Realismi valtaa alaa Ukrainan sodasta käytävässä keskustelussa
Ilmari Käihköltä murskakritiikki Suomen Ukraina-keskustelulle.
Tämänkaltaista tekstiä oli vaarallista kirjoittaa heti sodan alettua vuonna 2022. Sodan lopputuloksen suhteen pessimistiset kirjoittajat tuomittiin kansantuomioistuimissa Putinisteiksi sekä Kremlin kellokkaiksi. Kysymys ei kuitenkaan ole muusta kuin historian ymmärtämisestä.
Neuvostoliitto oli lirissä vuonna 1941 Saksan aloitettua voimakkaan hyökkäyksen, operaatio Barbarossan, jolla oli tarkoitus murskata Neuvostoliiton armeija. Puna-armeija menetti muutamassa kuukaudessa satoja tuhansia sotilaita sekä valtaisan määrän lentokoneita ja panssarivaunuja. Maa ajettiin hyökkäyksen seurauksena täydelliseen sotatalouteen ja jo vuonna 1942 NL:n sotateollisuus kykeni valmistamaan armeijalle joka kuukausi tuhansia panssarivaunuja ja satoja lentokoneita. Saksa ei kyennyt vastaamaan tuotannon lisäykseen ja vaikka sen aseet olivat moninverroin laadukkaampia, määrä voitti parissa vuodessa laadun. En ole tarkoituksella unohtamassa Yhdysvaltain aseapua, mutta sen merkitys laski nopeasti Neuvostoliiton oman tuotannon lisääntyessä vuosi vuodelta. Puna-armeija ei esim. käyttänyt USA:n lahjoittamia Sherman tankkeja lainkaan sodassa Saksaa vastaan ensikokemusten oltua huonoja.
Yleisesti Euroopassa sen enempää kuin Yhdysvalloissa ei ole sotatilaa ja aseteollisuus tuottaa vain sen, mitä nykyisiltä linjastoiltaan kykenee. Se ei ole paljoa. Ukrainan armeija kuluttaa viikossa kahden kuukauden tai jopa puolen vuoden tuotannon asetyypistä riippuen. Esim. pst-ohjukset ovat Ukrainalta jo suhteellisen vähissä, eikä niitä kyetä enää jakamaan NATO-maiden varastoistakaan, kun niitä varastoja ei enää ole. Samaan aikaan Venäjällä linjastot pukkaavat amitsuunia ennen näkemättömään tahtiin ja Venäjän harvat liittolaismaat toimittavat toisen mokoman. Kylmän sodan varastoista riittää poltettavaa vielä pitkään eivätkä länsimaiden pakotteetkaan rajoita sotatoimia tuntuvasti.
Yksi pahimpia virheitä oli saattaa Venäjä tuottamaan itse sellaista, mitä se ennen osti lännestä. Uralin taakse nousee piirilevy- ja puolijohdetehtaita, joissa valmistuu jo nyt pieniä sarjoja lännen puolijohdeteknologiaa tehottomampia, mutta tarkkuusaseisiin riittävän tehokkaita prosessoreja aseteollisuuden käyttöön. Kiina saavuttaa pian USA:n teknologian ollen vain muutaman nanometrin viivanleveyden etäisyydellä. Venäjän teknologia on nyt teknologialähteiden mukaan samalla tasolla kuin mitä USA:ssa oltiin viitisen vuotta sitten. Myös optiikkaa Venäjä on kykenevä tuottamaan itse. Monille metsästäjille ovat tulleet tutuksi venäläisvalmisteiset tähtäinkaukoputket, joilla kyllä niilläkin osuu jopa peuran kokoiseen maaliin. Eivät ne ole saksalaisoptiikan veroisia, mutta eivät myöskään niiden hintaisia ollen kuitenkin riittävän hyviä kiinnitettäväksi Kalashnikovin kanteen.
Sodassa puhutaan kaatuneiden määrästä, mikä lienee molemmin puolin valtava. Oleellisempaa olisi kuitenkin pohtia haavoittuneiden määrää, mikä on yleensä kaksinkertainen kaatuneisiin verrattuna. Venäläissotilailla, varsinkin armeijan erikoisjoukoilla, on vastaavanlaiset suojavarusteet kuin länsimaisilla kollegoillaan. Näin ollen sirpaleet tai kevyet luodit lähinnä vammauttavat rintamasotilaita, mutta eivät tapa samalla tavalla kuin vielä 1900-luvun sodissa. Kyse on siitä, kumpi osapuoli kykenee hoitamaan haavoittuneensa paremmin.
Kuten sotilasasiantuntijat jo hiljalleen myöntävät, Venäjän armeija ei ole kehitysmaa-armeija. Se kykenee vastaamaan jokaiseen haasteeseen, joita Ukraina länsiaseineen on kyennyt tarjoamaan. Tästä syystä länsimaat eivät mielellään anna hävittäjiään Ukrainalle, koska niiden kohtalo olisi varsinkin pidemmällä aikajänteellä sama kuin muullakin lännen kalustolla. Ne tuhotaan. He myös oppivat koko ajan uutta ja lisää. Se tekee Venäjn armeijasta pitkällä aikajänteellä pelottavan. Upseeristo saa sellaista kokemusta oikeasta konventionaalisesta kulutussodasta, jollaista länsimaiden armeijoissa ei ole kenelläkään. Maavoimien doktriineja on tarkasteltava uudelleen Ukrainan kokemusten mukaisiksi.
Nykyaikaisia hävittäjiä ei pystytä korvaamaan samalla intensiteetillä kuin toisen maailmansodan lentokoneita. Hyvänä esimerkkinä Fordin tehtaat, jotka tuottivat parhaimmillaan v. 1944 1000 B-24 Liberator pommikonetta kuukaudessa. Vaikka hävittäjiä olisi lahjoittaa Ukrainaan runsaastikin verrattuna maavoimien kalustoon, niin vastaan tulee myös talousmatematiikka. Jokainen alasammuttu hävittäjä maksaa 50-60 miljoonaa ja sen lentäjä vielä kymmenen miljoonaa päälle. Hävittäjälentäjiä ei saada enää 100h koulutuksella, kuten vielä viime vuosituhannella. Kokenut taistelulentäjä saadaan aikaiseksi noin kymmenessä vuodessa. Kiireellä ehkä viidessä. Kourallisella F-16 hävittäjiä ei saada rintamalinjoilla aikaiseksi minkäänlaista näkyvää vaikutusta.
”Ukrainan asevoimien tilanne on synkkä, ja ajan kuluessa se vain pahenee. Minkäänlaista läpimurtoa Ukrainan hyväksi ei ole odotettavissa, ellei Ukraina saa käyttöönsä jonkinlaista uutta utopistista ihmeasetta. Näin brutaalin kuvan Ukrainan asevoimien ja sodan tilasta maalaa Ukrainan asevoimien komentaja Valeri Zalužnyi aiemmin tällä viikolla The Economist-lehdelle antamassaan poikkeuksellisen avoimessa haastattelussa.”
Se utopistinen ase olisi taktinen ydinpommi. Toivottavasti kukaan ei ole niin hullu, että antaisi sellaisen Ukrainan käyttöön, koska se olisi käytännössä maailmanloppu Venäjän vastatessa mannertenvälisellä ohjuksella Kiovaan. Siihen olisi NATO:n pakko vastata jollain tavalla.
Suomen tilanne vaikuttaa Israelin tilanteelta.
On ollut tarjota asema, jonka perusteella voi tehdä selkeää poliittista linjaa.
Todella vahvaa velanottoa.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt sitten vielä Gazan sota sotkee USA:n vaalikuviot, ja luultavimmin Trump palaa. Jos se todella on venäläisen shakin siirto, niin kyllä se globaalinen shakkimestaruus on Venäjällä edelleen.
Eiköhän Biden kohta käske tehdä rauhan, vaikka kuinka kipeältä tuntuisi. Kiina voi välittää.
Ilmoita asiaton viesti
Shakki on loistava vertaus siinä mielessä että se shakissakaan voita se joka syö eniten nappuloita vaan se voitto tulee muusta.
Afganistanin sodassa Neuvostoliitto söi eniten nappuloita mutta joutui huomaamaan ettei se merkitse voittoa.
Se sama yhdeksän vuotta kuluu ennen kuin Venäjä joutuu myöntämään ettei sotamenestys merkitse voittoa sodassa.
Loistava taktinen veto Putinilta oli rahoittaa, varustaa ja innostaa Hamasta. Putin on muutenkin erinomainen taktikko, strategista kyvykkyyttä ei kylläkään ole.
Mielestäni sodassa ukrainalaisten pitäisi pyrkiä siihen että sota alkaisi näkyä venäläisten arjessa. Huoltoasemat ja ostoskeskukset pitäisi tuhota eikä se olisi edes kovin vaikeaa. Venäjä on iso maa eikä kaikkea voida vartioida kovin tarkkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Suomeen pitäisi saada USA:n pysyviä tukikohtia, ja ydinaseita. Se olisi ainoa tapa varmistaa USA:n luotettava tuki. Kyllähän ne niin herkullisessa paikassa olisivat, että kiusaus olisi jenkeillä suuri.
Ilmoita asiaton viesti
Ydinaseita ei voi tuoda maahan ilman lainmuutosta. Eivät edes jenkit.
RL 34 luku 6§ Ydinräjähderikos
Joka tuo Suomeen taikka hankkii, valmistaa, kuljettaa, toimittaa, pitää hallussaan, kehittää tai räjäyttää ydinräjähteen tai harjoittaa tutkimustoimintaa sen valmistamista varten, on tuomittava ydinräjähderikoksesta vankeuteen vähintään kahdeksi ja enintään kymmeneksi vuodeksi. (9.11.2018/874)
Ydinräjähderikoksesta tuomitaan myös se, joka räjäyttää ydinräjähteen Etelämanneralueella. (18.10.1996/29 v. 1998)
Yritys on rangaistava.
Ilmoita asiaton viesti
”Pahin virhe on ettei pyritä vaikuttamaan taloudellisesti kaikkiin Venäjän kanssa kauppaa käyviin yhtiöihin tai valtioihin.”
Miten vaikutat esim. Kiinaan rapauttamatta samalla oman talouden pohjaa. Kannattaa muistaa, että yhtäkään F-35 hävittäjää ei valmistu linjastolta, jos Kiina laittaa harvinaiset maametallit ja raaka-aineet täydelliseen vientikieltoon länsimaihin.
”Joskus mietin miten olisikaan käynyt puhtaassa Saksa vs. Neuvostoliitto ottelussa.”
Saksalla oli etsikkoaikansa, jonka se sössi täydellisesti ensin rikkomalla välit ukrainalaisiin ja sittemmin jättämällä hyökkäämättä Moskovaan.
Saksalla ei myöskään ollut kaukopommitusvoimia, joilla olisi voitu lamauttaa NL:n sotateollisuutta edes rajatusti. Saksan teollisuus kykeni tuottamaan vain kolmanneksen siitä määrästä, mitä NL:n sotateollisuus tuotti samassa ajassa. Niillä määrillä suvereeni voitto jäi vain kaukaiseksi haaveeksi.
Saksalla oli suunnitelmissa paljonkin utopistisia aseita, kuten rynnäkkökiväärit, suihkuhävittäjät, helikopterien esiasteet, ballistiset ohjukset ja osin niitä oli jo olemassakin, mutta sekin onnistuttiin sössimään. Atomipommikin oli muutamaa erityisen tärkeää nyanssia vajaa valmis. Ehkä oli hyväkin, ettei näitä kaikkein utopistisimpia aseita saatu koskaan paperia pidemmälle valmiiksi ainakaan ennen vuotta 1945.
Ilmoita asiaton viesti
Läntisillä sotilasasiantuntijoilla ja kommentaattoreilla on ollut hyvin heikko tuntemus Venäjästä. Siksi on eletty vääriä toiveita elätellen.
Ei täällä ole alkuunkaan ymmärretty miten hyvin Venäjä kestää pakotteita ja henkilötappioita. Miten suuret volyymit se pystyy toteuttamaan sotatarvikkeiden saralla.
Olen aina välillä miettinyt sodan aikana että mitä se on jota en itse näe, mutta jälkeenpäin näen olleeni hyvin tarkasti kartalla siitä mikä todellisuus on.
Ilmoita asiaton viesti
Leopard II panssarit eivät ainakaan oikein myy itseään Ukrainassa. Kyllähän niitä ilmaiseksi ottaa, mutta kannattaako maksaa täyttä hintaa?
Ilmoita asiaton viesti
Enpä olisi niin varma.
80 on toimitettu ja niistä max noin 30kpl on tuhoutunut (valokuvavarmistukset)
Yhden miehistön jäsenen on kerrottu haavoittuneen. Pääsääntöisesti miehistö selviää kun länsikalusto ottaa siipeensä.
Samaan aikaan T* kalustoa on tuhoutunut miehistöineen kymmenkertaisesti.
Ilmoita asiaton viesti
Minulla särähti silmään tämä:
”En ole tarkoituksella unohtamassa Yhdysvaltain aseapua, mutta sen merkitys laski nopeasti Neuvostoliiton oman tuotannon lisääntyessä vuosi vuodelta. Puna-armeija ei esim. käyttänyt USA:n lahjoittamia Sherman tankkeja lainkaan sodassa Saksaa vastaan ensikokemusten oltua huonoja.”
Toki noinkin mutta Jenkkien apu oli paljon muutakin kuin aseita ja kyllä varsinkin lentokoneita odotettiin malttamattomasti vaikka omakin tuotanto oli suurta.
Mutta mistä ihmeestä repäisit tuon etteivät neukut olisi käyttäneet Shermanneja? Päin vastoin niitä käytettiin runsaasti ihan Kaartin panssariyksiköissäkin ja puutteistaan huolimatta niillä operoineet miehistöt pitivät niitäboikein hyvinä.
Ilmoita asiaton viesti
Hyllyssäni on David Porterin kirjoittama lähdekirja Puna-armeijan panssarivaunut, yksiköt ja operaatiot, jossa käydään seikkaperäisesti läpi NL:n panssarituotantoa vuosina 1939-1945. Käsitykseni saattaa olla peräisin em. kirjasta tai sitten jostain muusta lähdeteoksesta. Jostain olen kuitenkin lukenut, että Shermanien maastokelpoisuudessa oli venäläisten mielestä paljon puutteita, josta syystä vaunun suosio olisi jäänyt vähäiseksi siinä vaiheessa, kun omia tankkeja alkoi olla riittävästi. Venäjähän tuotti sodan aikana yli 100 000 panssariajoneuvoa.
Shermanin etu verrattuna venäläistankkeihin oli kaiketi niiden henkilöautomainen ajettavuuden helppous.
Ilmoita asiaton viesti
En ole lukenut kyseistä kirjaa joten paha on sanoa siitä mitään mutta ei pidä sotkea M4 shermannia ihan ensin toimitettuihin M3 vaunuihin vaikka Sherman kärsi kyllä samasta viasta eli oli korkea ja painopiste ylhäällä ollen näin herkempi kaatumaan huonossa maastossa.
Shermannin valmistus alkoi vasta 1942 ja niiden laajamittainen käyttö Neukuilla alkoi vasta syksyllä 1943. Yli 4000 tankkia toimitettiin mutta ilmeisesti reilut 500 meni merenpohjaan sakujen toimesta ja niiden käyttö ajoittui nimenomaan sodan jälkipuoliskolle ja kaikki toimitetut Shermannit eivät edes ehtineet mukaan sotaan.
Ajettavuudesta en tiedä sanoa mitään mutta ilmeisesti Neukut tykkäsivät niistä sen viimeistelyn, luotettavuuden, tähtäinjärjestelmien optiikan ja erityisesti radioiden hyvän laadun vuoksi. Kommunikaatio myös panssareilla oli tärkeää jos niitä mieli käyttää tehokkaasti.
Ilmoita asiaton viesti
Olen toki voinut sotkea muistikuvissani Leet, Grantit ja Shermanit.
Radioita venäläisvaunuissa ei ollut komentovaunuja lukuunottamatta, miä vaikeutti useamman panssarin toimintaa merkittävästi. Yksinomaan tästä syystä venäläisvaunuja tuhoutui taisteluissa merkittäviä määriä, kun tietoa ei saatu välittymään vaunusta toiseen, mikä taas saksalaisille oli täysin normaali toimenpide.
Ilmoita asiaton viesti
Tämä pätee vain sodan alkupuoliskoon. Loppupuoliskolla jos ei nyt kaikissa niin lähes tulkoon kaikissa vaunuissa oli radiot. Joissakin tosin vain vastaanotin mutta kuitenkin. Ja laatu oli tietysti mitä oli kuten Neukkulassa yleensäkin niin ei ihme että miehistöt pitivät Shermanneista sen puutteista huolimatta.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä analyysi kokonaisuudessaan. Yksi alue jäi käsittelemättä ja se oli ohjukset ja droonit ja merivoimat.
Ukrainan sota on osoittanut, että perinteiset merialukset ovat kuin ratsuväki 2. maailmansodassa. Ukraina on pystynyt etäältä vaurioittamaan ja tuhoamaan Venäjän merialuksia, niin että ne pysyvät Ukrainan rannikosta Ukrainan ohjusten kantaman ulkopuolella.
Panssarien torjunta on osoittautunut aivan liian helpoksi jopa itsetehdyillä drooneilla. Lisää panssarintorjunta-aseita jalkaväelle! Helikopterien torjunta on helppoa kuin ankan ampuminen lammesta. Lisää ilmatorjuntaohjuksia jalkaväelle!
Ohjusten torjuntakin on tehokasta oikeilla aseilla. Hamas onnistui puhkomaan Israelin ohjustorjunnan lyhyen matkan itsetehdyillä raketeilla, jotka ammuttiin matalilla kulmilla. Suomi on vasta nyt herännyt ohjusten torjuntaan. Niiden merkitys on nykysodassa sama kuin panssarintorjunta 2. maailmansodassa eli ratkaiseva.
Lentoase on häipynyt täysin pois kuvasta niiden helpon torjunnan vuoksi. Tuleva talvi osoittaa ohjusten ja niiden torjunnan ratkaisevan roolin Ukrainan sodassa. Venäjä oppi kokemuksesta, että ohjushyökkäys pitää tehdä niin massiivisesti, että Ukrainan ohjuspuolustuksen kapasiteetti ei riitä, vaan puolet menee läpi.
Ilmoita asiaton viesti
Tappioluvut ovat yksi mielenkiintoinen, joskin spekulatiivinen aihepiiri koska sisältyvät sotasalaisuuksien piiriin. Amerikkalaiskenraali Millerin mukaan Ukraina olisi menettänyt kaatuneina ainakin 350 000 miestä ja noin miljoona olisi sotainvalidina.
Ukrainan asevoimien komentaja takapäivinä ilmoitti venäläistappioiksi 150 000 kaatunutta. Haavoittuneista ei ole tietoa mutta jos noudattaa klassista 1:3 kaavaa, se olisi puoli miljoonaa?
Suomeksi tämä tarkoittaisi että ukrainalaisia on kaatunut kaksinkertainen määrä suhteessa venäläisiin vaan voiko se olla mahdollista. Miksei kun ajattelee että 70-80% ukrainalaiset ovat olleet hyökkäävä osapuoli ja taannoinen asemasotavaihe kulutti ukrainalaisia 200-600 miehen päivävauhtia.
Ukraina olisi menettänyt kenttäarmeijastaan tasan 100% sitten sodan alun mutta onhan tuota täydennystä… mikäli luvut ovat oikeita, ei venäläisten kannata missään nimessä tyytyä jäätyneeseen konfliktiin vaan painaa päälle vaan. Aikaa myöten Zelenskyn, tai kuka onkaan, on tyydyttävä itselleen epäedulliseen rauhaan
Ilmoita asiaton viesti
Jukkiksen normihöpöjä aina vain.
Parhaan tiedon mukaan Ukrainalaisia on kaatunut alle 100 000.
Valokuvin varmistettujen tappioiden perusteella nyt vastahyökkäyksenkin aikana Ukraina on saanut pidettyä tappiot Venäjää pienempinä.
Venäjän sotaväki on laadullisesto romahtanut heti sodan alettua ja uuden osaamisen kasvattaminen ei onnistu sormia napauttamalla. Venäjä on menettänyt jo koko reservinsä.
Ja se kannattaa huomiota että tärkein Leo2 kaluston tuhoaja on ollut miinoitteet ja toiseksi tärkein KA52 hellikopterit. Helikopterit ampuu Leo2:a niin kaukaa ettei niihin yllä olalatalaukaistavilla ohjuksilla. F-16 muuttaa tämän tilanteen. Onneksi Ukraina on ATACMSeilla onnistunut tuhoamaan merkittävän määrän KA52 hekoja.
Ilmoita asiaton viesti
Jukkiksen normihöpöjä aina vain”
Ei todellakaan tarvitse mennä henkilökohtaiseen solvailuun. Tiettävästi lukemat tulevat amerikkalaiskenraali Mark Milleriltä ja Ukrainan asevoimien komentajalta.
Jälkimmäinen tästä po vastahyökkäyksestä antoi ymmärtää että se epäonnistui täydellisesti ja sen myötä koko sota on hävitty. Siis mikäli sodan tavoite oli ajaa hyökkääjä maasta ja jatkaa Krimille saakka. Ilmankos Ukrainan halllituksessa on kriisi päällä josta alkaa tihkua tietoa ulkopuolellekin. Se miten se ratkeaa; erottaako Zelensky vastuuhenkilöitä ”korruption nimissä” vai kaadetaanko Zelensky itse, sen tiedämme lähikuukausina
Ilmoita asiaton viesti
TASS, Russian News Agency, Apr 9, 2023:
Tuomittu pedofiili Scott Ritter kirjoittaa…
”Commander-in-Chief of the Ukrainian armed forces Valery Zaluzhny admitted to 257,000 dead and about 83,000 missing out of whom 60,000 are presumed dead.”
Ei järin luotettava lähde … onko parempaa?
Karseimmat venäjämyönteiset valheet tuottaa USA:ssa Scott Ritter ja Douglas McGregor, tuo 350 000 on heidän keksintönsä.
Tässä tuoreempi lähde ”jenkkilästä”:
Reuters, NYT, US officials, Aug 18, 2023:
”Ukrainian deaths were close to 70,000, with 100,000 to 120,000 wounded”
Ja CBS News, Mark Milley Sep 10, 2023:
”According to the latest casualty estimates, Ukraine has lost 200,000 soldiers killed or wounded”
…
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä, että täällä puheenvuorossa on jollain vielä järki tallella, kuten Juha- Pekka Kososella ja Ari Pesosella huolimatta siitä, että media syytää jatkuvasti joidenkin Tovereiden ja Kengänkorjaajien vailla realismia olevia näkemyksiä.
Ilmoita asiaton viesti
En osaa tarkemmin sanoa. Itse ajattelen kuitenkin niin, että vaikka kuinka haluaisi, että Ukraina voittaisi sodan, niin on kuitenkin parempi pitää realismi mielessään. Suhtaudun samoin kuin urheilussa. Pidän Suomen puolia tottakai, mutta pysyttelen koko ajan tietoisena todellisista mahdollisuuksistamme.
Ilmoita asiaton viesti
Jep.
Ilmoita asiaton viesti
Pikemminkin surrealismi valtaa alaa.
Aivan asiallinen toteamus siitä, että aseavun Ukrainalle täytyy jatkua ja sitä tulee kasvattaa kääntyy ihmeellliseksi väännöksi siitä, että Ukraina olisi häviämässä tai jopa Venäjä olisi maailmanhistorian ensimmäinen omnipotentti suurvalta. Länsi tuottaa sotakalustoa, suuremmassa määrin ja parempaa, kuin Venäjä. Miten Venäjä voisi tuottaa vähemmällä rahalla, suuremmalla korruptiolla ja vähemmän kehittyneellä teknologialla enemmän saati parempaa sotakalustoa?
”Minkäänlaista läpimurtoa Ukrainan hyväksi ei ole odotettavissa, ellei Ukraina saa käyttöönsä jonkinlaista uutta utopistista ihmeasetta. ”
Zaluznyin alkuperäislähde on täällä eikä siinä puhuta ihmeaseista – sellaisia ei ole, vaan
”An analysis of the current situation in which the Armed Forces of Ukraine and other components of the state Defence Forces are placed shows that in order to find a way out of the positional form of warfare, it is necessary to: gain air superiority; breach mine barriers in depth; increase the effectiveness of counter-battery; create and train the necessary reserves; build up electronic warfare (EW) capabilities.”
Toisin sanoen: Ilmaherruus, miinoitteiden läpäisy syvyydessä, vastatykistötulen tehostaminen, reservien luominen ja kouluttaminen, elektronisen sodankäynnin kykyjen lisääminen. Missä ihmease, huhuu?
https://infographics.economist.com/2023/ExternalContent/ZALUZHNYI_FULL_VERSION.pdf
Ilmoita asiaton viesti
”eikä niitä kyetä enää jakamaan NATO-maiden varastoistakaan, kun niitä varastoja ei enää ole.”
Esim. Patriot IT ohjuksista oli pari kuukautta sitten toimitettu 1 PROMILLE USA:n varastoista.
Monissa muissakin aselajeissa tilanne on samantapainen. Ongelma on se että aseita jemmaillaan muihin tarpeisiin.
Eihän kukaan suunnittele esim. maahyökkäystä USAan, joten hidastelu kaluston toimituksessa on raivostuttavaa.
Joissain aseissa tuotanto on kaksinkertaistettu aiemmasta työvuoroja lisäämällä, mutta uusien tehtaiden perustaminen on hidasta länsimaissa.
”Uralin taakse nousee piirilevy- ja puolijohdetehtaita”
Enpä usko tuohon hetkeäkään. Venäjällä ei ole teknologiaa eikä osaamista tuohon.
Kiina kuitenkin toimittaa eilispäivän komponentteja eri reittejä myöden reitittelemällä.
Myös länsimaiden toimitukset esim. Kazakstaniin on kuusinkertaistunut vuodessa.
Käsittämätöntä että moisen vuodon on annettu jatkua.
”Tästä syystä länsimaat eivät mielellään anna hävittäjiään Ukrainalle, koska niiden kohtalo olisi varsinkin pidemmällä aikajänteellä sama kuin muullakin lännen kalustolla. Ne tuhotaan.”
Sodassa tuhotaan puolin ja toisin.
Kirjoituksesi on kuitenkin vääristelevä.
Esim. HIMARS laveteista ei ole onnistuttu tuhoamaan ainoatakaan.
F-16:lla tullee olemaan merkittävää vaikutusta ilmapuolustuksessa. Tällä hetkellä Ukrainalla ei ole mitään keinoa torjua kaukana rintamalinjan takana lentäviä helikoptereita ja lentokoneita. F-16 ne tuhoaa paremman tutkansa ja kauaskantoisempien ohjusten ansiosta.
”Venäjän vastatessa mannertenvälisellä ohjuksella Kiovaan.”
Putinistit on hauskoja. Vilauttelevat ydinpommikorttia koko ajan koska mitään muuta heillä ei ole.
Mutta esim viimeiset kaksi Satan2 ohjuksen laukaisua epäonnistuivat molemmat.
Samoin on aivan varmaa ettei Venäjä ole kyennyt ylläpitämään ydinkärkiään.
Mutta se tässä on kasvava riski että mikäli Venäjä maagisesti oppisi tekemään lämpötähtäimiä ja elektroniikkaa, sitten me joudutaan kaikki sotaan venäjänatseja vastaan.
Ilmoita asiaton viesti
”Mutta se tässä on kasvava riski että mikäli Venäjä maagisesti oppisi tekemään lämpötähtäimiä ja elektroniikkaa, ”
Teknologia leviää aina, ei auta juuttua paikoilleen vaan pyrkiä aina edemmäs. Kummalla lienee paremmat edellytykset tähän, lännellä vai Venäjällä, osaakohan kukaan arvata? Jotenkin omituista kuinka maalle, joka ei kykene tekemään edes uudenaikaisia henkilöautoja, avaruusraketteja tai matkustajalentokoneita, luodaan narratiivia kukoistavasta huipputeknologisesta teollisuudesta…
Ilmoita asiaton viesti
Sotateknologiassa ja erityisesti ohjusaseesta puhuttaessa en väheksyisi Venäjän osaamista.
Länsitekniikalla on se heikkous, ettei sitä ole juurikaan koeteltu oikeassa sodassa. Nyt näkyvät länsiaseiden heikkoudet, jotka ovat täsmälleen samanlaisia kuin venäläisaseilla.
Ilmoita asiaton viesti
”Nyt näkyvät länsiaseiden heikkoudet, jotka ovat täsmälleen samanlaisia kuin venäläisaseilla.”
Päätietolähteesi on selkeästi mvlehti.
Esim. länsimaiset raketinheitinjärjestelmät on onnistuneet operoimaan täysin esteettä ja tiettävästi ilman tappioita.
Niiden osumatarkkuus on tarkempi kuin 5m ja niitä tarvitaan murto-osa siitä määrästä mitä hitaita ja tuhotuiksi tulevia Venäläisvehkeitä.
Myös länsimaiset risteilyohjukset näyttävät pääsevän liki 100% läpi Venäjän ilmapuolustuksesta kun vastaavasti Venäläisistä tulee alasammutuksiu 80-100% länsimaisen IT:n ansiosta.
Ja ne tankit. Mikäli tankkiin osuu on suuri todennäköisyys että venäläistankin miehistö menetetään kun vastaavasti on suuri todennäköisyys että esim Leo2 miehistö selviää.
Eli esim. noissakohdin eroa on kuin yöllä ja päivällä eikä tilanne ole muuttumassa.
Ilmoita asiaton viesti
Kannalan mielipide on yhtä arvostettava kuin kenen tahansa muu mielipide.
Kuitenkin se on vain mielipide.
Ilmoita asiaton viesti
Kuitenkin se on vain mielipide”
Nojaa ilmeisesti logiikkaan että kummalla puolen vain onkaan kauemmas ampuvat aseet, on automaattisesti voittanut koko sodan. Varmaan näin olikin 1700-luvun sotalaivojen kohdalla jossa kauemmas ampuvat kanuunat takasivat meriherruuden. Nykypäivänä sama on hivenen monimutkaisempaa
Ilmoita asiaton viesti
Nimenomaan nyt on ollut tarve kauemmaksi ampuvista aseista”
Armeijat tottakai aina kaipaavat tehokkaampia ja kauemmas ampuvia aseita kuin vastapuoli saadakseen itselleen taktisen edun. Vaan niillä ei voi saada koskaan strategista etua. Taistelun niillä voi voittaa vaan ei sotaa. Se kuka on asepornon lumoissa, on kyllä oppinsa hakenut korkkareista
Ilmoita asiaton viesti
Kauemmas yltävät ja tarkat aseet on se millä Ukraina on toistaiseksi murskannut Venäjän hyökkäyksen.
Ja samalla se on se millä Venäjä estää Leobard2 etenemää, miinoitteiden ohella, eli Venäjä ampuu ka52 hekoilla 15km päästä.
Kaikista lähteistä tutkittuna Venäjän tykkituli on romahtanut vuodentakaisesta, sen jälkeen kun Ukraina sai HIMARS ja M270 raketinheitinjärjestelmiä. Tämänhetken tilanne on se että Ukrainalla on enemmän tykistön voimaa kuin Venäjällä. Tällä viikolla tuliasemiin ajavat Archer tykit. Mutta kuluvia tykkien putkia tarvitaan koko ajan lisää, ammuksia tarvitaan lisää yms. jne. pelkät moottoroidut lavetit ei yksin riitä. Satelliittikuvista nähdään että Venäjän asevarikot on tyhjentyneet ja jäljelle jääneistä romuista puuttuu mm. tykkien putket, ei ihme että huutavat Pohjois-Koreasta apuja.
Pari viikkoa sitten toimitetut 150km toimintamatkan ATACMS versiot on tyhjentäneet venäjän KA52 helikoptereiden tukikohdat. Niiden operoinnista tuli nyt aiempaa vaikeampaa koska niiden toimintamatka ei kunnollisesti riitä azovan meren toiselta puolen.
Ilmoita asiaton viesti
Lainaus: ”Tällä hetkellä Ukrainalla ei ole mitään keinoa torjua kaukana rintamalinjan takana lentäviä helikoptereita ja lentokoneita.” Kysymys on, että onko siihen erikoista tarvetta? Mielestäni ei.
Ilmoita asiaton viesti
On tarvetta:
1) KA52 helikopterit on uhka Ukrainan panssarivaunuille.
2) Venäjän SU25 koneet operoivat samoin MANPAD kantaman ulkopuolelta
3) Venäjä laukaisee suurimman osan risteilyohjuksistaan lentokoneista.
Lisäksi esim HARM ohjusten käyttäminen helpottuu kun maali voidaan asettaa lentokoneessa ennen laukaisua.
Luultavasti myös risteilyohjusten integraatio F-16 koneisiin on parempi kuin SU24 koneissa.
+ myös horisontin takaa lähestyvät risteilyohjukset on mahdollista havaita F-16 tutkalla ennen kuin maatutkat ne voivat havaita.
Ilmoita asiaton viesti
Risteilyohjusten laukaisut ostan, että ne olisi hyvä torjua jo ennen laukaisua.
Ilmoita asiaton viesti
Kaippa se kuuluu ihmisen luonteeseen. On niin helppo unohtaa. Ukraina sai vihdoin ja viimein kansanäänestyksellä hallituksen ”eduskunnan”, jolla oli valttuudet rakentaa maahan oikea demokratia. Vaan ei…. raukkamainen hyökkäys sulki tilanteen.
Aiemmin kauhistelimme venäläisten tekoja. Raiskauksia, siviileihin kohdistunutta väkivaltaa. Mariupoulin lasten surmat ja kaikki muut päälle. Tälläkin hetkellä iskut kohdistuvat pääosiltaan siviilikohteisiin Tapetaan ilman armoa.
Helppo on heivata, mutta on typerää ajatella, että se parantaisi asiaa. Kaikki uhraus menisi hukkaan. Pitää muistaa se, että siellä on rikollinen. Ainoastaan yksi, jolta pitää saada taju kankaalle. Ei ole vaihtoehtoja.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt veikkaillaan aseiden teknologiasta. Aivan kuin ne olisivat jotain jääkiekkovarusteita. Kummalla on paremmat härpäkkeet ja hyvä pelaaja siellä sisällä. Muistakaa Mariupoul ja Putsa.
Ilmoita asiaton viesti
asiassa on toinenkin puoli. Maidanin kumous nojasi alusta asti venäläisvihaan ja sen myötä äärikansalliset voimat pääsivät valloilleen. Aikaa myöten ne saatiin työnnettyä marginaaliin sillä että Ukrainan jokainen kynnellekykenevä puolue ratsasti kongressiin venäläisvihalla. Samalla Ukraina melko yksipuolisesti hyökkäsi maansa venäjänkielistä vähemmistöä vastaan. Sitkeästi yritti Lavrov saada rauhaa ns. Minskin sopimuksilla joihin Ukraina oli harvinaisen haluton tarrautumaan.
Sen sijaan se alkoi haikailla Natoon pääsyä jolloin Nato pääsisi viimeinkin kiinni Venäjän rajaan. Mikäli tämä ei onnistuisi, haaveiltiin omasta atomiaseesta jolla tarvittaessa mosauttaa Moskova olemattomiin. Ollaan Putin-sedästä sitten mitä mieltä tahansa, Kremlin kärsivällisyys alkoi hissukaiin olla loppusuoralla ja loppu on historiaa. Atomipommi kansallismielisten fanaatikkojen käsissä jotka rypevät venäläisvihassa, ei varmaankaan ollut mieluisa ajatus Kremlin sisuksissa.
Tämä ei tietenkään ole pelkkää lähihistoriaa vaan äärikansallinen ajattelu on edelleen taustalla. Vaikka Zelensky olisikin ymmärtänyt että mittelöinti Venäjän kaltaisen supervallan kanssa ei voi johtaa kuin Ukrainan kannalta traagiseen lopputulokseen ei se olisi ollut poliittisesti mahdollista. Mussolinia siteeraten tarvitaan miljoona kaatunutta jotta voi aloittaa rauhanneuvottelut – sen Kreml nyt auliisti tarjoaakin.
Voi tietenkin kysyä olisiko poliittinen kurssi pitänyt olla alusta asti erilainen?
Ilmoita asiaton viesti
”Maidanin kumous nojasi alusta asti venäläisvihaan”
Kansan Eurooppa-myönteisyydestä se sai alkunsa.
Janu oli Putinin nukke ja ainoa keino pysyä ruplavirrassa kiinni oli hylätä sopimus EU:n kanssa.
Siitä kansa ei pitänyt.
Putin siinä sitten lähetti natsinsa tekemään kahakasta verisen.
”ja sen myötä äärikansalliset voimat pääsivät valloilleen.”
Ei päässyt. Väliaikaishallitus oli ehkä hieman enemmän oikealla kuin sittemmin laillisesti vaaleilla valittu hallitus.
Mutta äärikansallisilla ei koskaan ole ollut Ukrainassa yli 2% kannatusta.
”Samalla Ukraina melko yksipuolisesti hyökkäsi maansa venäjänkielistä vähemmistöä vastaan.”
Ei hyökännyt. Ukraina tarttui aseisiin kapinallisia vastaan vasta sen jälkeen kun Putin oli lähettänyt Igor Girkinin + sotilaat.
”…se alkoi haikailla Natoon pääsyä jolloin Nato pääsisi viimeinkin kiinni Venäjän rajaan.”
Sallinet että nauran. Taisit nyt unohtaa mm. Baltian maat.
Mutta Ukrainan hinku NATOon on tosiaan Putinin ansiota.
2013 Ukrainan perustuslakiin oli kirjattu sotilaallinen liittoutumattomuus.
”Mikäli tämä ei onnistuisi, haaveiltiin omasta atomiaseesta jolla tarvittaessa mosauttaa Moskova olemattomiin.”
Jälleen tuota putinin trollin kamaa. Uskot jokaisen sanan jonka Pietarin tehdas keksii.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä kolikossa ei ole kuin yksi puoli. On aika kalseeta selittää mustaa valkoiseksi. Ukraina ja ukrainalaiset ovat vuosia täyttäneet itsenäisen valtion tunnusmerkit. NL:n hajotessa tilanne oli hiukan toinen. Ukraina myi ylijäämä aseita kovaan hintaan ja rahat päätyivät paikallisten asekauppiaiden haltuun ja sitä rahaa tuli rutkasti. Kremlin suostumuksella. Noilla rahoilla pidettiin kulisseja yllä. Valtaa ei annettu pois. Ainakaan kansalle. Tästä kysymys.
Jos kansa haluaa vaihtaa harvain vallasta demokratiaan sen on saatava.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos Juha-Pekka, hyvä kirjoitus.
Ilmoita asiaton viesti
USA ei anna Ukrainaa Venäläisille. Se om mahdoton jo ajatuksena.
Kun Ukrainan sijoitettu mannerten välinen ydinohjukset purettiin jos oikein olen lukenut Neuvostoliitto ja USA sekä Britannia takasivat rauhan Ukrainaa siitä ei juuri puhuta.
Venäjä pelastaisi paljon itselleen kun poistuisivat Ukrainaa.
Ilmoita asiaton viesti
Vähällä oli etten peukuttanut. Piristävän ”poikkeava” kirjoitus Kososelta.. Voisiko sanoa yleisesti että länsimaat ovat tyrineet pahemman kerran?
Ilmoita asiaton viesti
Huvittaa seurata Kososen intoa. Mies on niin tohkeissaan, ettei meinaa housuissaan pysyä ja julistaa jo Venäjän voittajaksi. No, ans kattoo …
Toivottavasti tämä käynnistää valtaisan asevarustelukierteen. Länsimaiden ja kaukoidän demokratioiden teknologia ja suuremmat taloudelliset resurssit aiheuttavat sen että ryssälä menee taas nurin kuten 1991. Kiinalla on paremmat rahkeet vastata, mutta eivät nekään vastaa lännen talousvoimaa.
Ilmoita asiaton viesti
Aiempiin lisäisin että tällähetkellä venäjä käyttää myös liitopommeja ukrainan etujoukkojen tuhoamiseen. Ne vapautetaan hävittäjä-pommittajista max 50km etäisyydellä etulinjasta. F16 auttaisi pidemmän matkan it ohjuksilla myös kyseisten pommittajien torjunnassa.
Hersonin eteläpuolella Ukraina siirtää nyt kalustoa joen etelärannalle. Venäläiset kertovat että eivät voi sitä estää koska elektroninen häirintä estää dronejen käytön.
Ilmoita asiaton viesti