa tunnettu henkilö, oikeus katsoi, ettei Vehkoolla ole oikeutta nimitellä Lokkaa natsiksi loukkaamatta tämän kunniaa.

Lähtökohtaisesti julkisuuden henkilöiden loukkaantumiskynnys on tavallisia kansalaisia korkeampi. Vehkoon toteamus ei kuitenkaan perustunut mihinkään muuhun kuin hänen omaan mielipiteeseensä Lokasta ja tästä syystä hänet tuomittiin.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen mukaan ihmisoikeussopimuksen 10 artiklan takaamaa sananvapautta ei ole oikeus käyttää totuudenvastaisten tai perustelemattomien väitteiden julkistamiseen luonnollisista henkilöistä tai oikeushenkilöistä. Tietoa ei saa julkaista vahingoittamistarkoituksessa. Sananvapautta voidaan rajoittaa, mikäli menettelyllä turvataan muiden ihmisten tärkeämpien perusoikeuksien toteutuminen.

Tuomio on linjassa mm. niihin tapauksiin, joissa virkatehtäviään toimittaneita poliiseja on nimitelty natseiksi ja/tai rasisteiksi ja joista huutelijoille on tuomittu sakkoja kunnianloukkauksista.

Tapausta ei pidä sotkea asialliseen kritiikkiin. Sellainen on edelleen sallittua. Myös aitoa natsia saa sanoa natsiksi, mutta vain siinä tapauksessa, että kyseessä on kiistämätön tosiseikka.

kosonenjuhapekka

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu