Olisiko sotia, jos kansa saisi päättää
Mediassa ja sosiaalisessa mediassa on käyty paljon keskustelua siitä, pitäisikö NATO:on liittymisestä järjestää kansanäänestys. Samaan aikaan kiistellään siitä, aiheuttaisiko liittyminen välittömän sodan uhan.
Filosofisessa mielessä kysymys on mielenkiintoinen, koska jos sota syttyy, sotimisen hoitavat joka tapauksessa kansalaiset, harvemmin sodasta tai sen taustasyistä päättäneet henkilöt.
Talvisodassa oli rintamalla jokunen iältään nuorempi kansanedustaja. He katsoivat velvollisuudekseen osallistua maanpuolustukseen myös konkreettisesti, vaikkei heillä siihen velvollisuutta ollutkaan. Silloisten kansanedustajien enemmistön puolustukseksi luettakoon kuitenkin, että vielä vajaat sata vuotta sitten kukaan ei olisi vakavissaan äänestänyt eduskuntaan paljolti alle 40-vuotiaita kansalaisia, jotka ovat ikänsä puolesta puolustusvoimien miehistön ja reservin runkoa. Eli silloiset edustajat olivat iältään jo varttuneempia, eivätkä siten täysin kenttäkelpoisia.
Viikingit päättivät aikoinaan sotaretkistä demokraattisesti, eli Jaarlin oli kysyttävä alaistensa mielipidettä suunnitelmiensa tueksi. Yleensä retkille lähdettiin, koska sotimisella haettiin muutakin kuin alueellista turvallisuutta. Voitokas sotaretki vaurastutti jokaista mukana ollutta.
Ammattisotilailla ei ole vaihtoehtoja. He ovat sitoutuneet työnantajan toiveisiin eikä heidän tehtävänsä ole kyseenalaistaa saamiaan määräyksiä.
Kun jonkin maan alueellista koskemattomuutta loukataan aseellisesti, on päivänselvää, että kansa on pääosiltaan oman hallituksensa takana, eikä kansalaisia tarvitse patistaa kotiensa puolustamiseen. Riittää, kun annetaan torrakko kouraan ja perussuunta rintamalle.
Miten sitten hyökkääminen myydään kansalle? Hyökkäyksen problematiikka onkin juuri siinä, että hyökkääjien motivoiminen on paljon hankalampaa kuin puolustajien motivointi. Tämä näkyy myös Ukrainan kriisissä, jossa Venäjän armeijan intoa sotia ja motivaatio hyökätä ei vaikuttaisi olevan parasta A-luokkaa.
Suomen armeijan kesähyökkäys 1941 ”myytiin” kansalle talvisodassa menetettyjen alueiden takaisin ottamisella.
Tarton rauhan rajojen ylittäminen olikin sitten jo ”rosvoretki,” eikä saanut enää sotilaiden täysimääristä tukea.
Ulkoisinkin, että jos naapurimaahan hyökkäämisestä järjestettäisiin kansanäänestyksiä, niin sotia ei paljoltikaan olisi.
Ellei sotaa sitten myydä samalla periaatteella kuin viikingeille, eli sen minkä voitat, saat pitää.
Tämäkään teoria ei oikein voi pitää paikkaansa, koska esim. Suomessa olisi ollut paljon enemmän varastettavaa kuin rutiköyhässä Ukrainassa.
YK sais laittaa säännön sotimiselle. Sodat soditaan tästäpäivästä lähtien vaikkapa nyrkkeilykehässä, sellaisia toimintoja haluavien kanssa. Voittaja saa kiiltävän mitalin ja häviäjä kättä päälle rohkeudestaan. Miksi meidän muiden pitää kärsiä muutaman mielisairaan hulluudesta? Vai onko se tämä ihmisluonto niin pilalla, että muuta ei osata, kuin mitä nytkin puuhastellaan? Olisko ihmiskunnan aika kasvaa ulos mielisairaudestaan? Kyllä vain olis! Tää planeetta lienee jonkun toisen planeetan hullujen huone.
Ilmoita asiaton viesti
Jaa, enpä tiedä. Taitava manipulaattori saisi kyllä kansan kannattamaan hyökkäyssotaakin. Kansan voi myös vallata ns. sotakiihko. Esmes kesällä 1914 niin ranskalaiset kuin saksalaisetkin, hyvin mahdollisesti jopa britit olisivat äänestäneet hyökkäyssodan puolesta.
Ilmoita asiaton viesti
Tuoreempana esimerkkinä voidaan pitää Saksan vuoden 1941 hyökkäystä Neuvostoliittoon.
Hyökkäämässä oli miljoona-armeija, mutta hyökkäyksen salassa pitämisen tarpeesta eri sotatoimiyhtymät eivät tienneet toisistaan mitään ylimpiä upseereita lukuun ottamatta.
Osa armeijan yksiköistä jopa luuli osallistuvansa suureen sotaharjoitukseen ja totuus paljastui vasta, kun raja ylitettiin > yhtymäkohtia Venäjän hyökkäykseen Ukrainan alueelle?
Hyökkäystä perusteltiin sotilaille jälkeenpäin ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä, jolla tuhottiin Neuvostoliiton Saksan rajalle keräämä hyökkäysryhmittymä.
Usko koko itärintaman sotaan alkoi kuitenkin rapisemaan jo talven 1941-1942 välisenä aikana ja romahti viimeistään Stalingradin tappioon, jolloin yli 200 000 saksalaissotilasta jäi sotavangeiksi.
Ilmoita asiaton viesti
Jopa Nato-kansanäänestyksen järjestämisestä varoitellaan sillä perusteella, että kampanja-aikana olisimme alttiina monenmoiselle pahantahtoiselle vaikuttamiselle. Samaa ajatusta voitaisiin soveltaa kansanäänestykseen hyökkäyssodan aloittamisesta: miten kysymys asetetaan, mitkä tahot saadaan asian taakse, millä tavoin äänestäjiä kampanjoitaessa lähestytään, ja millainen äänestystulos hyökkäämiseen valtuuttaa? Jos osallistumisprosentti on 45, ja sotaanlähtöä puoltaa 51 prosenttia äänestäneistä, riittääkö se marssikäskyn antamiseen?
Ilmoita asiaton viesti
Jos puhutaan demokratiasta, niin 51% velvoittaa 49% toimimaan 51% tahdon mukaisesti, oli se sitten kivaa tai ei.
Ilmoita asiaton viesti
”Kyllä kansa tietää” jne. Mutta tietääkö? Mitä tämäkin lause nyt edes tarkoittaa?
Niin kauan kuin ihminen on lajityypillisesti sosiaalinen laumaeläin ties mikä luonnonilmiö, tunnetila, kansankiihotus, palopuhe tms. saa lauman hyppäämään vaikka jyrkänteeltä buffalolauman tavoin.
Vain jossain scifi fantasiassa robotin kaltaiset yksilöt tekevät ratkaisujaan eri asioihin neutraalien faktojen perusteella (joihin siis paneutuvat)
Ilmoita asiaton viesti
Pitkälti kaikki sodat historian aikana ovat aiheuttaneet pähkähullut valtionjohtajat, joten pitäisikö valtionjohtajat kieltää? Kielletäänhän paljon vaarattomampiakin asioita.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä kansatkin ovat hölmöyttään halunneet sotaa. Joku kommenteissa jo tästä mainitsikin ja kertoi ensimmäiseen maailmansotaan olleen moni kansa innokkaasti lähdössä.
Jokainen sukupolvi menee samaan halpaan. Toinen maailmansotakin onnistui, vaikka moni sen sotilas oli jo nähnyt yhden järkyttävän sodan. Se ei ollut tarpeeksi järkyttävä.
Ihmiskunta ei opi mitään. Siksi se joutaa tykinruoaksi tänäänkin.
Ilmoita asiaton viesti