Sairaanhoitajapula, montako kymmentä tuhatta hoitajaa puuttuu

”Luvut eivät valehtele. Kylmäävä tilasto osoittaa, miten vakava Suomen hoitajapula nyt on.”

Näin kirjoittaa päivän Iltalehti: https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/ca7bb365-6dfb-4167-85d3-d2f1d4717bae

Vuonna 2019 yhteensä 73 428 henkilöä työskenteli sairaanhoitajan ammateissa (sisältäen myös amk-ensihoitajat, kätilöt, terveydenhoitajat). Heistä 92 prosenttia oli naisia ja 8 prosenttia miehiä. Sairaanhoitajan ammatissa työskentelevistä suhteellisesti eniten (13,7 %) oli iältään 41 − 45-vuotiaita.

V. 2021 Lähihoitajista 72,6 % työskentelee sosiaalipalveluissa ja 27,4 % terveyspalveluissa. Työllisiä lähihoitajia oli 147 630.

Mielestäni nämä edellä mainitut luvut eivät ole kylmääviä, vaan pikemminkin kuumottavia. Ei luulisi olevan hoitajapulaa, jos rapiat joka viidestoista vastaantuleva aikuinen henkilö on hoitoalan koulutuksen saanut, eli omaa lääkärin, sairaanhoitajan tai muun hoitoalaan kuuluvan tutkinnon.

THL:n blogi valottaa hieman hoitohenkilöstön tilannetta, mutta sen tilastot ovat jo hieman vanhentuneita. Konteksti on kuitenkin tuoretta.

https://blogi.thl.fi/kadonneiden-hoitajien-arvoitus/

Perusongelmia on nimenomaisesti kaksi kappaletta. Ensimmäinen on hoitohenkilöstön valtava lukumäärä ja toinen on se, että he saavat palkkansa yhteisistä varoista.

Kun tämän henkilökuntamassan palkkaa nostetaan vaikkapa eurolla tunnissa, se maksaa yhteiskunnalle eli veronmaksajille heti yli 200 000 euroa/tunti. Jos joku ei vielä oivaltanut villakoiran ydintä, niin hoitotyöntekijöiden mitätön palkankorotus maksaa veronmaksajille vajaat 24 miljoonaa euroa kuukaudessa.

Valtion- ja kuntatalouksien ollessa kriisissä ei satojen miljoonien kululisäyksille ole valtavasti liikkumatilaa. Hyvä, jos saadaan edes uudet hävittäjät maksettua, kun Uniper imee valtion lompakon kuiviin.

Hoitajapula ei siis tule hellittämään ainakaan lähitulevaisuudessa ja pian joudutaan puhumaan pulasta myös monilla muilla julkissektorin toimialoilla. Tämä siksi, ettei rahaa ole, vaikka tarvetta työntekijöille olisi vaikka kuinka paljon.

 

kosonenjuhapekka
Sitoutumaton Helsinki

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu