Sadan vuoden kuluttua ohitamme norjalaiset rikkaudessa

Jyväskylän kaupungin aie yhtiöittää vesilaitoksensa osittain on kirvoittanut lukuisia kommentteja ja sai aikaan jopa kansalaisaloitteen, jossa yhteisten vesivarojen yksityistäminen kiellettäisiin. Jyväskylä oli suunnitellut tienaavansa myynnillä satoja miljoonia, mikä kertoo vesihuollon arvosta. Monopolista ollaan valmiita maksamaan ja paljon.

Vesi ei ole ainoa luonnonvara, joka meillä on.

Maailmassa on veden lisäksi pulaa myös rakentamiseen tarvittavasta hiekasta. Ei siis mistään hiekkalaatikko- tai rantahiekasta, vaan betonin pohjana käytettävästä sorasta. Esim. Saharan hiekka on teräsbetonin pohjaksi täysin kelvotonta. Suomessa soraa riittää vaikka kuinka paljon. Salpausselkä, Lohjanharju, Punkaharju vain esimerkkeinä.  Tuskin kukaan haluaa muuttaa niitä louhoksiksi, mutta ne eivät ole ainoita sora-alueita maassamme.

Myytävää siis riittää tulevaisuudessa ja muut ostavat siihen hintaan mitä pyydetään, koska muualtakaan ei saa.

Ellemme sitten ole niin tyhmiä, että itse myymme omistusoikeudet halvalla pois.

Kansallisissa käsissä on triljoonien arvoinen omaisuus, jota meidän tulee olla valmiit puolustamaan tarvittaessa vaikka asevoimin, mutta ei missään nimessä lahjoittaa muruakaan ahneille suuryrityksille.

Yara on varoittava esimerkki siitä, kuinka luonnonvarat voidaan luovuttaa vieraalle pääomalle lyhytnäköisellä kaupalla. Myynnistä saaduilla rahoilla pärjättiin seuraavaan viikkoon. Myyjä pärjännee hyvin vielä tänäkin päivänä, vaikka oikea sijoituspaikka olisi vankila.

Tyhmästä päästä kärsii koko ruumis ja tyhmästä hallituksesta kansa.

Toimimalla harkiten Suomella on mahdollisuus saavuttaa ja jopa ylittää norjalaisten elintaso, koska jokainen meistä suomalaisista istuu sellaisten luonnonvarojen päällä, joita ei muualla tulevaisuudessa välttämättä ole siinä määrin, että niitä voisi hyödyntää kaupallisesti.

PS. Tuli muuten makeasta vedestä mieleen sellainen yksityiskohta, että Ruotsin suurissa järvissä, Vättern, Vänern, Mälaren ja Hjälmaren on yksistään saman verran makeaa vettä kuin Suomen järvissä yhteensä. Ruotsin suuret järvet ovat sekä pinta-alaltaan että erityisesti syvyydeltään aivan eri luokkaa kuin Suomen järvet.

 

 

kosonenjuhapekka

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu