Perheen sisäinen väkivalta ja sen taloudelliset seuraamukset koko perheelle.

Kovin yleinen käräjäoikeustapaus on sellainen, jossa isä tai äiti tuomitaan lastensa lievästä pahoinpitelemisestä. Koska normaalissa tapauksessa kyse ei ole systemaattisesta pahoinpitelemisestä, vaan lähinnä lapsen vääränlaisesta kurittamisesta, on tuomiona yleensä sakkoa ja korvauksia kurituksen kohteeksi joutuneelle.

https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/138f136b-6179-485d-9d02-3de510d02d46

Pohdintaa herättää se, miten sakkotuomio ja perheen sisäiset korvaukset vaikuttavat perheen taloudelliseen tilanteeseen ja jaksamiseen?

Iltalehden kertomassa tapauksessa sakko oli 500 euroa, joka rahamääräisesti on vielä suhteellisen pieni johtuen pienistä ansioista. Suurituloiselle 50 päiväsakkoa tarkoittaisi jo huomattavasti suurempaa rahasummaa. Päiväsakkohan mitoitetaan maksukyvyn mukaan. Siinä ei huomioida esim. sakon saajan velkoja lainkaan, vain laskennallinen nettoansio. Rangaistus on suhteessa sitä kovempi, mitä vähemmän sakon saajan tilille jää kaikkien pakollisten maksujen jälkeen.

Mutta se ongelma.

Sakkorahat ovat esimerkin kaltaisessa tilanteessa koko perheen tuloista pois.

Iltalehden uutisoimassa tilanteessa koko perhe kärsii taloudellisesti isän tai äidin hetkellisenkin väkivallan seurauksista. Korostan, että nyt en pohdi henkisiä kärsimyksiä. Jonne ja Kille-Kalle eivät tienaa itse elantoaan eikä lapsilisän tarkoitus ole päätyä sakkorahoiksi.

Entäpä tuomittavat vahingonkorvaukset. Mitä se palvelee, että isä tai äiti siirtää tililtään lapsen tilille a summan rahaa? Sekin on pois perheeltä, poissa isältä tai äidiltä, joka joutuu tekemään pitkää päivää ansaitakseen ylipäätään rahaa lastensa elättämiseen. Pelkästään sakkojen takia Jonnelta tai Kille-Kallelta saattavat jäädä harrastukset harrastamatta, kun ne rahat menivät sakkoihin tai sitten lasten saamat korvaukset käytetään joka tapauksessa holhoajien menoihin, koska vaihtoehtojakaan ei ole.

Meneväthän ne rahat sakkoihin toki vaikkapa ylinopeustapauksissa tai syyllistyttäessä johonkin muuhun rikokseen, josta yleisen oikeuskäytännön mukainen tuomio on sakkoa. Blogin aihe on kuitenkin vain ja ainoastaan perheen sisäinen lievä väkivalta. Jos pahoinpiteleminen on voimakasta, jatkuvaa ja pysyviä vammoja aiheuttavaa, niin silloin rangaistukset ovat enemmän kuin paikallaan ja perheen asioita tulee käsitellä laajemminkin kuin pelkästään oikeudessa.

Lasten kurittamiseen ei voi olla lääkkeenä se, että koko perhe menettää osan elantoaan siksi, että isä tai äiti maksaa valtiolle tukun rahaa tukkapöllyn johdosta. Tämän kaltaisiin rikoksiin pitäisi kehittää jokin muu rangaistusmuoto, ettei koko perhe saa käytännössä samanaikaista rangaistusta sakkomaksun johdosta. Vaihtoehtona voisi olla esim. supernannyn kaltaisen kasvatuksen asiantuntijan pakolliset tapaamiset.

Kille-Kallen päänahka voi olla hetken kipeänä tai poski punoittaa aika ajoin, mutta hinta kovenee, jos Kille-Kalle ei pääse harrastamaan tai joutuu jopa näkemään nälkää, kun isän tai äidin palkasta ulosmitataan valtiolle määrätty sakkomaksu.

+3
kosonenjuhapekka
Sitoutumaton Helsinki

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu