Ovatko lapsilisät vain rikastumista varten
Päivän Ilta-aviisi kertoo, että lapsilisä 98 e/kk voi tuottaa muhkean omaisuuden helposti 17-vuoden aikana. Artikkeli on maksumuurin takana, joten täytyy olla muhkea omaisuus voidakseen lukea artikkelin.
Lapsilisien käytölle ei lapsilisälaista löydy ehtoja, joten varojen sijoittaminen tai taikka niiden rällästäminen eivät ole rikoksia. Lapsilisät eivät myöskään ole lapsen rahoja, vaikka vanhempien tarkoitus lienee hyvä, kun niitä säästetään lapselle tulevaisuutta silmällä pitäen. Pointti on kuitenkin se, että käsitykseni mukaan lapsilisän lapsilisälain hengen mukainen tarkoitus ei ole kasvattaa sen enempää lapsen kuin perheenkään omaisuutta.
Valtion talouden kannalta asia ei ole vähäinen.
Kelan mukaan maksettujen lapsilisien määrä on liikkunut vuosittain noin 1,4-1,5 miljardissa eurossa vuodesta 2010 lähtien. Lapsilisät ovat euroilla mitattuna yksi merkittävimmistä lapsiperheiden etuuksista Suomessa. Valtio saisi summasta takaisin helposti 500 miljoonaa, jos lapsilisät laitettaisiin verolle.
Kuinka moni lapsilisää saava perhe käyttää lapsilisän siihen mihin se on alunperin tarkoitettu ja kuinka moni kasvattaa ainoastaan omaisuuttaan, lienee valtakunnallisesti suuri tuntematon.
Ansioton arvonnousu saataisiin kuriin säätämällä lapsilisä verotettavaksi tuloksi perheen eniten tienaavalle henkilölle. Tällöin pienituloiset saisivat lapsilisän täysimääräisenä ja rikkaat maksaisivat siitä progression mukaista veroa, jolloin sitä ei käytettäisi marginaalisummana pelkästään varallisuuden hankkimiseen.
Pörssiin sijoitettuna yhden lapsen lapsilisällä voisi ostaa esim. 2 Elisan osaketta/kk eli 24 Elisaa vuodessa. Tällöin maksettavilla osingoilla voisi ostaa vielä yhden osakkeen lisää. Siitä se korkoa korolle sitten lähtee. Olisihan se toki aina parempi vaihtoehto kuin ostaa 9 askia Marlboroa/kk tai lotota rahat. Aika moni joutuu kuitenkin käyttämään nämäkin rahat perheen yhteisiin menoihin vailla mahdollisuutta edes suunnitella rikastumista.
Tämä on hiukan ”sensiibeli” aihe, sillä lapsia tarvitaan Suomeen lisää ja varsinainen ongelma on matala syntyvyys. Lapset aiheuttavat perheille monta kertaa suuremmat kustannukset kuin nuo lapsilisien määrät ovat. Siksi tähän ”epäkohtaan” ei ole tohdittu kajota enkä ole aivan varma olisiko se hyvästäkään.
Mitä tulee siihen prosenttiosuuteen perheistä, jotka käyttävät lapsilisät tässä ja nyt lapsien aiheuttamien kustannusten kattamiseksi, niin muistan ainakin jostain lukeneeni, että noin kolmasosa suomalaisista ruokakunnista elää joka kuukausi kädestä suuhun ilman puskurisäästöjä.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllähän aiheesta voi oikeesti keskustella, tai sitten heitellä ylävitosia korinan kera.
Ensimmäinen keskusteluehto on, että omaa itsetehtyjä lapsosia riittävästi ja tarpeeksi pitkältä perioodilta.
Minun aikaansaamat ovat syntyneet 1968; 1969; 1971; 1989 ja 1992. Lastenlapsia on 7 ja jos joku avaa asiakeskustelun, osallistun.
Ilmoita asiaton viesti
Äh, lapsilisät ovat jo nyt veronpalautusta ”hyvätuloisille” ja tulonsiirto pienituloisille.
Jotta hyvätuloinen saisi vastaavan summan enemmän palkkaa, paljon vaikka nyt 5500e kuussa tienaavan pitäisi saada enemmän palkkaa, jotta saisi nettona lapsilisän verran tilille?
Ja ei lapsilisiä ole korvamerkitty mitenkään sen enempää kuin muitakaan veronpalautuksia.
Ilmoita asiaton viesti
Lapsilisäuudistus tarvitaan.
Ensinnäkin lapsilisä venytetään 18-vuotiaaksi asti.
Lapsilisä poistetaan tietyn summan tienaavilta ja heiltä jääneet lisäsummat lisätään lapsilisää saavien pottiin.
Ilmoita asiaton viesti
Ei huono idea
Ilmoita asiaton viesti
”Tämä on hiukan ”sensiibeli” aihe, sillä lapsia tarvitaan Suomeen lisää ja varsinainen ongelma on matala syntyvyys.”
Alhainen syntyvyys ei ole syy lapsilisien maksatukselle.
Syy, miksi lapsilisien maksua ei ole muutettu, johtuu verotuksellisesta keinottomuudesta tunnistaa raharikkaiden hyötykäyttö.
Suurin osa Suomen perheistä käyttää lapsilisät lastensa ruokaan ja vaatteisiin.
Ilmoita asiaton viesti
Lapsilisien lisäksi sai aikoinaan vielä verovähennystä jokaisesta lapsesta, mikä oli myös tuntuva helpotus lapsiperheille. Verovähennystähän kokeiltiin muutama vuosi uudelleen kymmenkunta vuotta sitten, mutta silloin puhuttiin vain 50€/vuosi/lapsi -tasosta.
Edelleenkin lapsilisien lisäksi kaikki lasten synnyttäjät saavat äitiyspakkauksen, jonka kohdalla ei myöskään noudateta tarveharkintaa.
En oikeastaan lähtisi mitään poistamaan lapsiperheiden tuista. En myöskään sitä progressiota toteuttamaan. Nämä lapsituet ovat ainutlaatuisia Suomessa juuri siksi, että ne maksetaan nettona kaikille. Perheiden tulothan eivät ole välttämättä ennustettavissa. Niiden kohdalla voi esiintyä huomattavaa vaihtelua niin vuoden sisällä kuin eri vuosienkin kesken.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä varten ne sitten on?
Ilmoita asiaton viesti
Lapsilisät ovat lestadiolaisille mainio ansaintakeino.
Lapsien pääluvun mukainen progressio on jyrkkä.
Ilmoita asiaton viesti
Sosiaaliturvan lisäksi lapsilisät on somalien elinkeino
Ilmoita asiaton viesti
Joo, ja yleensäkin n-musiikki pitäisi kieltää Suomen Sulo Tantereilta, missä kumpujenkätköistä mullasta maan isät katsovat poikiaan.
Kanteleenopetus ja oppiminen pakolliseksi. Joka ei opi, ulos Pyhästä Suomen maasta!
Ilmoita asiaton viesti
Toivon mukaan sosiaaliturvauudistus toisi asiaan viimeinkin jotakin rotia.
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/ritvapuolakka/lapsilisat-2/
Ilmoita asiaton viesti
Hyvätuloinen on eri asia kuin rikas. Jos lapsilisät halutaan ”rikkailta” pois, sen pitäisi tapahtua varallisuuden, ei tulojen mukaan. Nythän meillä on jo niin ankara progressiivinen tuloveroa, että työnteko ei juuri kannata.
Ilmoita asiaton viesti
Olen itsekin usein kummastellut kuinka sanaa ”rikas” käytetään silloin, kun tarkoitetaan ”hyvätuloista”. Hyvätuloinenkin voi olla köyhä, jos hänen hyvät tulonsa menevät ulosmittauksiin, elatusmaksuihin ja muihin pakollisiin menoihin. Ja toisaalta pienituloinen tai tuloton voi olla satumaisen rikas, jos hänellä on paljon varallisuutta.
KOP:n entinen pääjohtaja Matti Virkkunen totesi kerran eräässä haastatteussa, että ”Suomessa ei ole yhtään rikasta ihmistä, joitakin varakkaita on, mutta ei heitäkään kahtakymmentä”. Tässä viitattiin kysymykseen ”kahdestakymmenestä perheestä”, joista oli tehty taistolaisten esittämä laulu. (Nykyään kyllä Suomessa on jo ne kaksikymmentä rikastakin ja varakkaita useita satoja.)
Ilmoita asiaton viesti
No hyvänen aika, oletko työttömänä?
Ilmoita asiaton viesti
Suomi,ja myös täysin lapsettomat suomalaiset tarvitsevat joka ainoan lapsen tämän maan ja oman tulevaisuutensa turvaamiseen!
Suurin osa lapsiperheistä on köyhyysrajalla vaikka kumpikin vanhempi on työssä. Yksinhuoltajaperheissä taloustilanne on kohonneiden asumiskulujen takia erittäin heikko..
Lapsilisät kuluvat perusselämisen rahoittamiseen myös nk.
keskituloisilla,joiden verotus vie työn hyödyn.
Käänteinen perheverotus olisi oikeudenmuksinen tapa palkita lapsiperheitä lapsista ja työn tekemisestä.
Lapsivähennys verotukseen olisi paikallaan.
Lisäksi kummankin vanhemman eläkekertymä tulee laskea yhteen ja jakaa sitten avioliittovuosien mukaisesti lapsimäärällä hyvitettynä esim.uudispuolisotilanteessa.
Näin naisillakin olisi eläketurva myös vanhemmuusajoiltaan.
Luulisi lapsilisiä kadehtivien olevan
Huolissaan omasta vanhenemisestaan ja ymmärtävän,että yhteiskunnan on jollakin tavoin tuettava lasten hankkimista. Nythän selkeä tuen heikkeneminen ja itsekäs ”minäminäaikuisoikeuksien” puolustaminen on jo johtanut syntyvyyden romahtamiseen ja enenevään hyvätuloisten lapsiperheiden ulkomaillemuuttoon.
(Yhtä absurdi ajatus kuin lapsilisien poisto on pitäisikö ottaa aiempi vanhanpiian veroluokka takaisin koska yksin asuvien määrä on rajusti kasvanut? Saatu verohyöty valtiotalouden kannalta olisi taatusti lapsilisien poistoa suurempi ja samalla saataisi turvatuksi heidänkin tarvitsemansa hoivatyöläisten riittävyys. Lapsiperheet kun sen jo nyt ovat kustantamassa.)
Asioilla on siis monta puolta. Fakta on kuitenkin se,että lapsilisien ostovoima on surkea ja,että suurin osa tarvitsee joka sentin lastensa peruselämän pyörittämiseen. Edes säästöön eivät puolella lapsiperheistä tulot enää riitä; etelän matkoista ja sijoittamisesta puhumattakaan.
Ilmoita asiaton viesti
Lapsilisiin noin 20 % kertakorotus ja niiden muuttaminen veronalaiseksi tuloksi. Valtio säästää jonkin verran ja verotuksen progressio niistää suurituloisille tarpeettomasta lisästä osan pois. Kaikki voittavat! Valtio säästää, hyvätuloiset voivat entisestään korostaa, kuinka he pitävät tätä valtiota pystyssä, ja köyhemmät saavat tarvitsemaansa tukea.
Ellei tämä käy, niin on pakko kysyä, että eikö se olekaan tavoiteltavaa, että kaikkia tuloja kohdellaan samalla tavalla.
Ilmoita asiaton viesti
Pitkän ajan jälkeen ajettelin katsastaa mitä tänne Suomen kansan neanderilais-siipeen kuuluu…
Näyttää jälleen joku banaanienjemmaaja, joka itse ei koskaan ole saanut tällaista ”tulonsiirtoa” kuin lapsilisä, olevan ilmeisesti ko. etuuden kyseenalaistaja. Ja kommenteissa näyttää jo somalit ( -lisääntyy kuin sopulit…) ja heidän suvunjatkamisensa vahvasti kyseenalaistettu.
Kovin on kyseenalaista.
Ilmoita asiaton viesti