Putosiko USA:n tiedustelulennokki turbulenssiin

Jokainen ilmailua ja fysiikkaa vähäänkään tunteva tietää, miten vaarallista turbulenssi lentokoneille onkaan.

Yhdysvallat ilmoitti menettäneensä Mustalla merellä yhden vakoilulennokeistaan mallia MQ-9 Reaper venäläiskoneen väitetysti törmätessä lennokin potkuriin, mikä selitys kuulostaa jossain määrin tekaistulta, koska myös törmääjä olisi vaarassa pudota osuessaan isokokoiseen objektiin.

Itse näkisin tilanteen edenneen siten, että venäläishävittäjä on lentänyt tiedustelulennokin edessä, mikä eittämättä on ilmennyt videosensoreiden kautta. Lennokki on joutunut voimakkaiden suihkumoottorien aiheuttamaan turbulenssiin tai jopa ilmatyhjiöön ja sen etäohjaaja on menettänyt lennokin hallinnan. Näin myös Venäjä näkee tilanteen. Kohtaamista se ei ole kiistänyt.

Syöksykierteeseen joutunutta lennokkia on äärimmäisen vaikeaa oikaista etänä, varsinkaan satojen tai jopa tuhansien kilometrien etäisyydeltä, koska se on vaikeaa muutoinkin. Jokainen RC harrastaja tietää tämän.  Teoriaa tukee myös se, ettei USA ole nostanut asiasta sen suurempaa äläkkää.

Turbulenssi on varsinainen lentokoneiden tappaja ja esim. tästä syystä laskeutuvien lentokoneiden välimatka mitataan useissa kilometreissä, vaikka ne voisivat laskeutua teoriassa aivan peräkkäin. Edellä menevä kone saattaa tyhjentää kirjaimellisesti ilmatilan tai jättää voimakkaita ilmapyörteitä ja siten aiheuttaa tilapäisen tyhjiön, mikä pahimmillaan pudottaa takana tulevan koneen, jos ollaan sopivan matalalla.

Hyvä esimerkki turbulenssista oli esim. alkuperäisessä Top Gun elokuvassa, jossa Maverick aiheuttaa kollegan lento-onnettomuuden lentäessään holtittomasti tämän lentolinjan poikki.  Todellisen elämän esimerkkejä voi sitten katsella lentoturman tutkinta dokumenttisarjasta.

Toinen asia on sitten se, mitä USA:n huipputekninen vakoilu/hyökkäysdrone pörrää lähellä Venäjän aluevesirajaa käyttämättä transponderia?

kosonenjuhapekka
Sitoutumaton Helsinki

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu