Onko niin, että mm. poliisin ja oikeuslaitoksen on säästettävä, jotta kaiken maailman viikarit voisivat tuhlata

Tässä ei ole kysymys mätäkuun uutisesta, vaan viranomaisten aidosta huolesta.

”Poliisin taloustilanteen pitkän aikavälin näkymä on jo useita vuosia ollut haasteellinen. Ensi vuoden budjetista puuttuu noin 40 miljoonaa euroa, jotta toiminnan nykyinen taso voidaan säilyttää. ​Hallituksen odotetaan tekevän lopulliset päätökset syyskuussa. Sitä ennen on kuitenkin varauduttava leikkauksiin. Poliisihallitus käynnisti kesäkuussa taloudellisen tilanteen arviointia ja resurssien tasapainottamista koskevan suunnittelun. Sopeuttamissuunnitelman osalta ei pyritä lietsomaan hysteriaa, mutta taloustilanne on hyvin vaikea ja realismi tulee olla kaikkien tiedossa. Poliisi on aidosti tiukan paikan edessä, poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen toteaa.”

Poliisilta puuttuva 40 miljooonaa on melkoinen summa rahaa ottaen huomioon, että valtion koko sisäisen turvallisuuden sektorin (poliisi, rajavartiolaitos ja hätäkeskukset) budjetti on 1,2 miljardia ja poliisin osuus siitä on n. 900 miljoonaa euroa. Jos kyseinen rahamäärä leikkaantuu pois toimintamenoista, se väistämättä näkyy myös siellä, missä poliiseja tarvitaan.

Mitä talouden sopeuttaminen käytännössä tarkoittaisi?

Nopeimmin talous tasapainotetaan sillä, että määräaikaisia virkasuhteita ei uusita ja pois lähtevien tilalle ei rekrytoida uusia työntekijöitä. Se tarkoittaisi entistä suurempaa työmäärää entistä pienemmälle väelle. Suomen poliisi on jo nyt henkilöstömäärältään Euroopan pienimpiä suhteutettuna väkilukuumme. Henkilöstömäärän kasvattaminen realistisesti kestävälle tasolle ja syrjäseutujen poliisipulan korjaaminen osoittautuvat jälleen kerran korulauseiksi, kun samaan aikaan vihreä sisäministeri vaatii, että niukoilla määrärahoilla on hankittava tuplasti polttomoottorilla toimivia kalliimpia sähköautoja myös poliisin käyttöön.

Sisäinen turvallisuus on hallituksen prioriteeteissä sieltä vähäisimmästä päästä, koska tilanne talouden osalta päästetään käytännössä joka vuosi ajautumaan kriisipisteeseen ja sitten lisäbudjetissa momentille annetaan hampaita kiristellen lisää rahaa.

On päivänselvää, että menot eivät voi jatkuvasti myöskään kasvaa. Silti on kornia, että sisäisen turvallisuuden momentti säästää, jotta muut ministeriöt voivat lappaa rahaa uuniin kaksin käsin.

Sama säästövimma on jo hyvää vauhtia raunioittamassa myös oikeuslaitoksen rakenteita. Syyttäjien olisi oltava kuin intialaisen mytologian Shiva-jumala, jotta kädet riittäisivät tekemään tuplaantuneen työmäärän. Samaan aikaan käräjäoikeuksien jutturuuhkat ovat paisuneet täysin kestämättömälle tasolle.

+12
kosonenjuhapekka
Sitoutumaton Helsinki

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu