Suomalaiset munat samassa korissa

Suomessa on viime vuosikymmenet säästetty ja keskitetty. Palvelujen ja toimintojen keskittäminen on ollut jopa niin voimallista, että nyt Ukrainan sodan myötä voidaan puhua jo suoranaisesta turvallisuusriskistä.

Pahimman riskin tärkeimmälle infrastruktuurille muodostavat ns. hypernopeat ohjukset, jotka eivät ole ensinnäkään torjuttavissa ja jotka iskevät käytännössä varoittamatta.

Mitä kriittisiä ”munia” sitten samaan koriin on laitettu? Aloitetaan vaikka a:sta eli armeijasta. Pienet varuskunnat on lakkautettu ja suuria määriä asevelvollisia sekä kantahenkilökuntaa on keskitetty monin paikoin suhteellisen pienelle alueelle. Typerin varuskuntapaikka on Helsingin Santahamina. Yhden sillan räjäytyksellä saarella olevat sotilaat pääsevät sieltä pois lähinnä uimalla. Tämän kaltainen hyökkäyksen alla tehtävä risteilyohjusisku hidastaisi Helsingin puolustustoimenpiteitä merkittävästi.

Poliisi on keskittänyt toimintojaan merkittävästi viime vuosina. Etelä-Suomen poliisivoimat ovat sijoitettuina merkittäviltä osiltaan kolmelle asemalle, eli Helsingin pääpoliisiasemalle, Vantaan poliisiasemalle sekä Espoon poliisiasemalle. Pari ohjusta per rakennus ja poliisin toiminta on aika ohkaisella sen jälkeen.

Koko valtakunnan sähkönsiirto on pitkälti muutaman suurjännitemuuntajan varassa. Miksi rikkoa voimaloita, kun muuntoasemien posauttaminen on paljon järkevämpää ja helpompaa? Kun sähkö loppuu, eivät liiku enää ajoneuvotkaan ilman käsipumppuja. Niitä ei ole kuin puolustusvoimilla.

Viranomaisten viestiliikenne voidaan lamauttaa iskemällä verkkoa ylläpitävän firman palvelimille.

Suomen sähköiset yhteydet ulkomaille katkeavat kun pari piuhaa katkaistaan meren pohjasta jne…

Muutamalla varoittamatta tulevalla ennakkoiskulla voidaan käytännössä hidastaa myös reservin perustamista merkittävästi tai jopa estää se kokonaan.

Ja sokerina pohjalla ilmatorjunnan korkeatorjuntakyky on laiminlyöty täysin. Ukraina on siinäkin varoittavana esimerkkinä.

64 hävittäjää ei riitä joka paikkaan, varsinkaan kun niistä ei faktuaalisesti ole käyttökuntoisia missään vaiheessa kuin reilut puolet.

Si vis pacem, para bellum.

 

+4
kosonenjuhapekka
Sitoutumaton Helsinki

Sisukas suomalainen ilman puoluetaustaa. Mitään vaihtoehtoa ei pidä poissulkea. Maalaisjärjen rippeiden vakaa puolustaja.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu