Rakennusala paikallisen sopimisen mannekiinina?

MOT-ohjelma käsitteli tällä erää rakennusalaa. Ohjelman mukaan rakennusalan suurimpia epäkohtia olivat urakoiden ketjutus ja työntekijöiden alipalkkaus.

Olemme törmänneet työntekijöiden alipalkkaukseen jo monin eri tavoin, mutta rakennusalalla tämä lienee jo niin sanottu maan tapa. Alalla ei pärjää, jos ei vilunkia harrasta. Esimerkkeinä Olkiluoto, Meyerin telakka ja nyt Olympiastadionin työmaa.

Kuulin rakennusalan alipalkkauksesta ensimmäisen kerran jo toista kymmentä vuotta sitten. Silloin ulkomaalaiset rakentajat olivat vielä pääasiassa virolaisia. Nythän rakennusmiehiä tulee tänne jo ympäri maailman, mutta yhä harvemmin rakennusmies on natiivi suomalainen.

Virolaisia rakennusmiehiä rekryttiin innolla ja heille maksettiin näennäisesti suomalaisen TES:n mukaista palkkaa. Tosiasiassa vilukifirmat edellyttivät, että palkkapäivänä raksamies palauttaa tietyn prosenttiosuuden palkastaan tiskin alta takaisin työnantajalle. Vaihtoehtona oli menolippu päiväristeilyllä Tallinnaan.

Koska ”halpuutettukin” palkka oli tuolloin moninverroin suurempi kuin rakennusmiehen palkka Virossa, ammattimiehet myös suostuivat tämän kaltaiseen menettelyyn. Toinen tapa kiertää maksuja oli palkata ammattimies ”harjoittelijaksi” raksalle, tietysti kisällin palkalla.

MOT toi esille uusia tapoja tienata rahaa rakennustyömailla.

Yksi keino oli laskea palkan lisien prosentteja ”väärin.” Näin työntekijälle maksettiin vuositasolla jopa tuhansia euroja vähemmän palkkaa kuin työehtosopimus olisi edellyttänyt.

Paikallinen sopiminen on varmasti hyvä asia ja mahdollistaa palkan joustamisen tilanteen mukaan joko alas- tai ylöspäin.

Valtion tulisi kuitenkin lainsäädännöllä varmistaa, ettei neuvottelujen toinen osapuoli koskaan voi olla minkään sorttinen mafia.

Mafian kanssa tehdyt sopimukset nimittäin eivät ole yleensä yksissä tuumin tehtyjä eikä niissä juurikaan kysytä vastapuolen halukkuutta sopimiseen.

kosonenjuhapekka

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu