Olemmeko tekopyhiä viherpiipertäjiä?

Buenos dias

Baleaareille suunnatun lomareissun jälkeen on (epä)mukavaa palata kotikonnuille, jossa maa makaa lähestulkoon ennallaan. En tuntenut, enkä tunne edelleenkään minkäänlaista häpeää siitä, että röyhkeästi lensin Suomen kylmyydestä etelän lämpöön. Kone oli lähtiessä täynnä, joten muitakin häpeämättömiä riittää. Reissun aikana lämpötila taisi päiväsaikaan olla alimmillaan 24 astetta.

Miksi mieleeni tuli ajatus, että me suomalaiset olemme jonninjoutavaa piipertäjäsakkia ilmastonmuutoskouhotuksinemme?  Se johtuu varmaankin siitä, että jo heti lomakohteen lentokentälle saapuessani huomasin kymmenien dieselillä pörräävien turistibussien käyvän tyhjäkäynnillä lentokentän parkkipaikalla. Ne olivat tyhjäkäynnillä, jotta turistit voivat nousta ilmastointilaitteen viilentämään bussiin. Katku oli melkoinen, vaikka bussit olivat uudenkarhean näköisiä.

Espanjassa autot eivät Suomen mittapuun mukaan maksa juurikaan mitään ja käytetyt eivät sitäkään. Autoja siis riittää. Siitä huolimatta myös julkinen liikenne toimii melkoisen hyvin. Toisin kuin Suomessa, myös pieniin kyliin pääsee bussilla useammin kuin kerran päivässä. Paikallisbussit ovat miellyttäviä, koska niissä on ilmastointilaitteet toisin kuin HSL:n busseissa, joissa hikoaa kesät talvet.

Jo ensimmäisellä huoltoasemalla huomasin, että polttonesteen ovat Espanjassa kauttaaltaan 20 snt halvempia kuin Suomessa. Jotain veroa sielläkin polttonesteistä kaiketi maksetaan, koska bensan raakahinta on vain muutamankymmentä senttiä litralta, mutta ero oli silti suuri. En nähnyt muita sähköautoja koko reissuni aikana, kuin yhden hylätyn näköisen Teslan, eikä sähköautoja myöskään mainosteta mediassa samalla tavalla kuin Suomessa.

Espanjassa ei ole ns. palpa-systeemiä, eli tyhjillä muovi-ja lasipulloilla tai tölkeillä ei sisällön nauttimisen jälkeen ole mitään arvoa. Ne ovat ikävää jätettä. Tämä näkyykin siinä, että roskikset täyttyvät niistä ja ikävä kyllä teiden ja katujen varsilta voisi kerätä Suomessa rahan arvoista tavaraa satojen eurojen arvosta. Toisaalta ihan kuriositeettina; tahallisesta roskaamisesta voi saada jopa tuhannen euron sakot, jos sellaisesta sattuu jäämään kiinni. Julkiset uimarannat ovatkin erityisen vartioinnin kohteina ja ne ovat pääsääntöisesti todella siistejä.

Ravintolat lajittelevat kaiken jätteen yhteen ja samaan roskikseen.  Hotellit pyytävät, ettemme vaihdattaisi lakanoita ja pyyhkeitä jokaikinen päivä. Veikkaan, että jopa osa suomalaispiipertäjistä antaa piupaut em. pyynnölle. Onhan puhtaus puoli voittoa takkutukallekin. Ilmastointi oli tietysti täysillä.

Ilmastonmuutoskeskustelu ei ole pääuutisten ykkösaiheena viikosta toiseen, kuten Suomessa. Espanjassa tuntuu riittävän ihan oikeitakin uutisia uutisoitaviksi. Oli todella virkistävää viettää pari viikkoa kuulematta suuresti suuresta Gretasta. Välttyä siltä ei tietenkään voinut, koska oli seurattava, mitä kotimaassa tapahtuu. Suomessa merkittävin uutinen taisi olla Maisa Torpan parisuhdeongelmat.

Ottaen huomioon maailmallisen mittakaavan me suomalaiset olemme todellakin tekopyhiä viherpiipertäjiä.

Mikään ympäristöteko, mitä me suomalaiset teemme, ei vaikuta globaalisti mihinkään pl. tekniset ympäristöinnovaatiot. Meitä huomattavasti suuremmat maat vähät välittävät co2 päästöistään.

En tarkoita sitä, että meidän pitäisi ottaa taka-askelia ympäristöajattelun suhteen.

Tarkoitan, että suhteellisuudentaju olisi hyvä säilyttää.

 

kosonenjuhapekka

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu