Radikalisoiko Ukrainan sota taisteluihin osallistuvia

Radikalisoituminen on prosessi, jossa yksilö omaksuu jyrkkiä eli ekstremistisiä, yhteisön normien vastaisia ajatuksia ja mielipiteitä. Jos hän myös motivoituu käyttämään väkivalta tavoitteidensa saavuttamiseksi, puhutaan väkivaltaisesta radikalisoitumisesta.

Länsi-Euroopasta on Suomi mukaan lukien lähtenyt Ukrainaan tuhansia vapaaehtoistaistelijoita. Eloonjääneistä palaajista kukaan ei ole enää entisensä. Jokaiselle taisteluihin osallistuneelle etulinjan sotilaalle jää traumoja, jotka tulevat heijastumaan jollain tavalla siviilielämään, kun he palaavat arkeen.

Normaali ihminen kykenee palautumaan myös traumaattisista kokemuksista, mutta kaikilta se ei onnistu. Kaikilta se ei ole onnistunut edes suhteellisen rauhallisista rauhanturvatehtävistä palatessa.

Räjähdysten aiheuttamat paineaallot, niin lieviltä kuin ne vaikuttavatkin,  voivat aiheuttaa aivojen toimintaan vakavia häiriöitä, joiden vaikutusta ihmisen toimintaan ei voida ennustaa. Yhdysvaltain armeijalla on tutkimustietoa siitä, että jatkuville räjähdyksille atistuminen saattaa aiheuttaa tahdotonta väkivaltaista käyttäytymistä. Haavoittuminen taas voi aiheuttaa katkeruutta yhteiskuntaa kohtaan, kun yhteiskunta ei otakaan vastaan taistelijaa sankarina saatikka sotavammaisena.

Nyt on vaarana, että Eurooppa ottaa vastaan henkilöitä, joilla on vakava vaara radikalisoitua sotimisen seurauksena.

Ovatko yhteiskunnat valmiita tähän?

 

kosonenjuhapekka
Sitoutumaton Helsinki

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu