Suomalainen komedia täysin hakoteillä

Wanhassa vara parempi, nimittäin, jos haluaa nauraa. Suomalainen ”komedia” ei enää naurata. Ei ole naurattanut yleisöä enää vuosikausiin. Entisaikaan kyllä nauratti ja kovasti naurattikin.

Katselin eilen elokuvan punttikomedia. Nimestään poiketen elokuva ei naurattanut kertaakaan ja hymynkarekin nousi suupieliin vain kerran, kun luonnossa kirpun kokoinen Iina Kuustonen ”Kerttu-roolihahmossaan” kyykkää 140kg:lla.

HS arvioi elokuvan luonnehtimalla sitä salaviisaaksi draamaksi koomisilla mausteilla. Itse arvioisin elokuvan puhtaasti draamaelokuvaksi ilman komiikan häivää. Se, että elokuvaan ympätään idiootteja näytteleviä hahmoja ei tee elokuvasta komediaa, elleivät nämä osaa näytellä.

Mieleen tulevat amerikkalaiset oikeat komediat, kuten vaikkapa Naked Gun sarja (mies ja alaston ase) , joissa Leslie Nielsen sekoilee niin, etteivät katsojat pysy sohvalla naurusta hytkyessään tai Steve Martin tarkastaja Clouseaun roolissa.

Kun kotimainen elokuva pilataan lopullisesti vielä luokattoman huonolla äänittämisellä, epäonnistuminen on taattua.

On pakko todeta, että nykyajan pakollinen korrektius on tappanut huumorin.

Brittiläiset alapäähuumoriin erikoistuneet Kenny Everett ja Benny Hill vainaat lukisivat nykyään tiilenpäitä, jos tekisivät vastaavaa materiaalia kuin kulta-aikoinaan. Samoin kävisi Monty Python ryhmälle.

Huumorin ei kuitenkaan tarvitse perustua vähemmistöjen, etnisyyden tai naisten pilkkaamiseen. Hauskaa huumoria pystytään tekemään jopa ilman näitä kakkahuumori elementtejä. Esimerkkeinä vaikkapa entisaikojen Kivikasvot, Lapinlahden linnut tai sitten Neil Hardwickin suomalaistama brittihuumori. Jenkeistä esimerkkeinä vaikkapa Frendit.

Kaipaan silti televisioon Al Bundya Pulmusissa ja Archie Bunkeria Perhe on pahin sarjoissa. Niitä on tylsää katsella huonolaatuisina kopioina Youtuben kautta.

Nykynuoriso ei ymmärrä hyvän päälle, koska kysyttäessä keneltä tahansa teini-ikäiseltä tai hieman vanhemmalta, he eivät ole koskaan kuulleetkaan edes Ohukaisesta ja Paksukaisesta, Buster Keatonista tai Charles Chaplinista, joille itse sain nauraa junnuikäisenä katketakseni.

Luettelemani elokuvat ja TV-sarjat/näyttelijät ovat vain raapaisu jäävuoren näkyvästä huipusta komedian maailmankaikkeudessa. Naurua aiheuttaviin koomikoihin voisi lisätä satoja nimiä, mutta todella hauskat suomalaiskoomikot ovat harvassa ja kun he pääsevät elokuvarooleihin, niin jostain syystä he eivät naurata enää ensinkään.

Ottaisivat oppia Jim Carreysta, ei elämänhallinnan vaan näyttelemisen saralla.

 

kosonenjuhapekka
Sitoutumaton Helsinki

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu