Pekka ja susi; kun propaganda menee liian paksuksi
Suomen lehdistö on näihin päiviin saakka julkaissut Ukrainan sotatiedotteet lähestulkoon sellaisinaan. Uutisten sekaan mahtui mm. tieto venäläissotilaiden tekemistä vauvojen raiskauksista. Tämä uutinen osoittautui sittemmin vähemmän todenperäiseksi ja yhden ukrainalaisen virkahenkilön sepittämäksi tarinaksi, jolla kuitenkin myytiin länsimaissa lehtiä. Siltä osin propaganda saavutti tavoitteensa.
Lähestulkoon jokainen varteenotettava suomalainen lehti julkaisi sotaan liittyviä tiedotteita Ukrainan ilmoituksina ja Venäjän tiedotteet vastavuoroisesti väittäminä.
Onko nyt saavutettu se rajapyykki, jossa edes Suomen lehdistö ei enää usko, kun Pekka huutaa suden tulevan.
Tänään Iltalehden artikkelissa Ukraina väittää Venäjän pudottaneen käärmesaarelle fosforipommeja.
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/4e163b5b-12d1-4f09-8abc-cfeaa5f99938
Oleellista on siis se, että uutisen totuusarvo jätetään nyt lukijan itsensä arvioitavaksi sen sijaan, että tapahtuma uutisoitaisiin absoluuttisena totuutena.
Sodassa totuus on aina ensimmäinen uhri.
Itselläni on kirjastossani joitain kirjaharvinaisuuksia, jotka valvontakomissio määräsi sodan jälkeen hävitettäviksi niiden sisältämän (valvontakomission mielestä) liiallisen propagandan vuoksi. Tähän joukkoon kuuluvat mm. Linnoksen Ilmojen miekka ja Hemdalin Tulenjohtaja.
Nämä pian satavuotiaat kirjat kuvaavat todellisia tapahtumia ja ovat painetut vuosina 1941 ja 42. Aikana, jolloin Suomessa vielä haaveiltiin Suur-Suomesta ja Suomen armeija oli voimiensa tunnossa. Teksti kirjoissa on kuitenkin sellaista, että on helppo ymmärtää, miksi venäläiset määräsivät kirjat roviolle.
Sodan aikana huonolaatuiselle paperille painetut kirjat eivät enää kestä runsasta pläräämistä.
Russofoobikolle kirjat ovat kuitenkin nautinto luettavaksi. Ne ovat sisällöllisesti samaa tasoa Armas.J. Pullan Ryhmy ja Romppais-tarinoiden kanssa. Niissähän venäläisiä pannaan halvalla, mutta huumorin kera.
Hemdal kuitenkin upseerina osaa tuoda samalla sodan realiteetit hyvin esille. Ruumiiden löyhkän miltei haistaa kirjaa lukiessa. Siis venäläisten sotilaiden ruumiiden. Suomalaiset kaatuneet sivuutetaan parilla sivulauseella. Linnos taas kuvaa tapahtumia toimittajan vapaudella.
Ukraina hallitsee propagandasotaa suvereenisti, mutta propagandassa on omat riskinsä juurikin Pekka ja susi ilmiön mahdollisuuden johdosta.
Yksi riskitekijä propagandan uskottavuudelle on näyttelijätaustaisen presidentti Zelesnyin esiintyminen. Hän on jokaisessa lähetyksessä pukeutuneena puhtaaseen armeijan t-paitaan ja hänellä on tarkkaan stailattu sotaparta. Mutta tarkkasilmäiset huomaavat, että Zelesnyi ei ole juurikaan nähnyt nälkää eikä vaikuta vähääkään riutuneelta tai väsyneeltä. Tämänkaltainen esiintyminen voi vaikuttaa sekin negatiivisesti.
Kuinka uskottava loppujen lopuksi on sellainen valtiopäämies, joka nukkuu yönsä hyvin ja levollisesti samaan aikaan, kun omia sotilaita kaatuu rintamilla satojen taistelijoiden päivävauhdilla.
Odotin, että joko Kosonen tai Mittler kirjoittaa tänne ukrainalaisen ”tiedottajan” valheesta liittyen väitettyihin vauvojen raiskauksiin. Kosonen ehti ensin.
Ukraina erotti välittömästi tuon valehtelijan. Venäjä ei ole vielä erottanut Lavrovia ja sitä tiedottajamuijaa, jonka nimeä en nyt muista. Kertoo siitä, että Ukrainan propagandassa suoranainen valehtelu on kuitenkin epätoivottavaa, Venäjän propagandaan se kuuluu olennaisena osana.
Kosonen moittii Zeleskyitä liian hyvinvoivan näköiseksi. Onneksi riutuneen näköinen Putin ottaa olemuksellaan osaa Venäjän armeijan kärsimyksiin Ukrainassa😁
Ilmoita asiaton viesti
Mukavaa, että jaksat lukea kirjoituksiani 🙂
Pysyvät tilastot kunnossa ilman propagandaa.
Ilmoita asiaton viesti
Luen samasta syystä kuin Hämäläisenkin. Päivän adrenaliiniannos on saatava.
Ilmoita asiaton viesti
Eli kirjoitukseni tekevät sinulle hyvää 😉
Ilmoita asiaton viesti
Ilman muuta. Sinun ja Hämäläisen höperöinnit antavat aina (vahingon)ilon aihetta. Jatka samaan malliin.
Ilmoita asiaton viesti
Mikähän lienee tuo ”Pekka ja susi ilmiö”? Tuossa Prokofjevin musiikin tunnetuksi tekemässä sadussahan isoisä varoittaa Pekkaa sudesta, mutta Pekkapa ei pelkää sutta vaan pyydystää sen. En aivan ymmärrä, miten tämä liittyisi blogiin.
Juoniselostetta löytyy englanniksi esim. tästä:
https://en.wikipedia.org/wiki/Peter_and_the_Wolf
Ilmoita asiaton viesti
Kun törmää yksinkertaisuuteen, siitä selviää vain sivistämällä tietämätöntä.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Poika_ja_susi
Ilmoita asiaton viesti
Kososen sivistymättömyyttä kuvaa se, että ei ole osannut tehdä eroa Aisopoksen sadun Poika ja susi sekä Prokofjevin teoksen Pekka ja susi teemojen välillä. Muiden täytyy sivistää tietämätöntä.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, ja se, että ei edes korjattuna tajua virhettään, osoittaa jo sellaista typeryyttä, jota ainakin minun on vaikea käsittää.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmankos minustakin tuo Kososen Pekka ja susi tarina kuulosti oudolta.
Ilmoita asiaton viesti
Sotapropagandasta ei eroon pääse, koska propagandalla muovataan mielipiteitä, haetaan tukea ja luodaan kotijoukoille uskoa. Propaganda on olennainen osa sodankäyntiä. Sotauutisten puolueettomuuteen on myös siksi vaikea uskoa, koska lukijallakin on se oma näkökulma aiheeseen.
Suomessakin PV loi viestintään jo 1937 propagandaliiton, jonka jäsenissä oli mm ssa kirjailijat Armas J. Pulla, Olavi Paavolainen ja Mika Waltari.
Ilmoita asiaton viesti
Jep. Minulla on kirja, jossa kerrotaan tästä propaganda-yksikön toiminnasta. Harva muuten tietää Mika Waltarin ansioista venäläisten vakoilun torjuntatyössä.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen mediahan on itse jo aloittanut sotapropagandan levityksen. Tämähän osin johtuu NATO-muilutuksesta. PV on myöhässä.
Ilmoita asiaton viesti
Olihan Suomessakin Mannerheim joka nautti piripintaisia snapseja päämajassa miesten kärsiessä ravinnon puutteesta rintamalla.
Ilmoita asiaton viesti
Miten Mannerheimin snapsit liittyvät rintamamiesten ravinnonsaantiin? Olisiko näillekin pitänyt antaa päivittäisiä viina-annoksia kuten puna-armeijassa tehtiin? No Mannerheimin syntymäpäivänä jaettiin ”leikattua konjakkia”.
Ilmoita asiaton viesti
Mannerheim ei ollut päivittäin, viikoittain eikä edes kuukausittain radiossa vinkumassa apua, jota ei edes olisi mistään saatu Saksaa lukuun ottamatta.
Monissa elämänkerroissa viitataan siihen, että touhu päämajassa ei olisi aika ajoin kestänyt median vierailuja ensinkään, koska herrat saattoivat olla niin ”tolkuttomassa” kunnossa, että siitä olisi ollut edustuskelpoisuus kaukana.
Ilmoita asiaton viesti
Se on ihmeellistä, että Mannerheim nautti snapseja vielä jatkosodan aikana, koska Sosiaalidemokraatti uutisoi jo 5.helmikuuta 1918 kenraali Mannerheimin tehneen itsemurhan ampumalla kuulan kalloonsa.
Ilmoita asiaton viesti
Tottahan ne kartat elävät. Sitä mukaa kun kansalliskapitalistisen Venäjän hyökkäysjoukot joutuvat vetäytymään. Ensin kaikkialta pohjoisesta, Kiovan suunnalta, ja sittemmin myös niin Harkovan kuin Hersoninkin alueilla. Venäjän jo kaksi kuukautta kestäneen mahtavan Donbassin suunnan ”suurhyökkäyksen” aluevoitot taas ovat olleet niin mikroskooppisen pieniä, että niitä on kovin vaikea mitenkään massiivisesti millään kartoilla esittää.
Syyrian arvoisa massamurhaajapresidentti taas saa minun puolestani tunnustaa huomenna vaikka Pihtiputaan itsenäisyyden. Kiinnostaa erittäin vähäisessä määrin.
Ilmoita asiaton viesti
Suosittelen Veijoa katsomaan karttoja tarkemmin eikä kirjoittaa sodan alun tilanteesta. Venäjä etenee, vaikka hitaasti. Hersonin alue on ollut venäläisten hallinnassa jo pitkään, eikä siellä ole tapahtunut karttojen perusteella mitään enää pitkään aikaan. Lysychansk on viimeisin alue, jossa venäläiset ovat selvästi edenneet ja saaneet alueen hallintaansa.
On jo pitkään ollut tiedossa, että tuo sota tulee kestämään pitkään ja etenemiset tapahtuvat hitaasti. Olisi toivottavaa, että pidättäydytään faktoissa eikä omissa mielikuvissa.
Ilmoita asiaton viesti
Minä pitäydyn aina faktoissa. Suosittelen että tarkastelet itse karttoja tarkemmin. (Lysychanskaan ei ole mikään ”alue” vaan vain yksi ainoa, ukrainalaisittain pienehkö kaupunki.) Ymmärrärrän kyllä toisaalta aivan hyvin myös tällaiset venäläis-imperialistiset mielikuvat. Niitäkin on yhä vain liikkeellä.
Ilmoita asiaton viesti
Katso karttaa ja kerro sitten faktoja. https://www.scribblemaps.com/maps/view/The-War-in-Ukraine/091194 Miksi tuota aluetta sitten pitäisi kutsua? Oblast on liian laaja. Suomen kielessä on normaalia puhua alueesta joka identifioidaan alueen suurimman kaupungin mukaan. Näin kirjoitit myös itse ” Ensin kaikkialta pohjoisesta, Kiovan suunnalta, ja sittemmin myös niin Harkovan kuin Hersoninkin alueilla.” Jälkimmäisen viestisi mukaan kirjoitit siis tuossa aikaisemmin puuta heinää. Lisäksi Herson on ollut pitkään venäläisten hallussa (viikkoja). Joten et todellakaan pitäydy faktoissa.
”Ymmärrärrän kyllä toisaalta aivan hyvin myös tällaiset venäläis-imperialistiset mielikuvat.” Kun joku todistaa sinun olevan väärässä, niin aloitat lapsellisen herjaamisen. Kirjoittamani perustuu oikeisiin faktoihin, ei kuvitelmiin kuten sinulla. Jos faktoihin pohjautuva kirjoitus on venäjämielistä, niin aika heikolla tasolla on argumentaatiosi.
Ilmoita asiaton viesti
Lysytchansk on kaupunki omien kaupunginrajojensa sisällä. Herson on ollut venäläisjoukkojen miehittämänä ei suinkaan ”viikkoja” vaan heti sodan alusta lähtien. Ja Kiovan suurvetäytymisten jälkeen venäläiset ovat joutuneet ensin Harkovan ja myöhemmin Hersoninkin suunnalla vetäytymään yhteensä huomattavasti laajemmilta alueilta kuin mitä venäläiset ovat nyt kahden kuukauden junnaavan ”suurhyökkäyksensä” aikana onnistuneet valloittamaan lisää Ukrainan aluetta Donbasin suunnalla.
Mutta. Turhahan minun on mitään puhua. Sinulla on omat faktasi, ja viimeinen asia, mihin aion tuhlata aikaani, on ryhtyä vänkäämään kanssasi. (Ei hyödytä sinuakaan, koka olen sinulle pelkkä lapsellinen herjaaja.) Valitse vain (taas) joku toinen kohde ja käy kimppuun. Toivotan iloa ja vänkäämisonnea.
Ilmoita asiaton viesti
Lysychanskin alue ja Hersonin alue ovat minulle ok. Molemmissa alue on ymmärrettävä. Itse asiassa käytän niistä molemmista alue-termiä itse, koska se kuvaa hyvin. Miksi tuota Lysychanskin kaupungin ulkopuolella olevaa aluetta pitäisi kutsua? Joko molemmissa hyväksyt, että alue on ok, tai sitten molemmista puhut vain kaupunkeina. Ei muuten ole mikään mikroskooppisen pieni muutos kartassa vaan puhutaan muutaman kymmenen kilometrin etenemisenä niin länteen kuin siihen liitännäisenä pohjois-etelä suunnassa.
Hersonin osalta olet oikeassa. Venäjä valtasi alueen jo kauan sitten. Kirjoitin: ”Hersonin alue on ollut venäläisten hallinnassa jo pitkään, eikä siellä ole tapahtunut karttojen perusteella mitään enää pitkään aikaan.” Vastasin tekstiisi: ”myöhemmin Hersoninkin suunnalla vetäytymään” Kirjoitin ”viikkoja” Se oli epätarkka terminä, mutta jos haluaa asian ymmärtää mitä tarkoitetaan, niin varmasti sen ymmärsit eli alue on ollut viikkoja varsin staattinen. Taidetaan olla aika samaa mieltä tuon alueen tapahtumista ja tilanteesta.
Kirjoitit: ”Tottahan ne kartat elävät. Sitä mukaa kun kansalliskapitalistisen Venäjän hyökkäysjoukot joutuvat vetäytymään.” Viimeisen kuukauden aikana kartta on elänyt, koska Venäjä on onnistunut hieman etenemään. Eli tuossakin olit väärässä.
”Ymmärrän kyllä toisaalta aivan hyvin myös tällaiset venäläis-imperialistiset mielikuvat.” Tuo oli suoraan minuun kohdistettu, joten mitä muuta se on kuin herjaamista?
Missä olen haastanut riitaa? Olen vain todennut havaitsemiani faktoja ja olet niistä vetänyt johtopäätöksen, että olen venäläis-imperialistinen. Tuo tulkinta näkyy läpi seuraavissa minuun kohdistuvissa kirjoituksissa. Kanssasi ei taida saada olla eri mieltä.
Ei, en ole kummankaan puolella sodassa, koska haluan sen loppuvan mahdollisimman nopeasti ja se ei toteudu sotimalla. Siihen tarvitaan diplomatiaa. Ehkä toivon liikaa.
Ilmoita asiaton viesti
Todennäköisesti toivot liikaa. Valitettavasti.
Ilmoita asiaton viesti
Minä luulin, että puhutaan siitä Pekasta, joka Turkin susia kesytteli, mutta kyllä alunperin se oli neuvostopioneeripoika Petja, tai Petya tai kuinka se nyt halutaankin kirjoittaa. Neuvostolainen lastenteatteri tilasi teoksen säveltäjä Prokofjevilta. Libretto kertoi urheasta ja oikeamielisestä pioneerista, joka vaikutti parantavasti aikuisten käyttäytymiseen ja mielipiteisiin. Säveltäjän mielestä tämä saattoi olla liian paksua propagandaa, ja hän muutti teoksen suden eliminoinniksi. Vanhassa suomalaisessa versiossa, levyllä Eino Hyyrysen selostamana, susi viedään lopuksi Korkeasaareen. Suden elävältä nielaisema ankka vinkuu sen mahassa. Ketään ei siis tapeta, vaikka pyssyillä ammuskellaankin.
Ilmoita asiaton viesti
Sodan aikana Neuvostoliittokin tuotti propagandaa. Huttu oli niin paksua ettei se oikein toiminut. Valkosuomalaisista ja saksalaisista jotka rintaman takana raiskaavat morsiamia.
Suomalaiset ovat aina panostaneet uskottavuuteen, mikä on hyvä asenne.
Mitä tulee Ukrainan tiedotukseen, niin lukijat kyllä ymmärtävät ja hyväksyvät sen vinouden. Kuinka ollakaan, yleisölle ei tuottanut vaikeuksia uskoa mitä tahansa venäläisistä sotajoukoista.
Ei ollut kyllä oikein hyvä idea tehdä liioiteltuja väitteitä. Suomalainen rauhallinen propaganda on kenties tehokkainta ja silloin ei jäädä kiinni vääristä väitteistä.
Jos väitteet nyt niin vääriä ovat olleetkaan. ”Ei ole todisteita” on hiukan eri asia kuin ”ei ole tapahtunut”.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmeisesti Ukrainan propaganda on tehonnut vain Yhdysvaltain liittolaisissa. Siis ”Lännessä”.
Virheellinen päätelmä Ukrainan propagandavoimasta kuvannee sisäisen propagandandamme tehokkuutta.
**** ****
Vai on Ukraina rehellinen kun erotti valehdelleen virkamiehen. Vai tapahtuiko ilmiö ”varas huutaa että ottakaa varas kiinni”!
Ehkä Ukrainan propagandassa tapahtui sama laadullinen muutos kuin Suomella jatkosodassa.
– tammikuussa 1943 venäläisiä ei enää kuvattu alhaisina ali-ihmisinä. Stalingrad pelästytti. Ja armeijan propaganda-osasto rupesi valmistamaan tilaa Suomen(kin) tappiolle.
– Ali-ihmisen kanssa on paha tehdä rauhaa.
Ilmoita asiaton viesti
Avauksessa on ongelmansa: otsikko viittaa väärään tarinaan, eikä kirjoittaja tiedä Ukrainan presidentin nimeä.
Yllätyin kuitenkin itsekin jo silloin, kun vauvanraiskaussoopa meni niin helposti läpi. Kyseessä on niin ilmeinen versio vuosisataisesta iivanajulmapropagandasta. Hyvä, että on skarpattu.
Ilmoita asiaton viesti