Suomalaiset lapsisotilaat 1939
Lauri Immonen kertoo kirjassaan Unohdettujen rintama Suomen armeijan käyttäneen myös lapsia sotilaina Laatokan pohjoisosien taisteluissa talvisodassa.
(kyseessä tietokirja, ei sotaromaani)
Immonen kertoo omistamani 4. painoksen sivulla 35, että 6.12.1939 mennessä Sortavalaan oli kertynyt paljon vapaaehtoisia nuoria poikia, joista pääosa tuli linnoitustöistä ja loput suoraan siviilistä. Nuorin oli juuri täyttänyt 14v. ja vanhimmat olivat tuskin 18-vuotiaita. Näistä pojista muodostettiin vapaaehtoisjoukko, joka piti kouluttaa Sortavalassa. Silloin joukolla oli vain yksi upseeri, reservivänrikki L. Lakio ja neljä aliupseeria. Joulukuun 10. päivänä määrättiin osaston johtajaksi luutnantti L. Elomaa. Kun Lakio ilmoitti osaston Elomaalle, Elomaa totesi, että hänen edessään seisoi oli 300 poikaa siviilivarusteissa. Jokaisella oli sotilaan merkkinä kivääri, ei mitään muuta. Koko osastolla ei ollut edes yhtään patruunaa ampumataidon oppimista varten.
Pojat olivat pääsääntöisesti fyysisesti huonossa kunnossa, koska suurin osa oli rajaseudun köyhistä oloista ja puutteesta kärsineistä kodeista lähteneitä. Linnoitustöihin he olivat lähteneet nuoresta iästään huolimatta saadakseen edes jotain työtä ja sitä myöten palkkaa.
(Tässä kannattaa muistaa, että monet vielä 30- ja 40-luvuilla syntyneet menettivät usein jo varhain omat pysyvät hampaansa huonosta ja yksipuolisesta ravinnosta johtuen.)
Poikia ehdittiin kouluttaa kaksi päivää, kun heistä 50 soveliainta vapaaehtoista komennettiin linjaan Impilahdelle. Kunnollisia sotilaan varusteita ei edelleenkään armeijan toimesta pojille annettu.
Immonen kirjoittaakin, ettei mikään sotilasosasto talvisodassa lähtenyt niin kouluttamattomana ja niin huonosti varustettuna rintamaan, kuin nämä pojat. Edesvastuuton käsky oli annettu armeijakunnan esikunnasta.
Nämä 50 poikaa joutuivatkin heti mukaan äärimmäisen koviin taisteluihin. Heistä 12 kaatui eräälle peltoaukealle vihollisen konekiväärituleen heidän ilmeisesti pakokauhuun jouduttuaan irtauduttua luvattomasti muusta joukosta.
Ne pojat, jotka eivät lähteneet taisteluihin ensimmäisten poikien joukossa, jatkoivat koulutustaan luutnantti Elovaaran johdolla. Pojille ei kuitenkaan annettu patruunoita ammunnan harjoittelua varten. Kuriositeettina mainittakoon, ettei armeija antanut heille edes tuntolevyjä.
Pojat pääsivät ampumaan kovilla ensimmäisen kerran vasta Mursulassa etulinjassa. Harjoitusmaaleina olivat tässä vaiheessa jo vihollissotilaat. Pojat taistelivat asemissaan kaksi vuorokautta ilman minkäänlaista huoltoa, joka johti pakokauhuun ja asemien jättämiseen. Asemat saatiin onneksi takaisin, koska venäläiset eivät juurikaan edenneet niistä asemista, joihin olivat ehtineet linnoittautumaan.
On siis todettava, että joskus sotilaan tekee vain ja ainoastaan se, että annetaan kivääri kouraan ja osoitetaan perussuunta, johon pitää ampua, jos liikettä näkee.
Aika pienen mittakaavan lapsisotilaiden rekrytointia. Lähtiöitä olisi ollut varmasti moninkertainen määrä, mutta ei päästetty.
Ja varusteita talvisotaan mentäessä ei yksinkertaisesti ollut. Suuri osa aikamiehistäkin sai ehkä vain kokardin kiinnitettäväksi siviili-karvareuhkaan.
Ilmoita asiaton viesti
Yli 70 alle 18-vuotiasta vapaaehtoista poikaa kaatui talvisodan rintamalla.
Periaatteessa ikäraja palvelukseen oli 16 vuotta mutta tätäkin nuorempia onnistui pääsemään armeijaan esimerkiksi väärentämällä papereihin ikänsä ja/tai huoltajan suostumuksen.
Nuorimmat kaatuneet olivat 14-vuotiaita.
Summan murtuessa helmikuun puolivälissä 1940 koottiin lähes kaikki mahdollinen elävä voima puolustukseen. Siellä kaatui näitä lapsisotilaitakin.
Ilmoita asiaton viesti
Isäpappani oli tuolloin pahimmassa paikassa, Summan Lähteen lohkolla. Hän kertoi, että tykkituli oli niin kovaa, ettei yksittäisiä räjähdyksiä erottanut, vaan kaikki oli yhtä jylinää.
Hänen taktiikkansa oli, että kranaatin tehtyä uuden kuopan, hän hyppäsi siihen, koska oletti, ettei sama tykki ammu heti perään ihan samaan kohtaan. Taktiikka ilmeisesti toimi, koska minä olen olemassa.
Ilmoita asiaton viesti
Tarkennan vielä, ettei hän suinkaan ollut lapsisotilas, vaan 1917 syntynyt ja aliupseerikoulun käynyt ennen sotaa.
Ilmoita asiaton viesti
Kannattaa kuitenkin muistaa, että sisällissodassa oli paljon suurempi määrä lapsisotilaiksi laskettavia nuoria taistelijoita, eräs heistä isoisäni Viljam Hytönen, joka oli mukana Mäntyharjun rintamalla valkoisten puolella. Viljam oli köyhä renkipoika, avioton lapsi ja ikää oli 16 vuotta. Käsittääkseni hän joutui sotaan siten, että palveluspaikkansa isännän olisi asevelvollisuuskutsuntojen perusteella pitänyt joutua sotaväkeen, mutta hänpä näppäränä miehenä laittoi renkinsä sijaiseksi. Viljam kävi varusmiespalveluksen pari vuotta sisällissodan jälkeen, osallistui talvisotaan, sai alikessun natsat ja ehti myös jatkosotaan.
Sekä talvi- että jatkosodassa rintamalle pyrki alaikäisiä ja alaikäisyyttä käsittääkseni katsottiin jossain määrin sormien läpi. Tunnettua on myös se, että ylemmät upseerit (esim. pataljoonan ja rykmentin komentajat) saattoivat ottaa henkilökohtaiseksi lähetikseen alaikäisiä poikiaan.
Ilmoita asiaton viesti
Onhan näitä lapsisotilaita: ”Oulussa vuonna 1902 syntynyt Hillilä ehti jo koulupoikana samoihin seikkailuihin kuin häntä kaksi vuotta vanhempi Urho Kekkonenkin, eli 15 vuotiaana innokkaana vapaaehtoisena valkoisten joukkoihin kansalaissodassa. Toisin kuin Kekkonen hän myös jatkoi näin alkanutta lapsisotilaan uraansa Viron vapaussodan suomalaisissa vapaaehtoisjoukoissa ja vielä Aunuksen heimosotaretkellä vuonna 1919. ”
Timo J. Tuikka, Kekkosen takapiru – Kaarlo Hillilän uskomaton elämä. Otava, 596 s., Keuruu 2011
Ilmoita asiaton viesti
Sotavuosina lakkautettiin lukioiden opetus ja isänikin nuorena lukiolaisena päätyi vapaaehtoiseksi erään kasarmikaupungin ilmatorjuntaan ”sählääjäksi”. Matematiikkaa osaavia hyödynnettiin ilmatorjunnassa ennakoiden laskennassa. Ei kuulemma kysytty halua vapaaehtoisuudesta vaan kaikki poikalyseon oppilaat päätyivät alaikäisinä armeijan leipiin ja vaatteisiin. Nämä henkilöt saivat sotilaspassiinsa rintamamiestunnuksen (muistinkohan nimikkeen oikein) jonka perusteella myöhemmin saivat pientä rintamieseläkettä. Sota päättyi juuri ennen kuin isäni täytti 18 vuotta.
Ilmoita asiaton viesti