Rauman Lukko ja mielenkiintoisia yhtymäkohtia historiasta

Rauman Lukko on 1936 perustettu urheilu- ja sittemmin jääkiekkoon profiloitunut urheiluseura. Rauman Lukko voitti v. 2021 Suomen mestaruuden jääkiekossa.

Sain juuri äskettäin käsiini raumalaisen Kaarlo Erhon kirjoittaman muistelmakirjan Summa, jonka WSOY on julkaissut 1940 ja jossa Erho muistelee raumalaiskomppanian vaiheita Länsikannaksen ja erityisesti Summan taisteluista talvisodassa 1939. Pääasiassa Raumalta koottu komppania oli sijoitettu Summan rintamalle ja osuvasti ”Lukko” nimiseen tukikohtaan. Lukko oli viimeinen tukikohta, joka Summan rintamalta evakuoitiin sen ollessa vaarassa jäädä mottiin venäläisten päästyä linjojen läpi tukikohdan molemmilta puolilta.

Erho kirjoittaakin muistelmissaan ”Lukko” nimisestä tukikohdasta osuvasti Rauman Lukkona, joka ei pettänyt, mutta oli pakotettu avautumaan muiden yksiköiden vetäytyessä takalinjoille venäläisten suurhyökkäyksen alla.

Hauskana yksityiskohtana oli kertomus, kuinka Erho kumppaneineen paljasti lomajunassa vihollisen värväämän vakoilijan. Mies oli esittäytynyt raumalaisena ja oikeiden raumalaisten korviin oli särähtänyt se, ettei mies puhunut alkuunkaan Rauman (toim. huom. käsittämätöntä) murretta. Rauma oli myös pieni kaupunki, jossa suurin piirtein kaikki tunsivat toisensa. Mies otettiin kiinni ja luovutettiin sotapoliisin haltuun. Oli kirjan mukaan jo junassa myöntänyt olevansa vakooja (tuskin kuitenkaan vapaaehtoisesti. Tuohon aikaan ihmisoikeuksilla ei muutoinkaan ollut niin väliä)

0
kosonenjuhapekka
Sitoutumaton Helsinki

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu