Pakotepolitiikka täysin absurdia niin kauan kuin länsi on riippuvainen pakotteiden kohteista
Venäjä ja Kiina tuottavat monia elintärkeitä mineraaleja, joiden korvattavuus edellyttää kokonaisten kaivosklustereiden perustamista joko Yhdysvaltoihin tai Euroopan Unionin alueelle. Ongelma on vain siinä, että monia esim. sotateollisuuden kipeästi tarvitsemista maametallaista ei ole saatavilla käytännössä kuin BRICS-talousliittoon kuuluvista maista. Muun muassa F-35 hävittäjän tuotanto on täysin riippuvainen Kiinan ja Venäjän tuottamista raaka-aineista. Muussa tapauksessa kone ei olisi neljännen sukupolven koneita kummoisempi.
Kaivoksen perustaminen kestää vuosia ja varsinkin Suomen kaltaisissa maissa sellaisen perustamista vastustetaan jopa henkeen ja vereen saakka. Ukrainassakin soditaan nyt osittain jo maaperän rikkauksien omistamisesta. Ovathan Dombass ja Lugansk EU:n näkökulmasta tärkeitä kaivosalueita. Ukraina onkin jo luvannut kaivosoikeudet niille maille, jotka sitä avustavat sodassa Venäjää vastaan.
Huipputeknologian vientirajoituksista Kiinaan on ollut runsaasti keskustelua, mutta huulten pärinän lisäksi mitään pakotteita on vaikeaa toteuttaa, koska lähestulkoon kaikki loppukäyttäjätuotteita valmistavat tehtaat ovat jo Kiinassa. Ovatko ihmiset länsimaissa valmiita luopumaan tietoteknisistä laitteistaan, jotta Kiina ei voisi välittää sotilaalliseen käyttöön tarvittavia tuotteita Venäjälle tai kehittää omia aseita?
Itse asiassa laittamalla Yhdysvallat maastavietävien materiaalien sulkulistalle Kiina ja Venäjä saisivat USA:n sotateollisuuden polvilleen ja sitä kautta maan talouden vakaviin vaikeuksiin.
Pakotepolitiikkaa on pidettävä absurdina niin kauan kuin eri näkemyksiä edustavat tahot ovat riippuvaisia toisistaan. Usa tarvitsee raaka-aineita, Kiina ja Venäjä huipputeknologiaa.
Nyt tilanne on käytännössä se, että muun muassa Intia ostaa valtavat määrät USA:sta ja EU:sta teknologiaa, jota voidaan käyttää myös sotilaallisesti ja myy sitä Venäjälle. Samaan aikaan Intia ostaa Venäjältä energiaa, metallia ja mineraaleja ja myy ne länteen. Välittäjä kuittaa tietysti provisiot kaupoista molempiin suuntiin.
Tasavallan presidentti Stubbia siteeraten: ”Vittu mitä paskaa.”
Järjetöntä se sotakin on – ja ydinaseet, mutta näillä mennään. Kiina tarvitsee länttä siinä missä länsi Kiinaa, nyt vain katsotaan kalenteria, että yrittääkö Kiina uhmata kohtaloa vai ei.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjä rahoittaa Ukrainan sodankäyntiä maksamalla sille korvausta kaasuputkien käytöstä.
Ilmoita asiaton viesti
Vaikka mainitsee sanan absurdismi… ei se ratkaisevissa yhteyksissä ole mitään.
Vaikka varmasti kyse merkityksellisyydestä, tällaista ei kuulu nyt toiminnan arviointikriteereihin.
K. ulkuperusteita kannattaa etsiä tarkentavasti.
K ei ole tarkoitettu juoksutukseksi, jonka jälkeen odottaisi lähettäjän tyytyväisyys, ja palkkio saavutuksesta, siinä kun tällaista palkkiollisuutta (tai työosallistumista) on näissä ajatella taustalle.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjä on vahva nikkelin, palladiumin ja timanttien tuotannossa, ja sen mineraalivarallisuus tukee sen roolia maailmanlaajuisella kaivossektorilla.
Ukrainan meneillään oleva konflikti on kuitenkin vaikuttanut merkittävästi Venäjän kaivosteollisuuteen. Länsimaiden asettamat sanktiot ovat rajoittaneet pääsyä globaaleille markkinoille, kehittynyttä teknologiaa ja taloudellisia resursseja, mikä on johtanut kaivosyhtiöiden toiminnallisiin haasteisiin.
Lisäksi geopoliittiset jännitteet ovat saaneet jotkin kansainväliset yritykset vähentämään tai lopettamaan osallistumistaan venäläisiin hankkeisiin, mikä vaikeuttaa entisestään alan näkymiä.
Yhdysvaltojen johtajuus Freeport-McMoRan, Newmont Corporation, Peabody Energy yhtiöiden hallitessa Yhdysvaltojen monipuolista mineraalipohjaa. Yhdysvallat on kuitenkin edelleen johtava arvokkaiden mineraalien, kuten molybdeenin ja harvinaisten maametallien toimittaja, jotka ovat välttämättömiä puolustus- ja teknologiateollisuudelle.
Yhdysvaltain hallitus on merkittävä hiilen, kuparin, kullan ja teollisuusmineraalien tuottaja , ja se keskittyy yhä enemmän turvaamaan kotimaiset mineraalien toimitusketjut, vähentämään riippuvuutta ulkomaisista lähteistä ja edistämään kestäviä kaivoskäytäntöjä.
https://miningdigital.com/top10/top-10-mining-countries
Ilmoita asiaton viesti
Vieläkö muuten Petsamon nikkelikaivos on toiminnassa? Isäni vissiin räjäytti sen v. 44.
Ilmoita asiaton viesti
Venäjänmielisellä kanavalla väitettiin, jotta Intia ylläpitää Nesteen jaloimpia perinteitä jalostamalla venäläistä öljyä, ja mymällä sitä mm. USA:lle. Mitähän jalosteita pitää ostaa Intiasta?
Venäläistä vodkaa (mm. Belugaa) myydään Saksassa koko ajan, sitä voi tilata Suomeenkin. Että se pakotteista.
Ilmoita asiaton viesti
Saa sitä Beluga vodkaa Tallinnastakin, usein olen ostanut ja hyvä vodka onkin.
Ilmoita asiaton viesti
Kiinalla on ollut liikkeenjohdon kieltä käyttäen visio, miten se ottaa hallintaansa maailman johtajan roolin. Sillä on ollut myös oikea strategia sen toteuttamiseen.
Vielä muutama vuosikymmen sitten ajateltiin, että se, jolla on öljy- ja kaasuvarat kontrollissa, voi hallita maailman taloutta ja johtajuutta. Kenraali Patton totesi 2. maailmansodan loppuvaiheessa, että mieheni voivat vaikka syödä vyönsä, mutta tankkini tarvitsevat bensiiniä (USA:n tankeissa oli bensamoottorit). Saksa meni lopulta polvilleen, kun sen tankeista loppui löpö. Kiinalla ei ole ollut edes energiaomavaraisuutta, joten sen maailmanjohtajan roolia ei ole pidetty realistisena.
Nyt USA ja monet muut ovat havahtuneet siihen tosiasiaan, että Kiina kontrolloi liian monella sektorilla, kuten blogisti kirjoitti. Ratkaisevaa on harvinaisten maametallien tuottaminen, joista koko muu maailma on tullut riippuvaiseksi lähinnä elektroniikkakomponenttien tuotannossa. USA havahtui siihen, että heidän hävittäjäylpeytensä on täysin riippuvainen kiinalaisista raaka-aineita ja komponenteista. USA ei pysty valmistamaan edes ammuksiaan omista raaka-aineista.
Vuonna 2018 USA:n armeija listasi 35 mineraalia, joissa se on riippuvainen kiinalaisesta tuotannosta ja vuonna 2020 tämä luku oli kasvanut 50 mineraaliin.
Ajatellen tätä tilannetta, niin Kiina on jo voittanut 3.maailmansodan, jos sellainen tulisi. Mutta ei Kiina tähtää mielestäni sotaan. Se etenee askel kerrallaan kuin EU liittovaltioksi ja ottaa Taiwanin, kun se hetki koittaa., kuten se otti Hongkongin.
Lännessä on liian monta poliitikkoa, jotka eivät ymmärrä, mitä tarkoittaa visio, mitä tarkoittaa strategia ja mitä tarkoittaa taktiikka. Heillä on käsitteet hukassa, kuin jääkiekkovalmentajalla, joka kertoo, että meidän strategia tässä pelissä on tällainen.
Ilmoita asiaton viesti
Kiinassa myös päätöksenteko on suoraviivaisempaa. Strategioiden ja visioiden toteuttamisen tielle ei tule esteitä.
Ilmoita asiaton viesti
Ja mikä olikaan Kososen motiivi kirjoittaa tällainen defaismia kylvävä tekele?
Pakotteet eivät ole pelkästään raaka-aineita koskeva kokonaisuus joten yliyleistäen pakotepolitiikkakaan ei ole kokonaisuudessaan epäonnistunut.
Pakotteet purevat. Se, että venäläiset joutuvat hankkimaan varaosia ja komponentteja harhautusketjun viinenneltä lenkiltä ja maksamaan moninkertaista hintaa, syö sotakassaa koko ajan. Lisäksi maksuliikenne takkuaa ja esim. Kiinan kanssa käymänsä kauppa on käytännössä vaihtokauppaa, missä kiinalaiset sanelevat hinnat.
Sitten on nämä henkilökohtaiset pakotteet jotka kohdentuvat Putinin hallinnon avainhenkilöihin. Erkki Tuomiojan toiminnasta huolimatta, myös EU:n pakotelistat ovat melko kattavat.
Venäjän pyrkimys rakentaa oma digitaalinen maksujärjestelmä ei ole ottanut tuulta kansainvälisesti. Venäjä on saanut turvautua käteiseen, kryptoihin tai kuten Intian öljynviennin tapauksessa, rupioihin.
Ilmoita asiaton viesti
BRICS, BRICS ja vielä kerran BRICS.
Herää Haverinen tai avaa ainakin silmäsi.
Ilmoita asiaton viesti
Hoh, hoh hoo! Ehkä jossain kaukana tulevaisuudessa voi brics toimia jotenkin, mutta nyt on näyttänyt siltä, ettei rajaton yhteistyö maiden välillä luonnistu, ts. venäjänapu. Kiina ja Intia kyllä ulosmittaavat kaiken hyödyn, mitä irti saavat Venäjän vaihtoehdottomasta tilanteesta.
Ilmoita asiaton viesti
Kreml etsii apua ”ystävällisistä” maista järjestelemään Venäjän kotimaan matkustajalentoliikenteen, koska maan lentoyhtiöiltä uhkaa loppua koneet. Venäjän liikenneministeriö neuvottelee liikenneministeri Roman Starovoitin mukaan Kazakstanin lentoyhtiöiden lentojen ulottamisesta Venäjälle.
Ennen hyökkäyssodan alkua Venäjän lentoyhtiöillä oli 850 konetta, mutta jo vuoden 2023 alkuun mennessä konelaivasto oli konsulttiyhtiö Oliver Wymanin mukaan kutistunut 736 koneeseen. Pakotteiden takia uusien koneiden ja koneiden varaosien vähyyden takia yhtiö ennustaa konelaivaston puolittuvan vuoden 2026 loppuun mennessä.
Kreml suunnitteli korvaavansa ulkomaiset koneet kotimaisilla käynnistäen kunnianhimoisen ilmailuteollisuuden kehitysohjelman. Sen piti saavuttaa neuvostoaikoihin verrattavissa oleva ennätystuotanto vain kahdessa vuodessa:
Taksit Venäjältä loppuivat jo pari vuotta sitten. 50 000 taksia on korvattu kiinalaisilla riisipusseilla. Venäjällä länsiautojen varkaudet ovat kymmenkertaistuneet sodan alkamisen jälkeen. Varaosiksi menevät kovaan hintaan.
Ilmoita asiaton viesti
Vaikka pakotteet eivät olisikaan täydellisiä niin niillä on totta kai merkitystä. Ei voi ajatella niin että jos niistä ei saada täysin vedenpitäviä, niin niitä ei kannata asettaa ollenkaan. Kyllähän Kosonenkin tämän ymmärtää, mutta kun agenda on mikä on. Ja Ollila peukuttaa …
Ilmoita asiaton viesti
Minä peukutin lähinnä tuota Kiinan osuutta. Ukraina on jo hävinnyt sodan. Kysymys on vain rauhanehdoista. Tämän olen kertonut omana näkemyksenäni vajaa vuosi sitten.
Niin, meinasi unohtua yhteinen uskontunnustus: Venäjä aloitti tappelun. Tämä on pelkkää kylmää asiantilan tarkastelua, eikä sitä kumpi ansaitsisi voittaa tai hävitä sodan ja millä keinoilla.
Ilmoita asiaton viesti