Onko pelastushenkilöstön vajauksen suurin syy huono palkka

Pelastajat, traditionaalisemmin palomiehet, ansaitsevat keskimäärin 3200 euroa kuukaudessa. Tämä on siis kokonaispalkka kaikkine lisineen, johon kategoriaan kuuluvat ilta-, yö- ja viikonloppulisät sekä tehtävistä, osaamisesta ja henkilökohtaisesta arvioinnista johtuvat lisät. Niiden osuus on noin 40 prosenttia kokonaispalkasta. Peruspalkka on lähempänä 2000 euroa. Harva väittänee vastaan, jos sanon, että pelastajan työ on yksi vaarallisimmista ja tapaturma-altteimmista, mitä ihminen voi elääkseen tehdä.

Pelastajista sanotaan olevan pulaa. Sanotaan myös, että kissa kiitoksilla elää. Pelastusalalla on tietty glamour, joka vetää nuoria miehiä ja jokusen kykenevän naisenkin alalle. Hohto kuitenkin katoaa käytännössä jo ensimmäisen vuoden aikana, kun tuore pelastaja tajuaa, ettei hänen työpanostaan arvosteta käytännössä kuin juhlapuheissa. Usein jopa moititaan, että väärin sammutettu.

Useat valtion ja kunnallisen alan työnantajat ratsastavatkin nimenomaisesti työn arvostuksella ja luottavat siihen, että uusia hakijoita riittää poistuvien tilalle. Kohta kuitenkin ollaan tilanteessa, jossa kelvollisia hakijoita pelastusalalle ei ole enää riittävästi, jotta heidän joukostaan voidaan karsia parhaat, koska parhaat eivät enää vaivaudu hakemaan kyseisiin tehtäviin.

Sama tilanne on poliisissa ja osin myös puolustusvoimien tehtävissä.

Puolustusvoimissa tilanne on kuitenkin siltä osin parempi, että mahdollisuuksia hakeutua erilaisiin tehtäviin ja ylenemismahdollisuudet ja erityisesti palkkaus ovat muita turvallisuusaloja paremmat.

 

0
kosonenjuhapekka
Sitoutumaton Helsinki

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu