Pekka Toverin hämmentävät kommentit

Pekka Toverin lausuntoautomaatista tulee toinen toistaan hämmästyttävämpiä lausuntoja.

Toverin mukaan lähestulkoon jokainen asejärjestelmä, jonka länsi on armeliaisuudessaan toimittanut Ukrainaan, mullistaa sodankäynnin siellä. Eipä ole mullistanut. Niin ei tule tekemään myöskään USA:n toimittama HIMARS-raketinheitinsysteemi.

Raketinheittimet eivät ole varsinaisia tarkkuusaseita, vaan niillä pyritään alueelliseen vaikuttamiseen, eli yhdellä iskulla saadaan peitettyä /tuhottua jopa satojen hehtaarien pinta-ala. Tähän perustuvat ns. Stalinin urut, joissa auton laveteilla liikkuvilla heittimillä ammutaan jopa 30 rakettia minuutissa maalialueelle per lavetti. Kun näitä lavetteja on kymmeniä, iskulla alkaa olla jo voimaa, mutta siltikin vain paikallisesti.

Väitän, ettei HIMARS tule olemaan aseena sateentekijä tässä kriisissä. Se on vain yksi asejärjestelmä muiden joukossa ja venäläiset saavat arvokasta oppia sen toiminnasta ja vastakeinoista. Lisäksi on huomioitava, ettei USA toimita Ukrainan HIMARS-järjestelmään pitkän matkan ohjuksia.

Asetelmia muuttavana voimana olisi ainoastaan strateginen ydinlataus tai NATO:n suorittamat massiiviset pommitukset, jollaisilla Irakin armeija lamaannutettiin.

Ukrainalla ei ole sellaiseen kalustoa eikä kykyä, eikä NATO:lla tahtoa aloittaa kolmas maailmasota.

Lainaan komentaja Kari Aapron kirjoitusta ilmatorjunta 4/2018 lehdestä.

”Ensimmäisestä Persianlahden sodasta saadut kokemukset valoivat länsimaihin uskoa siitä, että teknisesti kehittyneempi ja paremmat taloudelliset resurssit omaava vastustaja saattaisi kyetä tulevaisuudessa voittamaan sotaoperaatioita kaukovaikutteisilla asejärjestelmillä
kirurgisen tarkasti ja taloudellisesti. Vuosien 1990 – 1991 välillä toteutetussa Desert Storm-operaatiossa saavutettu menestys korosti sotateknologian saavutuksia ja toi uskoa tulevaisuudesta jossa sotia voitaisiin käydä teknologiseen ylivoimaan perustuen lähes riskittä ja
ilman omia tappioita. Hyvin pian käsitykset tulevaisuuden sotatoimien riskittömyydestä kuitenkin romuttuivat, sillä vuonna 2003 alkanut Persianlahden toinen sota osoitti sen, että sotaa ei ehkä sittenkään kyettäisi voittamaan pelkästään kaukovaikuttamiseen perustuvilla täsmäiskuilla, vaan vastustajan lyömiseen ja alueiden haltuunottoon sekä pitämiseen tarvittaisiin edelleen myös konventionaalisia maajoukkoja.”  ”Hybridisodankäyntiin liittyvissä tilanteissa taistelut eivät todennäköisesti ole pitkäkestoisia, vaan nopeasti kehittyviä terrori-iskun kaltaisia tilanteita joissa hyökkääjä pyrkii lamauttamaan valitun kohteen mahdollisimman nopeasti ja irtautumaan sen jälkeen tilanteesta valmistelemaan uutta iskua. Puolustajan joukkojen käytön kannalta tällaisiin tilanteisiin reagointi edellyttää hyvää tilannekuvaa, johtamiskykyä ja lähes viiveetöntä kykyä vaikuttaa valittuun kohteeseen.”

Jotta HIMARS raketeista tai jenkkien haupitseista olisi jotain hyötyä, niin Ukrainan armeijalla pitäisi olla nämä seikat kunnossa: hyvä tilannekuva, johtamiskyky ja lähes viiveetön kyky vaikuttaa valittuun kohteeseen.

Tilannekuvan he saavat pienellä viipeellä USA:n armeijalta, sen sijaan johtamiskyky ja viiveetön kyky iskeä vastustajaa ovatkin jo suuria kysymysmerkkejä.

Venäläiset lienevät jo kantapään kautta oppineet se, ettei tankkien, lavettitykkien tai telatykkien kannata olla vieri vieressä, tai koko komppanian samassa maakuopassa, vaikka se logistiikkaa helpottaakin. Varsinkin telatykkien tuhoaminen raketein tai ohjuksin on erittäin vaikeaa, sillä ne ehtivät siirtyä helposti oman toiminnan jälkeen uuteen tuliasemaan ennen vastatoimia.  Jos tykistöpatteri hajasijoitetaan, kuten strategisesti oikein toimien kuuluisi tehdä, ei siitä saada tuhottua kuin korkeintaan yksi tykki. Muut tykit ovat jopa kilometrin parin etäisyydellä toisistaan. Tykkien keskinäisellä etäisyydellä ei ole merkitystä tulitoiminnan kannalta. Nenosen opit tunnetaan myös Venäjällä. Ongelman muodostaa lähinnä tykkien paljous, Niitä on vaikeaa hajasijoittaa määränsä johdosta.

Patterit voivat myös olla keskellä asutusalueita, jolloin ukrainalaiset pakotetaan tuhoamaan itse omaa infrastruktuuriaan ja tällöinkin riskinä on, että roimitaan alueita, joissa oli tiedustelun mukaan tykki, mutta ei ole enää.

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008857976.html?utm_medium=promobox&utm_campaign=is_tf&utm_source=hs.fi&utm_content=promobox

 

+3
kosonenjuhapekka
Sitoutumaton Helsinki

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu