Pronssikauden raju ilmastonmuutos hävitti kulttuureita

Eilen YLE:n teema-kanava esitti dokumenttisarjan sivilisaatioiden salaisuudet ensimmäisen jakson: pronssikauden katastrofi.

https://areena.yle.fi/1-61036417

Dokumentti kertoo varsin seikkaperäisesti pari sataa vuotta kestäneestä kuivuusjaksosta pronssikautisen Välimeren alueella. Kuivuus lienee piinannut myös muita alueita, mutta muualla ei osattu vielä kirjoittaa samalla tavalla kuin Välimeren kulttuureissa.

Aikakautta on tutkittu varsin laajalti mm. maaperänäytteiden avulla mm. Israelissa, jossa entistä Kuolleen meren pohjaa on päästy tutkimaan sedimenteistä meren pinnan laskettua dramaattisesti.

Dokumentti todistaa sen, että ilmasto voi muuttua dramaattisesti ilman ihmisen vaikutusta. Silloinen kuiva kausi tuhosi kokonaisia kulttuureita, joiden suuruudesta ei nykyisin ole jäljellä kuin rauniot.

Nyt yritetään todistaa tieteen voimin, että ilmastonmuutos johtuu ihmisen toiminnasta.

Jos historiaa kelataan taaksepäin, löytyy säännöllisen epäsäännöllisesti aikakausia, jolloin ilmasto on ollut välillä poikkeuksellisen kylmä ja välillä poikkeuksellisen kuuma, ajoittain jopa niin kuuma, että viikingit antoivat löytämälleen uudelle alueelle nimeksi Grönlanti. (vihreä maa)

Miten siis todistetaan, että nykyisin lämpenevä ilmasto on ihmisen aiheuttamaa?

Saharakin muuttui autiomaaksi jo siinä vaiheessa, kun vähäiset ihmisjoukot elivät vielä metsästäjäkeräilijän elämää.

kosonenjuhapekka
Sitoutumaton Helsinki

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu