Pitäisikö olla huolissaan

Netflix on herättänyt henkiin elokuvagenren, jossa vähäosaisia tai rikollisia murhataan silmittömästi vain viihteen luomiseksi ns. maksavalle yleisölle. Tämän genren tunnetuin alku oli Arnold Schwartzeneggerin tähdittämä elokuva Running Man, jossa rangaistusvangeille tarjottiin mahdollisuutta armahdukseen, jos he osallistuvat viihteelliseen TV-tuotantoon. Vangeille unohdettiin mainita, että kukaan osallistujista ei selviä hengissä.

Netflix on tuottanut parikin aasialaistuotantoa, jossa idea perustuu saman tyyppiseen käsikirjoitukseen. Ihmisiä murhataan silmittömästi ja näennäisen tarkoituksettomasti. Tarkoitan korealaista Squid Game ja japanilaista Alice in Borderland-sarjoja. Huolimatta K-18 statuksesta sarjat ovat erityisesti nuorison suosiossa ympäri maailman.

Squid Gamen tarinan taustalla on nimettömien miljardöörien kustantama peli, jossa on mahdollisuus voittaa kymmeniä miljoonia euroja.  Miljardöörit katselevat tapahtumia omasta katsomostaan.

Alice in Borderland on siltä osin itselläni kesken, etten vielä ole selvillä, miksi peli on olemassa ja mikä sen yhteiskunnallinen merkitys on.

Squid gamen ja Alice in Borderlandin suurin eri on siinä, että Squid Gamen tappajat saavat palkkaa työstään keskitysleirien vartijoiden tavoin, mutta Alice in Borderlandin tappajat tappavat säilyäkseen itse hengissä, eli he ovat myös pelaajia. Pieni moraalinen ero siis.

Joka tapauksessa pääasiassa alle 18v. katsojayleisö ympäri maailmaa katselee, kuinka ihmisiä murhataan konetuliasein, räjäyttämällä, teräasein silpomalla ja välillä jopa paljain käsin.

95% suhteellisen tervepäisistä ihmisistä lähinnä ihmettelee silmittömän väkivallan määrää, mutta 5% saattaa saada vaikutteita näistä TV-tuotannoista ja se taas näkyy poliisin tulevissa tilastoissa murhina, tappiona, törkeinä pahoinpitelyinä yms.

Sensuroimme kahden ihmisen yhdynnän, mutta pään räjäyttäminen irti tai lopetuslaukauksen ampuminen niskaan ovat uutta normaalia, jonka katseleminen on nuorisollemme suotavaa?

Korvaammeko jatkossa enenevissä määrin TV:n peristeistä urheilua RAW-vapaapainilla ja cage-häkkiotteluilla, jotta verenhimo tulee taatusti tyydytettyä?

Mitä seuraavaksi? Herätetäänkö Colosseum henkiin ja järjestetään gladiaattoriotteluita?

”Kivusta nautintoon on matkaa pelottavan vähän, jos sitäkään.” Apulanta

+2
kosonenjuhapekka
Sitoutumaton Helsinki

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu