S-500 Prometheus. Uhka Suomen ilmavoimille vai pelkkää propagandaa

Venäjä ilmoitti saaneensa suoritettua viimeiset sotilaalliset testit menestyksekkäästi uusimmalla ilmatorjuntajärjestelmällään, jota kutsuvat Prometheukseksi. S-500 ohjusjärjestelmä ei ole S-400 järjestelmän evoluutioversio, vaan Venäjän armeijan ilmoituksen mukaan täysin uutta teknologiaa edustava ohjusjärjestelmä.

Suomen kannalta huolestuttavaa on se, että S-500 ohjuksilla voidaan dominoida Suomen ilmatilaa lähes 500km saakka, mikäli ohjuspatteri on sijoitettu lähelle Suomen rajaa, esim. Pietarin turvaksi. Venäjä itse ilmoittaa, että uusimman tutkateknologian kanssa S-500 järjestelmä tekee myös häivekoneiden havaitsemisen ja tuhoamisen mahdolliseksi. Kriisitilanteessa Venäjä pystyisi uusilla ohjuksillaan kaukotorjumaan NATO:n koneet aina Helsinki-Jyväskylä akselille saakka.

Näin ajateltuna Suomeen ei olisi mitään järkeä hankkia F-35 hävittäjiä, koska niiden suurimpana markkinointietuna on voitu pitää nimenomaisesti koneen heikkoa havaittavuutta ilmatorjunnan tutkissa.

Onko nähtävillä, että Syyriaan myydyt vanhempi S-300/350 sekä modernein S-400 ohjusjärjestelmä ovat luoneet lähi-idässä sellaisen pelotteen, että Israelin ilmavoimat eivät ole juurikaan lennelleet Syyrian ilmatilassa, vaan ovat ampuneet siellä olevia maamaaleja risteilyohjuksilla lähinnä Libanonin ilmatilasta. Varmoja raportteja ei ole saatavilla kummaltakaan osapuolelta, mutta aika ajoin ilmoitetaan, että torjuntaohjuksilla on kyetty torjumaan Israelin ampumia risteilyohjuksia sekä liitopommeja.

Oli miten oli, niin joka tapauksessa nimenomaisesti Syyriasta saatuja kokemuksia on varmuudella sovellettu uusimpien torjuntajärjestelmien kehittämisessä, koska sen lähempänä sodan kaltaisia olosuhteita aseita ei voi testata. Syyriassa on saanut tulikasteensa myös uusin taistelupanssari Armata.

Olemme mieltäneet, että entisessä Neuvostoliitossa ja sen jatkumossa Venäjällä tuotetaan pelkkää paskaa, mutta ainakin ohjusteknologiassa siellä ollaan ainakin askeleen verran NATO:a edellä. Sen myöntävät myös lännen sotilasasiantuntijat.

Ari Pesosen katsausta odotellessa.

+5
kosonenjuhapekka
Sitoutumaton Helsinki

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu