Ovatko asiantuntijatkin amerikkalaisten poliisisarjojen lumoissa

Lehdistö on pohtinut viime päivät Moskovan terrori-iskun tapahtumia. On taivasteltu kilvan sekä nopeita kiinniottoja että sitä, miten tekijät ehtivät satojen kilometrien päähän.

Amerikkalaisissa poliisisarjoissa yhteistä on se, että sekä rikos ja sen selvittäminen mahdutetaan yhteen tuntiin.  CSI:n kaltaisissa sarjoissa langetaan suoranaiseen valehteluun, kun yksi ainoa tietotekninen tutkija pääsee käsiksi tietokantoihin, jollaisia ei ole edes olemassa. TV-sarjoissa rikostutkija saa nähdäkseen epäillyn henkilön koko elämän vain muutamalla näppäilyllä. Ei se oikeasti niin helppoa ole.

Tosielämä on hieman toisenlaista.

Kaupungit ovat nykyään täynnä valvontakameroita. Vain murto-osaan kameroista poliisilla saattaa olla suora käyttöliittymä. Suurin osa kameroista on yksityisomaisuutta. Tähän tietoon ei välttämättä päästä käsiksi viiveettä. Henkilöiden tunnistamiseen on omat keinonsa, mutta vain ja ainoastaan, mikäli henkilöt on jo tunnistettu viranomaisten toimesta jossain.

Poliisilla ei ole töissä myöskään ennustajia tai selvännäkijöitä, vaikka takavuosina väitettiin käytetyn selvännäkijöitä pimeiden henkirikosten tutkinnassa. Pahimmillaan terrori-isku tapahtuu ajankohtana, jolloin poliisiseja on vähän tai he ovat sidottuina toisiin tehtäviin. Suomessa poliisin taakkana ovat kalliit pyhätyökorvaukset, jolloin henkilöstön tarvetta on pohdittava puhtaasti taloussyistä. Maissa, joissa haittakorvauksia ei makseta, tätä ongelmaa ei luonnollisestikaan ole.

Terrori-iskut yllättävät yleensä viranomaiset lähestulkoon housut kintuissa ja tekoa ryhdytään selvittämään jälkijunassa. Aikapaine on valtava, mikäli tekijät ovat pääseet pakoon. Tarvitaan valtavat resurssit siihen työhöön, jonka fiktiivisissä jenkkisarjoissa tekee yksi ihminen. Mikäli puhutaan sunnuntaista tai arkipyhästä, sidosryhmiin ei välttämättä saada yhteyksiä ja tiedonsaanti on siten rajatumpaa.

Kun pohditaan uhrien määrää, kannattaa muistaa, että neljältä konetuliasein varustautuneelta terroristilta kuluu vain sekunteja satojen ihmisten surmaamiseen tai haavoittamiseen. Tässä ajassa ehditään vasta soittamaan hätäkeskukseen, josta viive alkaa juoksemaan. Siitä hetkestä eteenpäin alkaa viranomaisten taistelu sekä terroristeja että aikaa vastaan.

Nopea kiinniotto perustuu yleensä kansainväliseen viranomaistietojen vaihtoon sekä matkustustietojen ajantasaisuuteen. Jos tätä tietoa ei ole olemassa, tutkinnan lähtökohta on heikohko. Nythän mediassa oli tietoa siitä, että Yhdysvallat oli varoittanut Venäjää terrori-iskun mahdollisuudesta.

Olisi naurettavaa väittää, ettei FSB olisi reagoinut saamaansa tietoon.

Viranomaisongelma on siinä, ettei etukäteen voida tietää, kuka, missä ja milloin, jos tekijät eivät siitä itse hölötä sosiaalisessa mediassa etukäteen.

 

kosonenjuhapekka
Sitoutumaton Helsinki

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu