Päiväkotilasten hortoilu ja aikuisten vastuu

Suomalaiset päiväkodit ovat rakenteellisesti pääsääntöisesti turvallisia. Varsinkin pääkaupunkiseudulla päiväkotien piha-alueet ovat rajatut yleensä lasten kokoon nähden riittävän korkealla aidalla sekä teljettävin portein, joita alle kouluikäiset eivät yleensä saa itse auki. Tästä huolimatta pikkuisia pääsee aika ajoin livahtamaan päiväkodista aikuisten valvovien katseiden alta.

Tämähän lienee päiväkoti-ikäisten vanhempien toisiksi pahin painajainen.

Millä lailla eskari-ikäinen lapsi eroaa päiväkoti-ikäisestä?

Helsingissä ainakin sillä tavalla että 6v. lapsi vastuutetaan huolehtimaan itse omasta turvallisuudestaan, kun taas esieskari-ikäiset ja sitä nuoremmat saavat leikkiä suhteellisen turvallisessa ympäristössä.

Helsingissä esikouluja on sijoitettu koulujen yhteyteen. Tämän kaltaisissa tiloissa esikoululaiset leikkivät ja koululaiset viettävät välituntejaan samalla pihalla ja sisätiloissakin heidät on erotettu ainoastaan omilla luokkahuoneilla.

Koska koulut on rakennettu koululaisille, kouluja ei ole suojattu rakenteellisesti samalla tavalla kuin päiväkoteja. Koulujen pihoilla ei ole välttämättä aitoja tai portteja estämässä pienokaisen liikkumista ja ulko-ovet saa avattua kahvasta kääntämällä. Piha-alueelta poistuminen tai sillä pysyminen jää siis osittain 6-vuotiaan lapsen oman harkinnan varaan, koska jokaisen lapsen erikseen valvominen on ymmärrettävistä syistä erittäin hankalaa.

Onko 6-vuotiaan lapsen harkintakyky jo oleellisesti parempi kuin esim. 5-vuotiaan päiväkotilapsen? Oma näkemykseni on, että ei ole. Varsinkin, jos kyseessä on vilkas ja utelias, ympäristöstään kiinnostunut lapsi, jolle jo kodin rajaama alue on ahdas. (6-vuotiaan lapsen oma harkinta, hah hah mikä vitsi)

Lastenhoitajilla tai eskariopettajilla on valtava paine valvoa omaa ryhmäänsä koulun pihan vilinässä, jossa porukkaa tulee ja menee. Itse en sellaiseen edes suostuisi, koska pitäisi olla silmät selässäkin.

Eskarin alkaessa vanhemmilla ei ole myöskään tietoa siitä, kuka pihalla liikkuvista aikuisista on oman lapsen hoitaja tai opettaja, kuka sivullinen tai kenties jopa täysin asiaton henkilö. Koulun piha on yleensä julkista aluetta, jolla oleskelua ei ole rajoitettu.

Eskarilaiset harjoittelevat tulevaa koulua silmällä pitäen ja koulussa harjoitellaan elämää. On silti hurjaa ajatella, että lapsi, joka vielä kesäkuussa leikki omassa ryhmässään aidatulla alueella aikuisen valvonnassa onkin jo heinäkuun loman jälkeen yhteiskunnan mielestä valmis laajentamaan reviiriään koulun piha-alueelle koululaisten sekaan ja jopa sen ulkopuolelle, koska portteja ei enää ole.

Toivossa on hyvä elää ja tuurilla ne laivatkin seilaavat, eikä aikaisemminkaan ole sattunut mitään.

Aikuiset kaipaavat yhteiskuntaa ilman raja-aitoja. Pienille lapsille ne sen sijaan ovat tärkeitä jo pelkästään turvallisuuden takia.

Lapsen henkinen kehitys ottaa aimo loikan hänen täyttäessään 7v. ja aloittaessaan koulunkäynnin, mutta kuusivuotiaan aloittaessa eskarin, hänen maailmansa on vielä päiväkotia käyvän lapsen maailma ja harppaus päiväkodin turvallisuudesta eskarin strukturoituun päiväohjelmaan ja avoimeen pihaympäristöön on suuri.

Myös vanhemmilla on oikeus odottaa lapsilleen turvallisuutta. Eskarilapset eivät ole koululaisia, vaan he ovat käytännössä vielä päivähoidossa.

Seuraava helvetti onkin sitten koulujen alku ja koulujen naurettavat 8-12 tai 9-13 koulupäivät, joiden ulkopuolisen ajan lapsi viettää kotona tai ulkona yksikseen aikuisten valvomatta, koska he taas tekevät normaalia 8-16 työpäivää.

En tiedä, onko näin leväperäinen toiminta yleistä muualla maailmassa, mutta Suomessa se on normi tilanne.

Ainakin Yhdysvalloista, Englannista tai Saksasta Suomeen muuttavat kauhistelevat sitä ”vapautta”, mistä suomalaislapset saavat nauttia.

Lintukodossahan me vielä toistaiseksi asumme verrattuna moneen muuhun maahan.

 

0
kosonenjuhapekka
Sitoutumaton Helsinki

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu