Psykohistoria

Psykohistoria on tieteiskirjailija Isaac Asimovin keksimä fiktiivinen tiede, jonka avulla ihmiskunnan tulevaisuutta voidaan historian, sosiologian ja matemaattisten kaavojen avulla ennustaa satoja vuosia eteenpäin. Psykohistorioitsijat näkevät yhteiskunnallisen ja kulttuurillisen rappeutumisen ja etsivät keinoja tuhatvuotiseksi ennustetun taantuman ajan lyhentämiseksi. Hallitsijoille rappioitumisen ennustaminen on tietysti myrkkyä ja he tekevät kaikkensa sanansaattajien eliminoimiseksi.

Ihmiskunta toden totta tarvitsisi nyt psykohistoriaa, koska maallikon silmin tarkasteltuna asiat ovat menossa päin helvettiä. Monet kriisit ovat jo koetelleet ihmiskuntaa ja niiden seurauksena yhteiskunta toisensa perään ottaa askeleita kohti diktatuuria ja dystopiaa.

Miten Suomi vuonna 2051? Seuraava on vain yksi niistä äärettömistä vaihtoehdoista, jollainen Suomi voi olla v. 2051. Muutamme tulevaisuuttamme jokaisen hengenvedon myötä, joten mahdollisuuksia riittää.

Suomalaiset ovat käytännössä lakanneet lisääntymästä ja lapsia syntyy enää vain parisen tuhatta vuosittain ja nekin lähestulkoon kaikki maaseudun parempiin olosuhteisiin. Tämä on toisaalta hyvä, koska nuorisotyöttömyys ja työttömyys ylipäätään on lisääntynyt räjähdysmäisesti. Tähän on ajauduttu, koska kehittynyt tietotekniikka tekoälyineen tuhosi valtavat määrät perinteisiä ja runsaasti ihmisiä työllistäneitä ammatteja jo 2040-luvun alussa.

Lenksismi-Marinismi, joka sai alkunsa 2020-luvulla, sai aikaan teollisuuden suoranaisen joukkopaon Suomesta, eikä Suomessa enää 2051 ollut raskasta tuotantoteollisuutta käytännössä lainkaan. Tosin ei ollut enää Lenksismi-Marinismiakaan ihmisten häädettyä puolueen väkivalloin pois vallasta suuren yleisön tajutessa, minkä valtavan kansallisen hätätilan kyseinen poliittinen suuntaus sai aikaiseksi. Suomessa ei kukaan ollut kuollut nälkään pitkälti yli sataan vuoteen, mutta nyt siitä tuli 2050-luvulla jo päivittäinen ilmiö, koska töitä ei käytännössä ollut ja valtio ei kyennyt maksamaan kuin niukkaa elintukea. Ruhtinaalliset ansiosidonnaiset työttömyyskorvaukset ajettiin alas heti 2020-luvun lopulla valtiovelan kasvaessa niin suureksi, että oltiin pakon edessä. Sama pakko ajoi alas lähestulkoon kaiken valtion rahoittaman sosiaalituen, joka johti suuriin kuolleisuuslukuihin.

Valtava määrä ammatteja, jotka työllistivät ihmisiä suurin joukoin vielä 2020-luvulla, oli kadonnut. Kaikki liikenne oli autonomista, joten enää ei tarvittu kuljettajia logistiikassa sen enempää kuin joukkoliikenteessäkään. Yksityisautoilua oli rajoitettu voimakkaasti jo 2030-luvulla ja 2040-luvulla auton kuljettaminen kiellettiin kokonaan ihmisiltä. Tämä oli sinänsä tarpeetonta, koska vain harvalla oli enää varaa omistaa autoa.

Varastot ja kauppaliikkeet olivat automatisoineet toimintansa jo 2030-luvun puoliväliin mennessä. Terveydenhuoltokin oli puoliautomatisoitunut. Lääkäreitä ja sairaanhoitajia tarvittiin enää vain valvomaan tekoälyyn perustuvien prosessien sujuvuutta. Käteistä rahaa ei ollut enää lupa käyttää ja käteisen rahan hallussapito oli sanktioitu jo 2030-luvulla.

Automatisoinnin aloitti Amazing-korporaatio, joka toi Suomeen kaupat, joissa ei ollut henkilökuntaa lainkaan. Muut ketjut joutuivat seuraamaan nopeasti perässä.

Käytännössä poliisista oli tullut suurin yksittäinen työnantaja, koska poliiseja tarvittiin kymmenin tuhansin estämään levottomuuksia ja mellakoita, joita syntyi eri puolilla maata olevissa työttömien ghetoissa. Poliisin toiminnan rahoittivat korporaatiot turvatakseen oman olemassaolonsa Suomen hankalissa olosuhteissa. Valtio ei kyennyt maksamaan poliisin kuluja enää Lenksismi-Marinistisen puolueen pudottua vallan kahvasta. Korporaatiot linnoittuivat kaupunkien sisäkehälle kuin linnaruhtinaat aikoinaan ja sisäkehälle oli pääsyoikeus vain asiaankuuluvilla tahoilla. Ihmisten varallisuus vaikutti siihen, kuinka lähellä tai kaukana sisäkehästä kykeni asumaan. Palkkatyötä teki tai yrittäjinä toimi enää vajaat puolet suomalaista työikäisistä.

Joka kuvitteli, että teknologia lisäisi hyvinvointia ja vaurautta, sai nähdä, että tilanne oli kääntynyt juurikin päin vastoin. Rälssiyhteiskunta oli palannut takaisin. Omarahoitteista koulutusta hankkimalla yhteiskunnallista statustaan pystyi toki muuttamaan, mutta käytännössä vain rikkailla oli varaa kouluttautua, koska ilmaista koulutusta ei enää ollut 2030-luvun alun jälkeen.

Parhaiten pärjäsivät ne, jotka syntyivät ja elivät maaseudulla. Kaupunkien ja maaseutualueiden välillä oli jatkuvia aseellisia yhteenottoja kaupunkilaisten yrittäessä tunkeutua väkivalloin paremmin voivan maaseutuväestön hallitsemille alueille. Nälkä pakotti ihmiset epätoivoisiin tekoihin.

+2
kosonenjuhapekka
Sitoutumaton Helsinki

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu