Sosiaaliviranomaisille oikeus rangaista käyttämättä jätetystä sosiaalityöntekijän ajasta

Suomessa on maailman paras vastikkeeton sosiaaliturva. Vastikkeeton tarkoittaa sitä, että rahaa ja palveluita tippuu ovista ja ikkunoista eikä itse tarvitse laittaa tikkua ristiin.

Sosiaalityöntekijäitä moititaan milloin mistäkin ja heidän työnsä on suorastaan suurennuslasin alla; varsinkin lastensuojelussa. Kuitenkin pitäisi puhua ammattikunnasta, joille kunnilla ei ole tarjota muuta kuin verta, uurastusta, hikeä ja kyyneleitä, vaikka pitäisi sanoa, että harvoin niin monet ovat niin suuressa kiitollisuudenvelassa niin harvoille.

Yksi syy, miksi sosiaalityön ajankäyttö on tehotonta, on se, että asiakkaat voivat jättää saapumatta sovittuihin tapaamisiin ilman pelkoa sanktioista. He saavat etuutensa tavalla tai toisella joka tapauksessa. Samanlainen toiminta ei onnistu enää lääkärillä. Sieltä tulee perässä perintäkelpoinen lasku ja kun peruuttamattomia aikoja alkaa kertymään, joutuu automaattisesti jonon hännille ja se jono on pitkä.

Sen sijaan sossutäti sopii ajan ja odottaa kiltisti asiakasta saapuvaksi paikalle. Tämä ei saavu eikä edes soita peruutusta. Hukkaan menee siis tapaamiseen varattu aika ja siihen valmistautumiseen käytetty aika. Se aika ei ole halpaa. Sossutäti soittaa asiakkaan perään ja välillä jopa tavoittaa tämän. Hän sopii uuden ajan ja jälleen lopputulemana asiakas ei pääsekään paikalle. Tämän kaltaista touhua voi jatkua koko asiakassuhteen ajan, varsinkin lastensuojelussa, jossa asiakasrajapinnassa on joskus havaittavissa suoranaista haluttomuutta hoitaa asioita säällisesti.

Saataisiinko sosiaaliviranomaisten työtä tehostettua, jos täysi-ikäisille asiakkaille voitaisiin määrätä sanktioita siitä, etteivät he hoida sovittuja asioitaan? Perintäkelpoinen huomautusmaksu tai jopa etuuksien määräaikainen menettäminen? Sellainen saisi paatuneimmankin narkomaanin könyämään sovittuun tapaamiseen, jos taikaseinä sulkeutuisi oman laiskuuden tai välinpitämättömyyden seurauksena.

Nyt etsitään aina sosiaaliviranomaisia myöten syyllisiä siihen, miksi Koskelassa teinit tappavat toisiaan. Huomioidaanko sellaista seikkaa ollenkaan, että nämäkin kössit vanhempineen ovat saattaneet jättää lukuisia sovittuja tapaamisia väliin. Sosiaaliviranomaisilla ei nimittäin ole pakkokeinoja hakea tai haetuttaa ihmisiä tapaamisiin.

kosonenjuhapekka
Sitoutumaton Helsinki

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu