Pelote, mutta pelottaako se oikeasti ketään
”F-35-hävittäjien toimintakuntoa ja suomalaisiin olosuhteisiin soveltuvuutta on testattu Yhdysvaltain Alaskassa.”
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/eb1071ea-c3fd-4868-9719-70e435fc1597
On se mahdottoman hyvä, että testataan nyt, kun kaupat on jo solmittu.
Koneella voi kuulemma testien mukaan lentää pimeässä, se on hyvä se.
Sillä voi koelentäjän mukaan laskeutua kiitoradalle, joka on 2.5km pitkä. On se mahdottoman hyvä ja ainutlaatuinen kone. Spoilereissa on ainakin säästetty.
Vaan mikä on se pelote, johon Suomessa v. 2025 palvelukseen astuvien ensimmäisten koneiden pitäisi kyetä? Maailma voi olla kolmen vuoden päästä hyvin erilainen, kuin mitä se on tällä hetkellä. Myös muilla saattaa olla ”pelotteita.” Kiinalla pelote lienee jo pisimmällä, eli heillä on J-20 hävittäjä, joka ”pelottaa” USA:n ilmavoimia. Venäläisetkin kyhäävät jotain vastaavaa, jos vain saavat jostain prosessoreita. Eiköhän Venäjältä sen verran jääkaappeja löydy, että pari konetta saadaan lentoon.
Eniten taitaa pelottaa kuitenkin Lockheed Martinia lähitulevaisuus, koska F-35:n ainoa todellinen myyntivaltti on sen väitetty häiveominaisuus. Muuten se on lentoteknisesti muita nykykoneita heikompi tai korkeintaan samantasoinen ja sensoreita voi lisätä mihin koneeseen tahansa.
Jos F-35:a riivaavia teknisiä ongelmia ja lastentauteja ei saada poistettua kokonaisuudessaan, saattaa lentäjiäkin pelottaa, että pääseekö koneella edes starttaamaan.
RAF:n kokemukset F-35 hävittäjistä eivät ole yksinomaan mairittelevia.
Konettahan on lennettävä ns. kusi sukassa. Yksikin naarmu maalipinnassa tarkoittaa koneen lähettämistä tehtaalle huoltoon, koska pahimmillaan maalivika saattaa pudottaa koko koneen, jos maalia eksyy väärään paikkaan. Pintahan ei ole varsinaisesti edes maalia, vaan kyse on enemmänkin erinomaisen kalliista pinnoitteesta, jonka pitäisi absorboida tutkasäteitä.
Vielä suuremmat riskit ovat tietoteknisiä. Koneen järjestelmissä on entistä enemmän ohjelmakoodia, jonka avulla eri sensorien tuottama informaatio pyritään esittämään lentäjälle mahdollisimman helposti omaksuttavassa muodossa. F-35:ssä on 8,6 miljoonaa koodiriviä. Kuvaavaa onkin, että F-35:n kehitysongelmat ovatkin olleet hyvin pitkälti ohjelmistoperäisiä. Taistelukoneessa ei ns. blue screen ole toivottavaa.
Tekniset innovaatiot saattavat syödä ja erittäin todennäköisesti syövätkin markkinoidun häiveominaisuuden, jolloin koneelle ei jää mitään lisäarvoa sen uutuuden lisäksi. Sotatekninen kilpajuoksu on armotonta ja siinä häviäville jää käteen vain musta pekka.
Konehan ei ole a) näkymätön eikä b) edes tutkassa täysin näkymätön ja viiden-kymmenen vuoden aikajänteellä kaikilla varteenotettavilla ilmailumailla on häivekoneita. Toivottavasti eivät törmäile ilmassa, kun eivät ”näe” toisiaan.
Mutta pulinat pois, ostettu mikä ostettu ja sillä mennään.
Tuli muuten mieleen sellainen seikka, ettei mikään ns. ”häivekone” ole immuuni visuaaliselle havainnoinnille eivätkä ne ole äänettömiä. Tarkkasilmäiset ilmavalvontalotat ovat siis edelleenkin arvossa arvaamattomassa myös tulevissa kriiseissä.
PS. F-35 on nähtävillä maanäyttelyssä Porissa.
https://www.satakunnankansa.fi/satakunta/art-2000008890369.html
Koneita säästellään, koska ne toki lennettiin paikalle, mutta paikalla ei juurikaan lennellä.
Sanatonta viestintää sekin.
Minulla on jonkinlainen muistikuva siitä, että koneen ”huoltoväli” on huomattavasti lyhyempi kuin esim. Hornet-hävittäjillä + että sitä on lennettävä ns. kusi sukassa.
F-35 leijat ja kinuskien vastaus
Mikäli tsekkaatte linkin takaa löytyvät videolinkit niin tarkkailkaapas sen jenkkikentsun ruumiinkieltä ja huomioikaa mistä leijasta puhumisen yhteydessä äijä alitajuisesti nyökkää ja minkä yhteydessä pudistaa päätään
Ilmoita asiaton viesti
Rauhoitu nyt hyvä mies. Kuten tunnettua, on kinuskeilla tietenkin täysin vapaa pääsy jenkkien visusti varjelemaan militääriteknologiaan, jotta he voisivat tarpeen vaatiessa parannella ja hienosäätää jenkkien viritelmiä. Vai olisivatko kenties kanukit menneet myymään/laulamaan kinuskeille knowhown erottuaan F-35 kehitysohjelmasta?
Anyway, se jenkkikentsu epäili että kinuskien leija olisi ennemminkin kopioitu F-22 Raptorista jota jenkit evät ole kuitenkaan ikinä myyneet ulkomaille.
Ilmoita asiaton viesti
”Tästä on helppo vetää johtopäätös, että Suomen konehankinta oli täysi fiasko.”
Ei tehdä johtopäätöksiä ennen kuin on niiden aika, mutta se, että hankinta olisi fiasko, ei ole täysin poissuljettavissa oleva vaihtoehto. Dokumentti RAF-pilottien kouluttautumisesta F-35 hävittäjälentäjiksi oli yllättävän avoin ja siinä tuotiin esille monia konetyypin ongelmia. Toivotaan, että ne kaikki on korjattu v. 2025 mennessä.
Ilmoita asiaton viesti
F-35 on tehokkaimmillaan parvessa samanlaisten koneiden kanssa jolloin ne voivat vaihtaa tilannekuvaa keskenään ja mahdollistaa kaukaa horisontin takaa tehdyt hyökkäykset viholliskoneita vastaan – tämä ei tiedä milloin ja mistä ohjus iskee kun se jo putoaa tulipalllona alas. Häive ominaisuudesta en osaa sanoa mitään – näin maalaisjärjellä ajatellen kaikki se joka hankaloittaa ohjusten hakeutumista maaleihin on plussaa, ei se ole helppoa osua tavallisiinkaan koneisiin ohjuksella.
Ilmoita asiaton viesti
Tältä videolta näkyy paremmin sen jenkkikentsun ruumiinkieli ja tekstityksestä on luettavissa mm. Pentagonin johtopäätös ko. leijasta ja myös myöhempi reagointi.
Ilmoita asiaton viesti
Critical system updates while on action just like on Windows 🥴
Ilmoita asiaton viesti
Especially when talking about Airbus planes I would watch National Geographic’s Air Crash Investigation TV-shows and draw some conclusions 😉
Ilmoita asiaton viesti
Neuvostoliitossa venäläisvalmisteiset matkustajakoneet putosivat ihan alvariinsa. Sittemmin Aeroflot siirtyikin länsimaisiin koneisiin. Nyt kun venäläiset varastivat vuokrakoneet eivätkä saa enää varaosia ja päivityksiä näihin, niin puolen vuoden päästä noita alkaa tippumaan oikein urakalla. Onneksi eivät tipu meidän päällemme, kun eivät saa sivistysmaiden ilmatilassa lentää.
Ilmoita asiaton viesti
Niitä 80- ja 90-luvun onnettomuuksista kertovia Air Crash Investigation ohjelmia katsomalla saa paljon tietoa nykyaikaisista sovelluksista.
Ilmoita asiaton viesti
Siis norjalaiset, vai norjalaiset kenraalit?
Eihän F-35 koneen suorituskyky valtavasti häviä entiseen F-16 hävittäjään verrattuna, joten siltä osin lienee syytä ollakin tyytyväisiä.
Keskiverto norjalainen tietää F-35 koneista ja niiden toiminnasta tai toimintakyvystä yhtä paljon kuin keskiverto suomalainen Hornetin toiminnasta ja sen operatiivisesta käytöstä.
Ilmoita asiaton viesti
Itse asiassa häivehävittäjiä pelottavampaa on se, että sotateollisuuden propellipäät kehittelevät erilaisia häive- ja näkymättömyysviittoja ympäri maailman ja suurilla budjeteilla.
Harry Potter teknologia on lähempänä kuin uskommekaan.
Ilmoita asiaton viesti
Koko kaupungin Vinski veti (nenään?) aikoinaan näkymättömyyspulveria ja paineli se jälkeen aivan surutta päin seiniä.
Ilmoita asiaton viesti
Itseään jonain asiantuntijana pitävälle Kososelle on tullut suoranainen mania kirjoitella kerran viikossa tänne Puheenvuoroon venäläistä aseteknologiaa ylistäviä ja länsimaista, erityisesti amerikkalaista, mollaavia blogikirjoituksia. Venäjämieliset peukuttavat, muut nauravat.
Ilmoita asiaton viesti
Kypäräpää on ihan ryssätrolli. Ei tästä muuhun päätelmään pääse vaikka kuinka käyttäisi älyllistä akrobatiaa.
Ilmoita asiaton viesti
Saa varmaan kiitoksena Pietarista paketteja, jotka sisältävät erinomaisia venäläisiä polkupyöränrattaita😂
Ilmoita asiaton viesti
Jep, kuulemma on todella laadukkaita. 😀 Itsellä kyllä Jenkki (Wolf-Tooth) – Japani (Shimano) – Espanja (Rotor) – UK (Halo) osat omassa fillarissa. Russian Big Muff on kyl kova Fuzz pedaali kitara ja basso hommiin, sekä AMT pedaalipuljun setit kuten B-drive, jotka jo siirsi tuotannon ja päämajansa Siperiasta Kazukkeihin ja haistatti vitut Putlerille. Fillarista kuva. https://imgur.com/a/jSCLlGr
Ilmoita asiaton viesti
Sleepy Vladimirilla on Suomessa faneja. Kosonen, Väyrynen ja Lintunen terävimmässä kärjessä.
Ilmoita asiaton viesti
Unohtamatta Mittleriä.
Ilmoita asiaton viesti
Aivan!
Ilmoita asiaton viesti
Toiston poisto
Ilmoita asiaton viesti
Aika pitkälle päästiin ilman Näräsen henkilöön käypää kommenttia.
Ilmoita asiaton viesti
Joo, kun en koko ajan seuraa Puheenvuoroa, niin joskus saattaa mennä tuntejakin ennen kuin huomaan blogikirjoituksesi 😀 . Kaikkiin niihin, joissa ylistät Venäjää ja venäläistä teknologiaa ja mollaat länsimaita ja länsimaista teknologiaa, pidän velvollisuutenani vastata.
Ilmoita asiaton viesti
Katselen usein National Geographyn sarjaa Lentoturmatutkinta ja siitä on hyvin käynyt selville kuinka herkkiä nykyiset Fly by Wire ohjaukset ovat anturivirheille. Erityisesti kiinnitti huomiota amerikkalaisen häivepommittajan B-2 maahansyöksy heti nousussa, joka johtui juuri vain anturien kastumisesta. Koneen tietokoneohjaus perustuu suureen joukkoon ilmanpaineantureita, joiden antamasta informaatiosta lasketaan vain muutaman ohjauspinnan ohjaukset. Näistä vain muutama oli kastunut koneen jouduttua seisomaan jonkin aikaa sateessa ja näyttivät tämän takia virheellistä lukemaa. Koneen ohjausjärjestelmä ei ollut riittävän älykäs pystyäkseen havaitsemaan tämän ja tehdäkseen korjaustoimenpiteitä tai edes hälyttämään vaarasta. Toivottavasti jenkit ovat pystyneet kehittämään uusia, parempia algoritmeja!
Ilmoita asiaton viesti
Tilastollisen keskimääräisyyden alitus lohduttaa aina, varsinkin kun rysähtää 😉
Ilmoita asiaton viesti
Mitähän jos välillä niistäisit ne nenään kertyneet herneet niin mahtuu sitten taas uusia
Ilmoita asiaton viesti
Mikko, olisihan se paljon mielenkiintoisempaa, jos lentokoneiden virhemahdollisuus kasvaisi. Silloin Lentoturmatutkintaohjelmaan saataisiin uusia jaksoja viikoittain. Nykyisin joudutaan samasta onnettomuudesta tekemään useita jaksoja.
Toisaalta: nythän on mahdollisuus, kun venäläiset lentoyhtiöt varastivat lentokoneet, joilla ei kohta voi lentää turvallisesti missään. Enää edes koneet vuokranneet yhtiöt eivät niitä voisi ottaa takaisin, vaikka yrittäisivät palauttaa.
Ilmoita asiaton viesti
Mistä tiedät, että nykyinen, tilastollisesti parempi turvallisuus, johtuu ohjausjärjestelmistä? Luultavasti moni muukin teknologia on parantunut, samoin aika monen onnettomuuden syynä ollut lentäjien puutteellinen suorituskyky.
Ilmoita asiaton viesti