Sotaharjoitusten optimismi on suorastaan tragikoomista.

Jos Suomeen hyökättäisiin, lumi värjäytyisi nopeasti punaiseksi.  Näin kirjoittaa Iltalehti 10.3.2024 artikkelissa, jossa kuvataan Suomen ja Ruotsin/NATO-joukkojen yhteistä sotaharjoitusta Lapissa.

Mitään ei näköjään ole otettu opiksi Ukrainan sodasta.

Hornetit eivät todellakaan pommittaisi vihollisen asemia eivätkä panssarikiilat eteni suoratulta ampumalla vihollisen asemiin. Näinhän ei asiat ole toimineet Ukrainassakaan. Ei ole mitään takeita siitä, että Ilmavoimat saisivat koneitaan sataa kilometriä lähemmäs vihollista ilman vakavien tappioiden vaaraa ja tankit ovat droneilla johdetun epäsuoran tulen maaleina kuin ankat ampumaradalla. Venäjän ilma- ja pst-torjunnan kanssa ei ole leikkimistä vai mitä mieltä mahtavat olla ukrainalaispilotit ja tankkimiehistöt?

Sen sijaan vihollisen ballistiset ohjukset ja tykistö saattaisivat värjätä lumen punaiseksi suomalais-ruotsalaisesta verestä.  Onhan Suomessakin tykistöä, mutta se on pääasiassa vanhempaa, ei itseliikkuvaa kalustoa, joka on todettu hankalaksi Ukrainassa, jossa tuliasemaa pitää siirtää usein, ettei jää vastatykistötoiminnan alle. Paljonkos K-9 telahaupitseja ostettiinkaan? Kuinka moneen painopisteeseen kalustoa riittää?

Ohjuksiahan meillä ei sen sijaan ole edes viikon tarpeiksi. Parilla Himarsilla ei vielä kuuhun mennä ja Leopard kyykähtää, kun Lancet iskee kylkeen ja Iskanderit ovat riesa nekin.

Sotaharjoituksissa eletään yhä hurmoshenkistä mennyttä aikaa, jossa harjoituksen voittaja sovitaan etukäteen.

Tosielämässä taistelun voittaa se, jolla on eniten hyödyntää epäsuoraa tulta. Sissin on paha kykkiä metsässä, kun drone pudottaa käsikranaatin kamiinan torvesta sisälle. Itse asiassa kamiina oli vitsi. Sellaista ei voi käyttää sotilaiden lämmittämiseen kuin rauhan aikana. Nyt teknisvisuaalisen tiedustelun aikakaudella tulen sytyttäminen olisi itsemurha ja dronet jahtaavat yksittäisiä taistelijoitakin. Liikkuminen taistelukentällä on käytännössä mahdotonta taivaalla leijuvien silmien johdosta.

Suomen resursseilla on turha pullistella sotilaallisesti, varsinkin, kun munia sijoitetaan jälleen vääriin koreihin kuten talvisodan alla.

kosonenjuhapekka
Sitoutumaton Helsinki

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu